SAS: Kvartalsförlusten 1,1 miljarder

Q1 Flygbolaget SAS resultat före skatt och engångsposter under räkenskapsårets första kvartal, november-januari, blev -1.078 miljoner kronor, att jämföra med analytikernas genomsnittliga förväntan om -943 miljoner kronor enligt Infront.

De jämförelsestörande posterna uppgick till -9 miljoner kronor. Analytikerna hade inte räknat med några jämförelsestörande poster i sina prognoser.

Rörelseresultat blev -767 miljoner kronor. Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på i genomsnitt -624 miljoner kronor, enligt Infront.

SAS omsättning uppgick till 9.707 miljoner kronor för perioden. Här låg Infronts konsensusprognos på 9.794 miljoner kronor.

Flygbolaget SAS upprepar att det väntar sig att kunna leverera en ebit-marginal före jämförelsestörande poster på 3-5 procent. Prognosen är dock med förbehåll för "begränsad påverkan" av sjukdomen Covid-19.

Det framgår av delårsrapporten för det första kvartalet i bolagets brutna räkneskapsår, som avser perioden november-januari.

"Detta under förutsättning att COVID-19 utbrottet begränsas och att vi kan återuppta en normaliserad produktion före sommarsäsongen", skriver bolagets vd Rickard Gustafson i rapporten.

Det ekonomiska utsikterna förblir "osäkra och utbrottet av Covid-19 tillför ytterligare oro för en ekonomisk avmattning som kan påverka efterfrågan negativt".

Det skriver bolagets vd Rickard Gustafson i rapporten för det första kvartalet.

Han skriver vidare att SAS exponering mot Fastlandskina är relativt låg.

"Intäktsbortfallet från de indragna flygningarna i februari och mars förväntas uppgå till 200 miljoner kronor", skriver bolaget.

Om Covic-19 utbrottet begränsas, och indragna flygningar isoleras till vintersäsongen, förväntas endast en marginell resultatmässig effekt för SAS, enligt bolagets vd.

"Vi fortsätter att följa utvecklingen och för en nära dialog med relevanta myndigheter. Säkerheten för passagerare och medarbetare kommer alltid först och vi måste se en vändning av utvecklingen innan vi återupptar flygningarna till dessa regioner", skriver han vidare.

I sitt vd-ord uttrycker han i övrigt att han är nöjd med bolagets utveckling på flera punkter, exempelvis vad gäller ökning av antalet passagerare och ökad kundnöjdhet.

"Trots ett resultatmässigt svagare kvartal förblev vår kassaposition stark och stöds av ett gynnsamt bokningsläge inför sommarsäsongen", skriver SAS vd i onsdagens rapport.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -