Köpvärda fonder september - så gick det

Utvärdering Det senaste halvårets fondavkastningar har svängt rejält när vi adderar på den senaste veckans stora nedgång. Halvåret startade med en minskad risk för recession vilket blev startskottet för en ovanligt stark börsuppgång. En uppgång som punkterades förra veckan.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför september 2019.

De stora börsindexen lyser nu rött sedan årsskiftet. Lyfter vi blicken och ser på avkastningen det senaste halvåret så är det spretig. Det skiljer mycket mellan olika regioner. Teknikaktier hör fortsatt till vinnarna det senaste halvåret med tvåsiffrig avkastning. Stockholmsbörsen överraskar rejält och har ett stålande halvår som tar den absoluta toppen.

Det är tydligt att Stockholmsbörsen har varit en av de bästa platserna för aktieinvesteringar. Helt klart bäst i Europa. Övriga Europabörser har haft en svag minusavkastning under perioden. Det samma gäller för Östeuropabörserna som backat det senaste halvåret efter en stark period under hela 2019.

De amerikanska börserna har stigit några procent trots att den amerikanska dollarn har tappt drygt 2 procent i värde mot den svenska kronan. Euron har gått samma öde till mötes mot kronan. När dollarn och euron sjunker i värde mot kronan sjunker normalt värdet för utländska fondtillgångar i de båda valutorna, och vice versa vid en kronförsvagning.

Globalt aktieindex har haft en lite svagare avkastning än både Sverige och amerikanskt aktieindex. De Latinamerikanska börserna har underpresterat och haft den sämsta avkastningen det senaste halvåret.

Alla Placeras fondval är på plus det senaste halvåret. Åtta av fonderna utvecklats bättre än sina kategoriindex. Det är något som vi så klart är riktigt nöjda med. Totalt är det två fonder med tvåsiffrig avkastning under halvåret, vilket får anses väldigt bra.

Inför september kom den defensiva realtillgångsfonden PriorNilsson Realinvest in på listan. Med facit i hand var tajmingen ovanligt bra. Fonden har högst avkastning under halvåret och betydligt bättre än fondkategorisnittet.

Vi hittar även hälsovårdsfonden DNB Health Care med tvåsiffrig avkastning. Fonden har lyckats riktigt bra under halvåret och klått sitt kategorisnitt. Det är riktigt bra med tanke på att risken är betydligt lägre än snittet för liknande fonder.

Den aktivt förvaltade småbolagsfonden C Worldwide Sweden Small cap 1A har trots listans tredje högsta avkastning på 8,1 procent inte lyckats nå över kategorisnittet för svenska småbolagsfonder, något den brukar göra.

Placeras globalfondsval, den aktivt förvaltade MS INVF Global Opportunity, har haft ett bra halvår. Fonden har lyckats nå över kategorisnittet för liknande fonder.

Placeras fondval inom tillväxtmarknaderna har haft det tuffare i spåren av ett dramatiskt fall i oljepriset den senaste månaden. Den aktivt förvaltade Swedbank Robur Östeuropa har missgynnats av att den energitunga Moskvabörsen fallit betydligt den senaste veckan. Ett veckofall som raderat ut årets uppgång.

Placeras två aktivt förvaltade blandfondsval fortsätter att leverera. Båda fonderna har avkastat betydligt mer än sina respektive fondkategorier, vilket är bra prestationer. Sensor Sverige Select som är en aggressiv blandfond har lyckats stiga i nivå med Stockholmsbörsen, vilket är en bra prestation. Carnegie Strategifond som har en lägre risk än Sensor Sverige Select har avkastat dubbel upp mot kategorisnittet för Blandfonder-SEK, balanserad.

De två lågriskfonderna med räntefokus, IKC Avkastningsfond och Spiltan Räntefond Sverige, har fortsatt skapa stabil avkastning. Spiltan Räntefond Sverige har stigit som kategorisnittet, vilket är bra med tanke på fondens låga risk - lägst risk i fondkategorin.

Lågriskhedgefonden Atlant Opportunity har stigit mer än kategorisnittet och leverat en positiv avkastning på knappt en procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Swedbank Robur Östeuropafond A Köp 37,34 -
MS INVF Global Opportunity A Köp 805,57 -
Köp 395,48 -
PriorNilsson Realinvest A Köp 3 518,30 -
C Worldwide Sweden Small Cap 1A Köp 474,20 -
Atlant Opportunity Köp 1 225,02 -
Sensor Sverige Select A Köp 275,20 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 473,88 -
IKC Avkastningsfond Köp 122,55 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 124,11 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -