Fed sänker räntan med 0,5 %

Nyheter Amerikanska centralbanken Federal Reserve sänker räntan med 50 punkter. Beslutet var enhälligt.

Federal Reserve beslutade på tisdagen att sänka styrräntan, fed funds, med 50 punkter till 1,00-1,25 procent.

Fed uppger att coronaviruset utgör risker mot den ekonomiska aktiviteten. Mot bakgrund mot dessa och Feds mål om maximal sysselsättning och prisstabilitet så valde Fed att sänka räntan, skriver de i ett uttalande.

Fed uppger vidare att de följer utvecklingen noggrant och implikationerna för de ekonomiska utsikterna, och kommer att använda sina verktyg och agera på lämpligt sätt för att stötta ekonomin.

Beslutet var enhälligt.

Fed agerade på tisdagen för att hjälpa den amerikanska ekonomin att förbli stark under en period av risker. Policykommittén, FOMC, ansåg att riskerna mot utsikterna hade förändrats betydligt.

Det sade Fed-chefen Jerome Powell vid en pressträff på tisdagen. Detta efter att Fed sänkt styrräntan, fed funds, med 50 punkter till 1,00-1,25 procent.

Han sade att arbetsmarknaden har förblivit stark och stöttat konsumtionen, och lönerna har ökat. Samtidigt har virusutbrottet inneburit nya risker jämfört med mötet i januari.

Virusutbrottet har inneburit en störning för ekonomierna i många länder, och kommer att tynga aktiviteten under en tid. Omfattningen och ihålligheten i denna inverkan är fortsatt osäker, de vet inte hur länge virusutbrottet kommer pågå.

Han upprepade att FOMC kommer att använda alla sina verktyg och agera på lämpligt sätt för att stötta ekonomin, de kommer att göra sin del. Fed väntar sig att ekonomin kommer att återgå till solid tillväxt och arbetsmarknaden återhämta sig.

De har en aktiv diskussion med andra centralbanker, och alla gör vad de anser är lämpligt i sin egen kontext. G7-uttalandet visar på en koordinering på hög nivå, och det är möjligt att det blir en mer formell koordinering.

Virusutbrottet kommer att kräva en respons på många plan, stöd kan också komma från finanspolitiken.

Fed inser att en räntesänkning inte kan fixa brustna leveranskedjor, men det kan stärka förtroendet hos hushållen och företagen och undvika att de finansiella förhållandena stramas åt.

Jerome Powell framhöll också att de inte tar någon politisk hänsyn.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -