På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Placeras guide till rätt aktiefond

Fonder För de allra flesta är ett regelbundet sparande i aktiefonder det optimala sättet att spara pengar. Men hur väljer man rätt bland de tusentals fonder som finns på marknaden? Placera guidar dig.

Eftersom en aktiefond närmast kan beskrivas en korg som man fyller med olika bolag (aktier) kan fonderna variera mycket. De kan investera globalt eller på en viss geografisk marknad, de kan investera i småbolag eller i en viss bransch.

Som fondsparare är den viktigaste frågan att ställa sig vilken sparhorisont man har för att välja rätt risk. Ett sparande som sträcker över tio år ska, baserat på hur börsen rört sig hittills, bestå av hundra procent aktier.

Bra så, men det finns i dagsläget 2 475 aktiefonder på den svenska marknaden enligt Morningstars sökverktyg. Hur ska man veta vilken som är bäst? Svaret är att det förstås inte går, eftersom avkastningen av fondens sammansättning av aktier i kombination med fondens avgift kommer att bestämma vilken avkastning fonden får.

Det här är en viktig poäng. För den ena faktorn, aktiernas avkastning, är okänd, den andra, avgiften, är det inte. Därför är det ofta smart att välja en låg avgift, därför att dyrare fonder måste ge mer avkastning (okänd) än de billiga för att kompensera för avgiften (som är känd).

Aktivt förvaltad fond eller indexfond?

Frågan om avgifter kokar ofta ned i om man ska ha en aktivt eller en förvaltad fond. En fråga som under de senaste månaderna varit en aning infekterad i fondbranschen. Den som själv vill skaffa sig en egen uppfattning kan med fördel läsa här, här och här.

Debatten blir ofta en aning ensidig. För som så ofta när det kommer till lite krångligare frågor kan svaret vara att det beror på. Generellt kan man säga att ju mer specialiserad en fond är, desto större är poängen med en aktiv förvaltning.

Är billigast alltid bäst?

Det enkla svaret är nej. Men för de allra flesta är det ändå oftast bäst att välja ett billigt indexalternativ. En högre avgift och aktiv förvaltning ställer nämligen högre krav på dig som fondsparare eftersom du löpande bör utvärdera hur fonden presterar jämfört med indexalternativen.

De bästa fonderna de senaste tio åren är alla aktivt förvaltade. Men det krävs ändå en kombination av skicklighet, tur och intresse för att lyckas pricka in dessa fonder, eftersom det som sagt finns tusentals att välja mellan.

Väljer du en indexfond kommer du aldrig få en avkastning särskilt långt under index och det till en billig peng.

Aktivt förvaltade Swedbank Sverigefond (grön) och indexfonden Swedbank Sverige Access (gul)

Givetvis kan du kombinera indexfonder med aktivt förvaltade fonder. Du kan till exempel ha en bas med en global indexfond och en Sverigeindexfond och ha aktivt förvaltade teknik- och fastighetsfonder som krydda.

Den som gillar att handla med aktier, men vill kunna ta del av tillväxten i exempelvis Kina, där tillgången till aktiehandel är begränsad, kanske bara väljer just en Kinafond.

Renodlade småbolagsfonder går ofta bättre än övriga börsen när börsen går bra. Även här kan det vara en större relativ fördel med aktiv förvaltning, eftersom de mindre bolagen ofta inte är lika välbevakade och genomlysta som de stora.

Hur vet man hur aktivt förvaltad en fond är?

Det finns fonder som marknadsför sig som aktivt förvaltade, men i själva verket rör sig mycket nära index. För att veta huruvida en fond verkligen är aktivt förvaltad eller inte kan du sedan årsskiftet genom fondens aktivitetsgrad ta reda på just detta.

Innehaven i Swedbank Sverigefond (till höger, 1,35 % i avgift) och Swedbank Sverige Access (till vänster, 0,33 % i avgift)  skiljer sig inte särskilt mycket åt.

Fondens aktivitetsgrad mäts i aktiv risk (tracking error) och är ett mått på hur mycket fonden avviker från index. Du vill förstås inte betala för en aktiv förvaltning som i själva verket är passiv, för då hade det gått lika bra med en billig indexfond. Information om aktivitetsgrad hittar du informationsbladet alternativt produktbladet.

Nedan kan du se skillnaden mellan Prior Nilsson och Swedbank Roburs aktivt förvaltade Sverigefonder, som följer samma jämförelseindex (MSCI Sweden NR SEK). En fond som investerar tungt i de bolag som väger tyngst i index, och alltså har en låg aktiv risk, kommer av naturliga skäl att få svårt att slå index. 

Prior Nilsson Sverige Aktiv har en aktiv risk på 5,85 procent.

Swedbank har en aktiv risk på 2,494 procent.

 

Slår fonden index?

Ett av de vanligaste och enklaste sätten att utvärdera en aktivt förvaltad fond är att se hur den har gått jämfört med index. Nedan ser du två olika fonder och hur de presterat jämfört med index de senaste fem åren.

Spiltan Aktiefond Stabil (blå) och Catella Sverige Aktiv Hållbarhet (grön) jämfört med index.

Det svåra är förstås att en fonds historik inte är en garanti för fortsatta goda prestationer. Men att en förvaltare slagit index innebär antagligen att chansen att hen är duktig är större. Dock ska man vara medveten att den främsta kritiken mot just aktiv förvaltning är att ytterst få lyckas överträffa index över tid. Där för är det är också viktigt att säkerställa att förvaltaren inte bytts ut nyligen.

Jämför fonder inom samma kategori

Att gå in och välja fonder genom att titta på topplistor, det vill säga vilken som haft högst avkastning eller högst betyg, är vanskligt. Dels för att den historiska avkastningen är just historia, dels för att det gäller att göra en relevant jämförelse.

För att få en nyanserad bild är det därför bra att titta på flera olika saker. Vilka dessa är kan du läsa om i checklistan nedan.

De senaste åren har teknik- och fastighetsfonder gått bäst. För den saken skull är det förstås inte säkert att det är de fonderna som kommer att gå bäst de kommande åren. Frågan man kan ställa sig i det fallet är om sektorn gått bra för att ett fåtal bolag vuxit rekordsnabbt den senaste tiden eller om det beror på en strukturell trend som du tror kommer hålla i sig.

Även avgifter ska jämföras på rätt sätt. Ju mer svåråtkomliga aktiemarknader, desto mer kostsam är förvaltningen. Det är alltså mer befogat med en lite högre avgift för en läkemedels- eller Kinafond jämfört med en Sverigefond.

 Checklista – så väljer du fond

1. Är du ointresserad av finansmarknaden och vill ha en enkel men bra lösning? Då ska du välja en billig globalfond och behöver du inte gå längre än steg 1. Småspararguiden har gjort en bra guide för vilken fond du ska välja beroende på vilken bank du har. Den finns här.

2. Du som vill ha en lite mer diversifierad aktiefondportfölj kan också välja en billig Sverigeindexfond. Den bör inte kosta mer än 0,4 procent.

Checklista – så väljer du en aktivt förvaltad fond

1. Fundera på vilka marknader du vill investera i. Tror du på hållbar energi, läkemedel eller teknik? Är det USA, Kina, Ryssland eller kanske så kallade frontier markets såsom Pakistan och Vietnam som kommer ha högst tillväxt framöver? När du väl bestämt dig för en viss placeringsinriktning på fonden kan du sortera till exempel på Avanza eller Nordnet för att få fram vilka fonder du kan välja mellan.

2. Utvärdera avkastningen. Hur har fonden presterat jämfört med index? Titta över flera jämförelseperioder. Avgiften är alltid avdragen.

3. Undersök den riskjusterade avkastningen. Genom att jämföra fondens sharpekvot får du fram den riskjusterade avkastningen. Den ska vara så hög som möjligt.

4. Undersök hur många Morningstarstjärnor som fonden har. Det är det enklaste sättet att se den riskjusterade avkastningen. Morningstars stjärnor ger en bild av hur fonden avkastat jämfört med andra fonder i samma kategori. Den visar den riskjusterade avkastningen genom att jämföra hur mycket fonden gått ned under negativa månader. Även detta kan du se under flera år.

5. Kolla risken. Jämför standardavvikelsen under flera tidsperioder. Morningstar har ett bra verktyg som heter X-ray. Där kan du välja flera fonder till en portfölj. I översiktsfliken får du då fram en tabell som tydligt visar avkastning och risk, se exemplet nedan.

Här är det tydligt att Spiltan Aktiefond och Prior Nilsson (röda ringen) är att föredra framför Länsförsäkringar Aktiv och Handelsbanken Sverige Selektiv (svarta ringen) utifrån parametern riskjusterad avkastning.

6. Jämför avgifter. Har du två likfärdiga fonder är valet enkelt – ta den billigaste.

7. Ta reda på vem förvaltaren är och hur hen har lyckats hittills. Är fonden ny kanske förvaltaren var på en liknande fond innan.

8Undersök innehaven. Särskilt vikten av de olika innehaven kan vara bra att ha koll på. Dessutom kan du se om de matchar dina egna preferenser. Du kanske inte vill investera i en fond som har relativt stor andel banker om du själv inte tror på dem. Man ska dock vara medveten om att uppgifterna om fondens innehav inte behöver vara särskilt uppdaterade.

 

Om du vill undersöka hur diversifierad din fondportfölj egentligen är kan du lägga upp fonderna i Morningstars X-rayverktyg och se vilka aktier som överlappar varandra.

På Morningstar kan du också se vilken typ av bolag (värde- eller tillväxtbolag) som fonden investerar i och se om det överensstämmer med vad du vill ha.

Morningstars Style Box visar vilken typ av bolag som fonden investerar i.

 

9. Läs placeringsinriktningen. Här kan du läsa om eventuella restriktioner ur ESG-perspektiv och ramarna inom vilken förvaltaren får göra sina investeringar. Du hittar den i fondens faktablad.

10. Tänk på den eventuella valutarisken. Om kronan försvagas gentemot valutan som fonden investerar i kommer fonden att gå bättre och vice versa. Att spå valutakurser är bland det svåraste man kan göra, men det är bra att vara medveten om dem.

11. Läs på om fondens hållbarhetskriterier om det är viktigt för dig. Detta är lite av en djungel, men läs gärna den här artikeln om hur du tyder hållbarhetsmärkningarna och den här artikeln som är en guide till hållbart sparande.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -