Stockholmsbörsen rasade 4,3 procent

Börsen Måndagens nedgång på Stockholmsbörsen var den största sedan "Brexitraset" i juni 2016. Samtliga storbolagsaktier backade där industriaktier uppvisade de största nedgångarna efter att ett stort antal coronavirussmittade upptäckts i länder utanför Kina.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 ner 4,3 procent till 1.798 under hög omsättning där aktier för hela 39 miljarder kronor bytte händer på Stockholmsbörsen. I Europa föll Frankfurtbörsens DAX och Parisbörsens CAC40 med omkring 4 procent.

Bland storbolagen på OMXS30 blåste orosvindarna ner industribolagen till botten av listan. Atlas Copco, Alfa Laval och Sandvik föll alla mellan 6 och 6,4 procent, och ytterligare en räcka industriaktier uppvisade nedgångar över 5 procent.

Ericsson klättrade tillfälligt mot toppen efter att chefen för affärsområdet Networks vid en webbsänd presentation sagt att telekombolaget inte ser några omedelbara effekter från coronaviruset under det första kvartalet 2020. Aktien föll dock tillbaka och stängde ner 3,7 procent för dagen.

Den relativa topplistan dominerades i övrigt av mer defensiva aktier så som Swedish Match, SEB och de båda teleoperatörerna Telia och Tele2 som var ner 1,8-2,7 procent. För Swedish Match kom visst stöd även i form av höjda riktkurser från ett antal analyshus.

Utanför OMXS30 föll bränslecellsbolaget Powercell med 16 procent efter att i förra veckan ha stigit 14 procent under hög volatilitet och omsättning.

Flygsektorn backade på bred front i Europa på den plötsligt ökade fruktan för coronaviruset och SAS utgjorde inget undantag. SAS-aktien föll 9,4 procent och det den norska kollegan Norwegian var ner närmare 15 procent på Oslobörsen.

Bambuser, verksamt inom så kallad "live video shopping", har för det andra halvåret 2019 redovisat en omsättning som minskade 27 procent till 1,6 miljoner kronor. Aktien som steg kraftigt på torsdagen förra veckan föll drygt 13 procent efter måndagens rapport.

Bland de aktier som trotsade nedgången syntes bostadsutvecklaren SSM, som också rusade rejält under slutet av förra veckan efter att det blivit känt att SBB avtalat om ett köp av 29,6 procent av kapitalet. SSM-aktien fortsatte att stiga 14 procent på måndagen.

Guldet, som brukar ses som en säker hamn i orostider, gynnades av den flyende riskaptiten och steg till de högsta nivåerna sedan 2012. Bolag relaterade till den ädla metallen gick starkt och i Stockholm lyfte Lundin Gold 7,3 procent, medan Endomines stärktes 2,3 procent.

First Nort-listade Expres2ion Biotech rusade dryga 40 procent sedan bolaget meddelat att det kommer att leda en grupp med experter för att bekämpa coronaviruset.

Light Air, som utvecklar och säljer luftrenare, har fått nya order på 1,1 miljoner kronor från asiatiska distributörer i Taiwan och Hongkong. Bolaget ser fortsatt ökad efterfrågan i Asien efter utbrottet av coronavirusepidemin, och aktien rusade 40 procent på NGM.

Mot strömmen gick även First North-listade budfirman Jetpak som klättrade närmare 3 procent efter köprekommendation i Börsveckan.

Diagram: Stockholmsbörsen måndag 24 februari 2020

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -