Spararna rekordhandlar i coronafrossan

Aktier De senaste dagarnas börsras har fått spararna att köpa och sälja aktier på rekordnivåer enligt statistik från Avanza. Defensiva aktier som Telia och Ica hamnar i topp.

”Även om köpnotorna är flest till antalet, så är försäljningarna betydligt större sett till volym. Spararna drar nu ned på risken och gör det största nettoförsäljningarna på flera år”, säger Johanna Kull, sparekonom Avanza.

Spararna fortsätter även att fylla på i börsens största investmentbolag Investor.

”Investor är en av få mer cykliska aktier som det varit nettoköp i även under senaste dagarnas börsoro. Investor är den mest ägda aktien bland våra kunder och en bas i många portföljer. Här är det sannolik långsiktiga sparare som ser nedgången som ett bra köptillfälle och som då väljer att öka på i redan befintligt innehav”, säger Johanna Kull.

Säljlistan domineras av vinsthemtagningar i senaste månadens vinnaraktier, så som Powercell, Evolution Gaming och Tesla.

”Redan i början på månaden märktes det av vinsthemtagningar i årets vinnaraktier och det är en trend som bara ökat i takt med att börsen blivit stökigare. Det följer det historiska mönstret. När mörka moln hopar sig på börshimlen, brukar vi börja med att plocka hem en del vinst i de bolag som gått bra ”, säger Johanna Kull.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -