Djup nedgång, veckofacit minus 11%

Börsen Stockholmbörsen fortsatte nedåt på fredagen då nyheter relaterade till coronavirusets spridning återigen dominerade. Inom det svenska storbolagsindexet backade samtliga aktier under veckans sista handelsdag.

OMXS30 backade 3,1 procent under fredagen till nivån 1.669 och veckans storbolagsindextapp summerades därmed till drygt 11 procent.

Utvecklingen på de större Europabörserna var likartad med nära 4 procents nedgång för DAX i Frankfurt under fredagen samt 12,5 procent för hela veckan.

"Under åtminstone de två till tre senaste åren så har det primärt varit tweets från Donald Trump eller svängningar från centralbanker som ändrat läget i perioder med risk av. Det är väldigt lite som den förstnämnde kan göra för att kontrollera den globala spridningen av viruset och inte heller centralbanker kan göra mycket", skrev Deutsche Bank i ett marknadsbrev på fredagen.

Eventuella tecken på att virusets spridning ebbar ut och inte riktigt accelererar utanför Kina på det sätt som viruset spreds i Hubei-provinsen vore enligt investmentbanken det som skulle kunna medföra en studs upp på finansiella marknader. Sådana tecken verkar dock "inte troliga i närtid" i och med den snabba spridningen i Italien. Deutsche Bank nämner på den mer positiva sidan att Japan förefaller kunnat ha hindrat spridningen relativt väl.

Världshälsoorganisationen (WHO) ändrade på fredagen bedömningen till att risken för en global spridning av covid-19-viruset nu är "mycket hög" till följd av att smittofall har spridits från Italien och Iran till ett flertal länder.

Amerikanska statsobligationsräntor drog ned runt 10 punkter på fredagen och inte heller den normalt säkra hamnen guld höll uppe utan föll 3 procent. Oljepriset retirerade omkring 4 procent till de lägsta nivåerna sedan 2018.

Flera tung namn som H&M och Ericsson föll 4 procent. SAS som varit under stark press de senaste dagarna, och veckorna, stack ut med en uppgång om 4 procent.

Bland bolagen inom OMXS30 var verkstadsjätten Atlas Copco bäst presterande med runt 0,5 procents kurstapp. Aktien brukar klassas som ett relativt kvalitetspapper och bolagets vd flaggade för ett aktieköp om en miljon kronor på fredagen. Normalt sett defensiva snusbolaget Swedish Match och läkemedelsbolaget Astra Zeneca var däremot svagast presterande inom indexet, båda med tapp på omkring 6 procent.

Nästan alla tillgångsslag backade, så även guldet. Guldbolaget Semafo rasade 12 procent för dagen. Lundin Gold föll med 12 procent.

Fredagen innebar slutet på rapportperioden och det var sista dagen för bolagen att öppna böckerna för det fjärde kvartalet. Många småbolag inkom med rapporter. Bland de fåtaliga aktier som noterades högre fanns rapporterande Xbrane Biopharma som lyfte 17 procent.

Folkhälsomyndigheten i Polen har återkallat MTG:s tillstånd att ha publik på plats vid e-sport-eventet IEM Katowice som inleds på fredagen. Detta med anledning av coronaviruset. MTG sänktes omkring 10 procent.

Diagram: Stockholmsbörsens OMXS20 fredagen 28 februari

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -