Långsiktigt aktieägande lönar sig

Krönika Häromdagen fick jag en fråga kring hur vi tänker vad gäller BV-portföljens innehav över tid. Hur ska man resonera som läsare när vi stänger portföljen och startar med en ny varje år?

Som bekant så startar vi varje ny säsong av Börsveckan med en ny BV-portfölj med våra bästa case för stunden. Det här är inte helt okomplicerat. Vi skriver ungefär 300 analyser per år och runt hälften av dessa brukar landa i ett köpråd på 12 månaders sikt. Vi har således ett stort arkiv av köpråd att välja och vraka bland vilket är positivt. 

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 9 den 24 februari.

 Läs mer om Börsveckan.

Men bilden kompliceras av att vi gärna vill ha en koncentrerad portfölj på helst 10-15 innehav. Det anser vi ger en hygglig riskspridning samtidigt som vi avviker kraftigt från index, vilket förstås också skapar utrymme för stora slag både uppåt och nedåt. Samtidigt försvåras bilden av att vi i bästa fall bara hinner syna tre kvartalsrapporter då BV-säsongen löper på från mitten av augusti till slutet av juli. Vi hinner alltså se Q3, Q4 och Q1 rapporterna om vi behåller innehaven från start till slut. 

Detta är egentligen för kort tid att utvärdera ett bolag på. Varje rapport ser vi som en datapunkt på hur caset spelas ut och helst skulle vi vilja syna betydligt fler rapporter innan vi bestämmer oss för hur vi ska agera med innehavet långsiktigt. Vi är också beroende av torsdagens stängningskurser när tidningen produceras och givet att bolagsrapporterna kan komma tidigt i veckan (eller under fredagen då tidningen ligger för tryck) så skapas en kursvolatilitet som inte är helt optimal för oss alla gånger.

Generellt ser vi på våra portföljinnehav som långsiktigt bra aktier som ska ge bra avkastning till hyggligt låg risk över tid. En svår konst, men har vi majoriteten av innehaven på plus så ger det goda förutsättningar att slå index under BV-säsongen som löper.

Helst ska man se på BV-portföljen som en inspirationskälla till nya case, snarare än att ha som utgångspunkt att replikera portföljen fullt ut. Och när vi stänger portföljen så är det ofta så att vi åter tar in en del av aktierna även efterföljande säsong, men till andra ingångskurser då vi har uppehåll under sommaren. Som läsare ska man alltid göra sin egen analys och man ska inte se portföljstängningen som att vi också stänger köpråden i innehaven. 

Vi försöker alltid tänka långsiktigt på alla innehav men i och med att vi hela tiden upptäcker nya aktier så blir det lockande att göra förändringar under säsongens gång. Samtidigt är vi ödmjuka för att vår ursprungliga analys förstås ibland är felaktig och får vi indikationer på att vi är fel ute så kan vi välja att sälja innehavet. Detsamma gäller också om en aktie får en kursutveckling långt bättre än väntat utan att bolaget presterat bra nog för att förtjäna detta.

Eftersom vi jobbar med fundamental analys kan vi då sälja en aktie som presterat väldigt bra men värderingen överstigit vad som är motiverat. Det finns inget självändamål i att äga korrekt värderade aktier i bra bolag. Vi letar undervärderade aktier och vill gärna ha en god branschspridning samt en viss spridning av lite stabilare och större bolag i kombination med småbolag med god potential. 

Förra årets portfölj stängde strax under index (löpte från augusti 2018 till juni 2019) med en uppgång på 4 procent jämfört med 6 procent för vårt mätindex (OMXSGI) som tar hänsyn till börsens alla bolag samt alla utdelningar. Men idag har den portföljen en avkastning dubbelt så bra som index, vilket belyser en timingproblematik. Att följa den aktuella säsongens BV-portfölj hade blivit bättre än innevarande års portfölj, men då urvalen bygger på samma principer och överlappar till stor del så bör man vara medveten om att timing och slumpens inverkan är betydande på kort sikt. 

Därtill inleddes årets portfölj med en rejäl kassa på 30-35 procent. Det var inte bra med tanke på hur stark börsen varit. Det är också en viktig lärdom för oss, att undvika att spekulera i hur börsen överlag kommer utvecklas på kort sikt och istället fokusera på att vara fullinvesterade i undervärderade bolag. 

En annan lärdom är att långsiktighet lönar sig, mer än vad man tror. Är man komfortabel med bolagets utveckling och läser på och samtidigt försöker beakta riskerna på ett adekvat sätt så brukar det löna sig att hålla fast vid bra bolag.  

PS. Det som faktiskt är ännu viktigare för oss än portföljen är hur våra löpande råd i tidningen utvecklas över tid. Det är det bästa kvittot på om vi gör ett bra jobb eller inte. I och med att det blir en stor bulk köpråd som löper över 12 månader så blir det en tillräckligt bra bas för att kunna göra en god bedömning kring vår pricksäkerhet över tid. På vår hemsida finns en artikel där jag redogör för hur alla våra råd har fallit ut de senaste åren. Detta redovisas varje år och råden presenteras veckovis i ”BV för ett år sedan”. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -