Resor: Så skyddar försäkringen vid corona

Försäkring Den som har bokat en resa till ett coronadrabbat land kan inte avboka resan enbart på grund av rädsla för att bli smittad. Placera reder ut vad som gäller – och vilket skydd du har om du blir satt i karantän på resmålet.

Den som bokat en alpresa till Italien eller långresa till Asien är förmodligen inte lika sugen på att åka nu som för några veckor sedan.

Inte bara för rädslan att faktiskt bli smittad av coronavirus, utan också eftersom det är finns en överhängande risk att omgivningen kommer att reagera med någon form av avståndstagande vid minsta lilla nysning när du väl kommer hem. Kanske har till och med din arbetsgivare avrått dig från att resa till vissa områden.

För att inte tala om att du kanske inte vill ta risken för att bli satt i karantän under lång tid likt de över tusen gäster som kan bli tvingade att stanna på sitt hotell på Teneriffa i hela två veckor.

”Man har inte rätt att boka av sin resa på grund av oro”, säger Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Gabriella Hallberg

Får du tillbaka pengarna om du bokar av?

Du kan i de flesta fall alltså inte boka av en resa till coronavirusdrabbat land och få tillbaka pengarna. Men om UD avråder från att resa till resmålet finns möjlighet att avboka kostnadsfritt.

”Det gäller paketresor, då har man rätt att avboka enligt paketreselagen, säger Gabriella Hallberg.

Här kan du läsa om UD:s arbete med anledning av coronaviruset. I skrivande stund har UD bara avrådan från alla resor till Hubeiprovinsen och icke nödvändiga resor till övriga Kina exklusive Hongkong och Macao.

Om du själv bokat flygresan kan du vända dig till flygbolaget för att höra vad som gäller.

”Hos flygbolaget har man större möjlighet att avboka eller omboka resan”, säger Gabriella Hallberg.

Om flygbolaget inte går med på att betala tillbaka din flygbiljett kan du försöka att åtminstone få tillbaka skatten.

Täcker reseförsäkringen avbokningen?

En oro för att bli smittad av coronaviruset räcker alltså inte för att reseförsäkringens avbeställningsskydd ska gälla. Inte ens en avrådan från UD räcker oftast.

”Avbeställningsförsäkringen i hemförsäkringen täcker egentligen bara när man är akut sjuk eller drabbats av olycksfall. Enstaka försäkringsbolag har nu gått utanför villkoren och möjliggör avbokning eller ombokning om UD avråder från resan, men inte i normalfallet”, säger Gabriella Hallberg.

"Du ska alltid först vända dig till flygbolaget med dina anspråk."

Om du däremot redan befinner dig i ett område som UD avråder från att åka till finns ett katastrofskydd i hemförsäkringen som ersätter resa därifrån för att ta sig till en säkrare plats med upp till 10 000 kronor.

Vad händer om du sätts i karantän?

Att ofrivilligt utöka sin semester med två extra veckor kan göra djupa hål i plånboken. Inte minst för att du, förutom eventuell utebliven arbetsinkomst, måste betala ditt uppehälle där du är.

Varken ökade kostnader eller förlorad inkomst är något som reseförsäkringen täcker. Istället får man i så fall söka ersättning hos de lokala myndigheterna som beordrat karantänen.

”Kanske kommer något enstaka bolag att gå utanför villkoren eftersom det är en speciell situation för merkostnader såsom hotellnätter och ombokad flygresa, men det lär i så fall vara ytterst få”, säger Gabriella Hallberg.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -