Makroveckan: Corona skakar om

Makroveckan Spridningen av Corona-viruset har bidragit till allt mer nervösa investerare. Börsuppgången har mattats och marknadsräntorna kryper stadigt ner mot nya, rekordlåga nivåer. Nu står hoppet till hyggliga konjunktursignaler.

Slutligen känns det som att börshumöret kommit att påverkas av Corona-oron. Vilket kanske inte är så förvånande sett till den starka börsutvecklingen i inledningen av 2020. Den svenska börsen backade med 0,3 procent under förra veckan, efter en tung avslutning på veckan. I USA sjönk börsen med 1,3 procent (S&P500) och den här veckan kommer att inledas synnerligen svagt.

Marknadsräntorna har fortsatt nedåt och den svenska 10-årsräntan har åter halkat ner under nollan, och i USA ligger de långa marknadsräntorna på rekordlåga nivåer. Så visst finns det en underliggande oro på finansmarknaderna.

Den svenska kronan har tappat rätt kraftigt och det beror både på minskad riskaptit och ett överraskande lågt inflationsutfall i januari. KPIF-inflationen damp ner till 1,2 procent. Klart under Riksbankens prognos och det mesta talar dessutom för att inflationen ska fortsätta nedåt under kommande månader. Den svenska kronan handlas nu kring 10,50 kronor per euro och 9,78 kronor per dollar. Skulle den finansiella oron fortsätta så är det inte helt osannolikt att dollar går över 10 kronor.

Vi fick dock se överraskande starka konjunktursignaler för EMU-området när de preliminära inköpschefsindexen för februari publicerades. Förhoppningsvis kan även den här veckans makrosiffror bekräfta bilden av att Corona-viruset ännu inte gett så stora utslag på företagshumöret. Risken tycker vi ändå finns på nedsidan.

På måndag publiceras det tyska IFO-indexet och på torsdag kommer konjunkturbarometern för EMU-området.

På torsdag publicerar även Konjunkturinstitutet sin färska barometerundersökning och det blir högintressant läsning. Efter att industrin överraskat positivt i januarimätningen så finns en risk för ett bakslag i februari. Inte minst mot bakgrund av att spridningen av Corona-viruset lär ge framtidsförväntningarna en liten knäck.

Den makrointresserade bör också hålla ögonen på de kinesiska inköpschefsindex som publiceras natten mot lördag. De siffrorna kan bli en ordentlig rysare även om det är svårtolkade ur ett mer långsiktigt konjunkturperspektiv.

Måndag

Det tyska IFO-indexet, som mäter humöret i näringslivet, väntas ha gått ner en bit i februari. Blir det inte värre än väntat får vi nog ta det som en positiv signal kring tysk tillväxt. Frågan är dock om effekterna av Corona-viruset hunnit slå igenom?

Tisdag

Relativt tomt på makroagendan men amerikanskt hushållshumör är förstås viktigt nu när amerikanska ekonomi blir en viktigare motor för den globala tillväxten i inledningen av 2020. Hushållshumöret väntas vara fortsatt på topp.

Onsdag

Norsk arbetslöshet väntas ligga kvar på en måttlig nivå medan försäljningen av nya hem i USA tagit förnyad fart.

Torsdag

Tung makrodag med barometerindikatorer från både Sverige och EMU-området. Mest intressant är att se hur utvecklingen i industrin har varit. Dessa undersökningar bygger ju på ett betydligt bredare underlag än inköpschefsindex. Den svenska konfidensindikatorn för industrin steg kraftig i januariundersökningen så det finns risk för ett bakslag. Inte minst som även Corona-effekten ska börjar märkas. Amerikanska BNP-siffror väntas visa på fortsatt stabil tillväxt men orderingången i januari lär ha dämpats något.

Fredag

Viktiga inflationssiffror från bland annat Frankrike och Tyskland. Fortsatt inflation under målet men inte på samma dramatiska sätt som i Sverige. Prisdeflatorn för privat konsumtion i USA, som är den amerikanska centralbankens favoritmått för inflationen, väntas ha tickat upp en aning men fortfarande ge utrymme för ytterligare stimulanser.

Lördag

Viktiga inköpschefsindex från Kina. Indexen lär ha sjunkit men den stora frågan är med hur mycket?

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -