Tron på Fed-sänkningar allt starkare

Makroveckan Förra veckan var en monsterrysare på finansmarknaden. Det kan givetvis bli fortsatt stökigt men nu börjar i alla fall centralbanker och politiker att agera, vilket kan bidra till att ett visst lugn återvänder. Mycket beror dock på hur spridningen av Corona-viruset utvecklas.

Det var riktigt jobbigt på finansmarknaden under förra veckan. Börsnedgångarna var på många håll i världen de största sedan finanskrisen 2008. Den svenska börsen backade med 11,7 procent och ungefär lika stora nedgångar noterades i USA och på börser runt om i Europa.

räntemarknaden noterades också stora nedgångar och den amerikanska tioårsräntan ligger nu på rekordlåga 1,11 procent. Dessutom har förväntningarna på att den amerikanska centralbanken ska sänka räntan skjutit i höjden. Nu börjar marknaden prissätta en sänkning med 0,5 procentenheter redan inom de närmaste veckorna. Även andra centralbanker väntas agera med penningpolitiken och kanske kan det ge aktiemarknaden lite respit under veckan som kommer. Börsutvecklingen i Asien under inledningen av veckan ger i alla fall lite hopp.

Oljepriset har fortsatt ner och Brentolja kostar nu strax under 51 dollar per fat.

Guldpriset har däremot, föga förvånande, rakat i höjden och priset på ett uns guld har nu passerat 1 600 dollar.

Veckan som kommer är fullmatad med viktiga makrosläpp som kommer att ge en indikation på hur företagssektorn utanför Kina påverkats. Det finns väl risk för en del besvikelser men frågan är om inte marknaden redan tagit höjd för detta.

Viktigare för börshumöret bli sannolikt vad olika centralbanker ger för indikationer på hur och när man kan tänkas agera. Dessutom kan vi nog räkna med en del utspel från politiker som vill lätta på plånboken och stimulera finanspolitiskt.

Så det blir troligen en liten kamp på marknaden mellan negativa konjunktursignaler kontra olika utspel från de tyngre dignitärerna kring olika typer av stimulanser.

Sedan kommer förstås mycket av humöret på finansmarknaden att i högsta grad bero på vilka signaler som kommer kring spridningen av Corona-viruset. I Kina tycks man trots allt ha fått lite kontroll över spridningen så det meta handlar nu om vad som sker i andra drabbade regioner.

Måndag

Inköpschefsindexen för industrin rullas ut på bred front. Viktig för marknaden att det inte blir några negativa överraskningar. I Kina damp det officiella inköpschefsindexet ner till mycket låga 35,7 i februari så det finns väl viss risk för att indexen i övriga delar av världen också påverkas av störningar. Viktigast för börshumöret är att det amerikanska indexet håller sig uppe på hyggliga nivåer.

Tisdag

Inflationen i EMU-området är fortfarande plågsamt låg. Det bästa med det är att det ger utrymme för penningpolitiken men här styr ju effekterna av Corona-spridningen händelseförloppet.

Onsdag

Inköpschefsindexen för tjänstesektorn publiceras. Här ska effekten av Corona-spridningen, i alla fall utanför Kina, var mindre uppenbar. Ändå får man nog räkna med att det kan bli en del svaga siffror som kn påverka börshumöret. Håll också koll på den Beige book som Federal Reserve publicerar eftersom den lär innehålla en hel del anekdotisk information kring hur Corona-viruset påverkat företagssektorn.

Torsdag

Visserligen intressanta hårda data över industriproduktion och orderingång i Sverige. Tanken var ju att siffrorna skulle visa på lite uppgångar i inledningen av 2020. Nu lär de siffrorna inte ges så stor tyng då vi vet vad som hänt sedan dess.

Fredag

Amerikanska arbetsmarknadssiffror är som alltid högintressanta. Nu finns en viss risk för att företagen varit lite mer försiktiga med att nyanställa. Ändå räknar de flesta med en fortsatt stabil sysselsättningsuppgång och en lugn löneutveckling. Det sistnämnda ger den amerikanska centralbanken ytterligare manöverutrymme.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -