Börsbolagens rapporter om corona

Aktiekrönika Den kinesiska stormen tilltar i styrka och har nått Europa på allvar. Coronavirusets utbredning synes ohejdbar och börsen reagerade starkt på det senaste utbrottet i Italien. De ekonomiska konsekvenserna är oklara, men börsbolagen flaggar för problem.

En undersökning av Factset under de två första veckorna i februari visade att 38 procent av de rapporterande bolagen i USA under perioden nämnde coronavirus under sina presentationer. Framför allt var det bolag inom IT, verkstad och hälsovård som återkom till temat. Så farhågorna finns där, men ingen verkar veta riktigt hur illa det kan bli, eller hur det påverkar bolagen.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 9 den 24 februari.

 Läs mer om Börsveckan.

 

Vid en enkätundersökning om de ekonomiska konsekvenserna av viruset uppgav 34 procent av de tillfrågade bolagen att det ännu var för tidigt att säga något just nu och därför hade de inte inkluderat några coronaeffekter i sina prognoser. De bolag som har varit specifika tecknar dock en ganska dyster bild. 

Techjätten Apple uppgav att bolaget skulle missa sina prognoser för Q2 på grund av produktionsstörningar samt att återhämtningen från dessa kommer att bli långsammare än väntat. Nike har stängt ungefär hälften av sina butiker i Kina samtidigt som bolaget uppger att kundtillströmningen är lägre än vanligt i de butiker som är öppna. Procter & Gamble uppger att genomslaget i Q1 blir signifikant då man har 387 leverantörer i Kina.

Flera bolag rapporterar också om stigande transportkostnader i Kina. Kortbolaget Visa lyfter fram konsekvenserna av minskat resande med lägre aktivitet i turistnära verksamheter såsom flygresor, hotell, temaparker (tänk Disney) och restauranger. De vanligaste kommentarerna handlar om problem i Kina och i väldigt liten utsträckning om konsekvenserna av coronautbrott i andra delar av världen, så det är nog en faktor som kan växa i betydelse om utbredningen fortgår.

Om man vill se vilka svenska bolag som kan påverkas mest så handlar det alltså främst om bolag med hög Kinaexponering. Några av dem som toppar listan är Mycronic och Gränges som båda har omkring hälften av sin omsättning hänförlig till Asien. Nolato och Vitrolife ligger också högt, kring 30-35 procent. Även Autoliv, Hexagon och Elekta har stor Asienexponering. 

De flesta stora svenska verkstadsbolagen har en Asienexponering mellan 20-30 procent där Kina isolerat kan utgöra så mycket som 10-15 procent eller mer. Vi har gjort ett axplock bland börsens large-cap bolag och överlag handlar kommentarerna främst om konsekvenser för den inhemska kinesiska marknaden.

Gränges stängde produktionen t o m 9 februari, och det kommer enligt vd Johan Menckel att påverka Q1, men att efterfrågan är låg i Kina samtidigt som andra regioner kan kompensera. Nolato uppger att volymerna påverkas i Q1 men att det kommer jämna ut sig och effekterna på helåret spås bli nästintill obefintliga. Vitrolife flaggar också för att coronaviruset kommer att minska försäljningen i Kina under Q1. 

De flesta bolagen verkar också tro att det är ett relativt snabbt övergående problem. Atlas Copco, Volvo och SKF uppgav att de höll sina fabriker stängda en extra vecka och SKF menar att produktionsbortfallet kan kompenseras. ABB menar att det finns risk för att Kinas stabilitet påverkas, men ger inga specifika fakta om eventuella konsekvenser. Sandvik, som har 19 procent av sina intäkter i Asien, nämner inte Corona alls i bokslutet och det är för övrigt något som går igen hos de flesta företagen. En förklaring kan vara att boksluten skrevs innan epidemin hade den omfattning som vi nu ser. 

Om man ser till retailbolagen så har bland annat H&M i likhet med Nike valt att stänga flera butiker, närmare bestämt 334 av dess 520 butiker i Kina och har i veckan som gick också stängt några i Italien . H&M har också 20-30 procent av sin produktion i Kina. Alfa Laval har stängt tre fabriker och menar att ett längre stopp kommer att innebära problem. Husqvarna uppger att det inte förutser några väsentliga affärsstörningar på grund av coronaviruset. Låsbolaget Assa Abloy uppger att coronaviruset har slagit hårt mot den inhemska (kinesiska) efterfrågan. 

Inget av bolagen vars rapporter vi läst tar upp frågan om eventuell komponentbrist. Branschorganisationen Fordonskomponentgruppen (FKG) varnar dock för komponentbrist och menade i en artikel att det kan bli lika illa som under finanskrisen. Volvo uppgav dock att det (än så länge) inte ser någon komponentbrist. 

På det stora hela så är bolagens formuleringar ganska svävande och förmodligen är omfattningen av problemet svårt för dem att överblicka. Vidare så uppger i princip samtliga bolag att det bara rör Q1. Men effekterna i Kina ser ut att vara omfattande. Intressanta indikatorer är t.ex. antal biobesök som enligt Capital Economics gått från en daglig nivå på 300 miljoner till i princip noll. Antalet resor för privatpersoner har gått från en nivå kring 80 miljoner per dag till under 15 miljoner osv. Vad den typen av inbromsning innebär återstår att se, därtill eftersom en del av de allvarligaste ekonomiska konsekvenserna, såsom komponentbrist, kommer att slå igenom med fördröjning. 

De närmaste veckorna blir viktiga och förmodligen kan det dröja till Q1-rapporterna innan vi ser i reda siffror på eventuella konsekvenser. Under denna period av osäkerhet lär börsen vara volatil och riskaptiten har fallit rejält. Med hög osäkerhet finns förvisso också en stor risk för överreaktion så vi kommer säkert att se återhämtning i flera sektorer. 

Som Gabriel Isskander skrev i förra veckans krönika så handlar investeringar om börsen väldigt mycket om långsiktighet. Tror man på bolagens möjligheter att reda ut detta och ser man stora kursfall som överdrivna sett till hur bolagen presterar, så kan det till och med finnas köplägen i många fall.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -