Börsen föll tungt, men upp från botten

Börsen Oron för coronavirusets spridning tog ett fast grepp om handeln på världens börser på torsdagen. Stockholmsbörsen var som mest ner 5 procent, innan säljtrycket lättade något och index hämtade sig under den sista halvtimmens handel.

Industrisektorn pressades hårt medan defensiva bolag stod emot något bättre.

Vid stängning var OMXS30 ner 3,4 procent till nivån 1.722. Aktier för 41,1 miljarder hade då bytt händer på Stockholmsbörsen. På kontinenten var DAX i Frankfurt och CAC40 i Paris ner omkring 3 procent. Vid svensk börsstängning var S&P500 i USA ner drygt 2 procent.

Medan antalet döda från coronaviruset i Kina har börjat minska, har antalet smittade ökat i andra delar av världen. Bland annat har en svensk man som varit i Italien testats positivt.

På OMXS30 straffades industri- och råvarubolag i synnerhet och i botten syntes SCA, Hexagon och Volvo med nedgångar på mer än 4 procent. Aktier som föll mer än 3 procent sträckte sig dock långt upp i topplistan. Defensiva bolag klarade sig något bättre, där Telia, Essity och Swedish Match kom undan med nedgångar mellan 0 och 1,8 procent.

Kinnevikdelägda nätmodehandlaren Zalando föll över 7 procent i Frankfurt efter sin kvartalsrapport, och i Stockholm pressades Kinnevik ned 4,2 procent.

Flygbolagen fortsatte att tappa höjd på torsdagen. SAS adderade 10,6 procent till onsdagens branta nedgång efter kvartalsrapporten. På Oslobörsen tappade den skandinaviska kollegan Norwegian 22 procent. Det är den fjärde dagen i rad med större nedgångar för Norwegian som sedan årsskiftet är ner över 50 procent.

Bränslecellbolaget Powercell fortsatte den senaste tidens svajiga resa under hög omsättning och rasade 20 procent. Bakom torsdagens nedgång fanns en rapport som visade en nettoförlust som ökat till 41 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (-11,5).

Ericssons konkurrent Nokia tillhörde, med en nedgång på 0,3 procent, de aktier som stod emot raset något bättre. Uppgifter finns om att bolaget utvärderar flera "strategiska alternativ" för att kunna hantera den hårda konkurrens som råder, där försäljning av tillgångar samt fusioner övervägs, uppger källor för Bloomberg News. En möjlighet som Nokia kan överväga är att gå ihop med en konkurrent som Ericsson eller att samarbeta inom vissa affärssegment, skriver Bloomberg.

Guldet som betraktas som en säker hamn i finansiella orostider fortsatte upp omkring 1 procent på torsdagen. De guldrelaterade bolagen på Stockholmbörsen gick dock i olika riktning där Lundin Gold och Semafo backade 4,6 respektive 8,8 procent, medan Endomines steg 4 procent för dagen.

Medivir, som steg 25 procent på onsdagen, inledde torsdagen med att stiga ytterligare 23 procent. På sociala medier och aktieforum fanns uppgifter om att simeprevir finns på en lista över läkemedel som bör övervägas vid framtagandet av en effektiv behandlingsstrategi för corona-viruset. Aktien vände dock tvärt och stängde till slut drygt 5 procent ner efter att bolagets vd Uli Hacksel sagt till Nyhetsbyrån Direkt att bolaget inte arbetar med några egna försök på simeprevirs förmåga att hämma coronaviruset.

Graf över OMXS30 i öppningshandeln:

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -