Till slut tog paniken över börserna

Börs Så hände till slut det alla fruktade - att paniken skulle ta över på aktiemarknaderna. Droppen som fick bägaren att rinna över var de många nya virusfallen av covid-19 i Sydkorea och i Norditalien.

Stockholmsbörsen är ner med över 4 procent under måndagen. Det är det största fallet på en dag sedan Brexitomröstningen i Storbritannien 2016. Lika stor var nedgången i exportkänsliga Sydkorea som är Asiens fjärde största ekonomi.

Det breda europeiska indexet Stoxx Europe 600 Index är ner 4,0 procent. Handelsvolymen är två gånger större än en normal dagsomsättning.

I New York var S&P500 initialt ner med 3 procent.

Guldpriset har stigit till sjuårshögsta. I stort sett de enda aktier som stiger i dag är guld- eller ädelmetallrelaterade tillgångar. Oljepriset är ner 4 procent.

Mönstret följer i mångt och mycket börsutvecklingen under tidigare pandemier som SARS 2003 och svininfluensan 2009. Initialt steg börserna under de första veckorna efter virusutbrottet för att sedan falla tillbaka.

Virusutbrotten i Sydkorea och i Italien kommer att skapa ytterligare inskränkningar i redan lövtunna leverantörskedjor. Globala storbolag som Apple, Samsung och Volkswagen kommer att drabbas hårdare än marknaden först trodde.

Branscherna som gått svagast sedan virusutbrottet är reserelaterade aktier och flygbolag samt lyxkonsumtionsaktier.

Även fordonsaktier har gått svagt sedan utbrottet. Det förklaras av att Kina dels är världens största marknad för bilförsäljning samtidigt som landet också är världens största underleverantör till fordonsindustrin.

Viruset är nu spritt till 30 länder. Sannolikheten för en så kallad V-formad återhämtning minskar i takt med att viruset fortsätter att spridas över världen. Nu talar optimisterna istället om en i bästa fall U-formad återhämtning i världsekonomin.

Börsrasen kommer med all sannolikhet att dämpas av nya penning- och finanspolitiska stimulanser. I Sydkorea väntas centralbanken sänka styrräntan på torsdag.

Många analytiker förväntar sig nya kraftiga räntesänkningar i spåren av viruset. Investerarna väntar sig nu att amerikanska centralbanken sänker styrräntorna två gånger under 2020 och minst en räntesänkning vardera från centralbankerna i Australien, Nya Zeeland, Kanada och Storbritannien.

Sannolikheten att ECB och Bank of Japan också kommer att sänka styrräntorna ytterligare uppskattas till runt 50 procent.

Här kan ni följa mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -