En småbolagsförvaltares idealbolag

Fonder Stark marknadsposition i en bransch som har en strukturell tillväxt, och är kopplat till en bra ledning och styrelse. Så ser småbolagsförvaltaren Per Tryggs idealbolag ut. Det berättar han när Placera träffar honom för att höra mer om hans strategier.

Jag har stött på fonden SEB Småbolag Chans/Risk flera gånger när jag skrivit om bästa fonder under enskilda år eller längre perioder som bästa fond på fem eller tio år, trots att risken i fonden inte är högre än snittfonden i kategorin.

Efter nio år som ansvarig förvaltare för SEB Småbolag Chans/Risk är det tydligt att Per Trygg skapat en fond med en hög riskjusterad avkastning. Per Trygg förvaltar även systerfonden SEB Småbolag som investerar i lite större medelstora bolag och SEB Norden Småbolag. Totalt förvaltar Per Trygg drygt 30 miljarder kronor i de tre olika strategierna. Till sin hjälp har Per Trygg Daniel Klint och Kristofer Flack.

”Investeringsprocessen har formats under flera år, men de senaste fem åren har den mer eller mindre varit konstant. Jag har landat i att investera i bra och fina bolag som har en bevisad affärsmodell. Det ska vara bolag som har bevisat att de kan generera en bra lönsamhet med en tydlig tillväxtpotential”, säger Per Trygg.

Per Trygg

Hur ser investeringsprocessen ut?

”Det är fyra delar som är stora i investeringsprocessen. Den första är att jag gillar bolag med tydliga strukturella trender. Det ger bolagen en bra möjlighet att växa. Underliggande marknad växer och ett bra företag har oftast bra förutsättningar att ta marknadsandelar så det växer snabbare än marknaden.”

”Bolagets marknadsposition är den andra viktiga delen. Vi föredrar bolag som har en stark och bra marknadsposition. En av fördelarna med att bolagen har en bra marknadsposition är att de till stor del kan påverka sin egen prissättning. Det är en viktig aspekt för bolagets lönsamhet. På andra sidan har vi vad jag kallar rena pristagare, som exempelvis rena råvarubolag. Där sätter den internationella marknaden priset och företaget kan inte påverka priset som går fram och tillbaka.”

”Den tredje delen som är minst lika viktig är ledningen och ägarstrukturen i bolaget. En bra ledning kan få ett halvbra bolag att bli jättebra. Bolagsledningen och styrelsen är en viktig del i analysen. En ganska stor del av mitt jobb är faktiskt att utvärdera människor. För mig är det viktigt med den känsla jag får från ledningsgruppen och styrelsen. Och inte minst ägarna bakom bolaget. Jag föredrar bolag med en stark huvudägare. Oftast är det bra med ägare av kött och blod. Visst kan jag investera i bolag utan en stark ägare, men då är ledningen och styrelsen ännu viktigare.”

”Det sista som har tillkommit som en viktig del är hållbarhet. Idag är det viktigt att bolagen jobbar aktivt och strategiskt med hållbarhet och att man tänker på det i alla led, vilket jag tycker att många bolag gör. Som exempel för ett fastighetsbolag bör det vara viktigt vilket material det byggs med och om det är hållbart över tid. Att inte tänka hållbart för ett företag kan få stora operationella risker, tänker man hållbart så sänker det de operationella riskerna i bolaget. Konsumenterna har blivit kräsna, idag vill de inte köpa något som inte är hållbart.”

Kan inte de bolag som blir klassade som populära hållharhetsaktier skapa en bubbla?

”Visst är det så och det såg vi inte minst under fjolåret. Populära hållbarhetsaktier som Nibe och Tomra gick extra bra. Vi har tidigare ägt Tomra Systems och sålt av det av precis det skälet. Aktien blev väldigt populär, vilket skapade en hög värdering som det sannolikt tar tid för bolaget att växa in i. Men vi äger fortfarande Nibe och det är ett intressant bolag med en unik bolagskultur.

Ni har ju småbolagsmandat i fonderna ni förvaltar. Hur stora bolag investerar ni i?

”Vi relaterar till Carnegie Småbolagsindex som har en övre gräns på 1 procent av Stockholmsbörsens totala börsvärde. Det innebär att största bolaget vi kan investera i har ett marknadsvärde på 70 miljarder kronor. I SEB Småbolag Chans/Risk är det lägre och vid investeringstillfället får bolaget utgöra max en halv procent av det totala börsvärdet. Det gör att vi köper mindre bolag i den fonden. I fonden SEB Småbolag investerar vi i lite större medelstora bolag, gränsen vid investeringstillfället följer index. Det innebär att bolaget max får ha ett börsvärde på en procent av Stockholmsbörsens totala börsvärde. Det är intressant och kul att jobba med småbolag, fördelen är att de är mindre och det är lättare att lära sig hela bolaget.”

Nibe finns med i SEB Småbolag Chans/Risk, fast det inte är med i index och alldeles för stort bolag. Hur tänker du här?

”Nibe har hängt med länge i fonden och hör till ett av de innehav som växt snabbare än marknaden och gått betydligt bättre än börsen. Vid investeringstillfället var Nibe ett småbolag. I dag har Nibe ett marknadsvärde på runt 90 miljarder kronor och är ett storbolag. Nibe är sedan i somras inte längre med i Carnegie Småbolagsindex. Vi får inte längre investera i Nibe men vi har en regel som säger att vi fortfarande får äga det. Men det kan inte bli alltför stort.”

Hur skapar du portföljen utifrån investeringsprocessen?

”Jag tar ut de bolag som har bäst förutsättningar att växa utifrån investeringsprocessen. Den stil fonden och bolagen har är kvalitets/tillväxtbolag till rimligt pris. Fördelen med att investera långsiktigt i kvalitets- och tillväxtbolag gör att tiden är din kompis. Det passar mig för jag är värdelös på trading. Men fondens stil gör också att fonden har lite svängningar och kan avkasta lite sämre än marknaden under vissa perioder. Det var uppenbart i höstas när det var ett tydligt värdebolagsrally. Då hängde fonden inte med. Men då brukar jag trösta mig med att titta på portföljen och se om vi fortfarande tror på bolagen på lång sikt – och det gör vi.

Vad styr bolagens vikt i portföljen?

”Jag skapar en portfölj av bolag vi tror på utifrån investeringsprocessen. Det är väldigt svårt att veta vilka bolag som kommer att gå bäst på kort sikt. Det är många faktorer som man inte har kontroll på som påverkar den kortsiktiga prisrörelsen. Över tid ska bolagen i fonden växeldra och vi har ofta runt 40 bolag i fonden. Bulken av innehaven väger mellan 3 till 5 procent. Jag vill inte att bolagen ska väga upp till 7 eller 8 procent. Då blir det en hög koncentration i några få bolag och högre risk. Man vill att hela fondens innehav ska hjälpa till med avkastningen. Visst har vi några mindre innehav i fonden. Men det är bolag som antingen ska in i eller på sikt säljas ut ur fonden.”

Omsättningshastigheten i fonden är väldigt låg - Hur lång investeringshorisont har ni ?

”Visst är omsättningshastigheten låg, den hamnar på runt 30 procent och då har vi haft stora inflöden som drar upp siffran. Investeringshorisonten är gärna evig och jag sätter inte upp någon mål- eller riktkurs för ett bolags aktie. I grunden har vi ett långsiktigt investmentbolagstänk. Jag vill köpa bolag som helst är billiga redan nu men jag kan ha bolag i fonden som är lite dyrare under vissa perioder. Under sådana perioder kan jag minska lite i vissa bolag om de är lite dyra. Bra bolag tenderar över tid att vara för billiga. Att vi gör rätt aktieanalys är viktigt så att vi får in bra bolag i fonderna, det är en stor del av vår framgång.”

”Det finns flera bolag som hängt med från början i fonderna. Beijer Ref, Nibe och Addtech är bolag som i princip varit med från början. De växer 10 till 15 procent per år, vilket är tillräckligt för att klå börsen över tid. Och vissa av bolagen som Nibe har ju blivit otroligt stora.”

Gör ni egen analys eller förlitar ni er på externa aktieanalys?

Vi använder väldigt lite aktieanalys från säljsidan. Det är oftast mer för att läsa in sig på ett nytt bolag. Vi träffar väldigt lite analytiker utan skapar aktieanalysen själva. Istället genomför vi många företagsbesök. Det handlar om att träffa de bolag vi har i fonderna och inte minst träffa nya bolag. Vi lägger mycket tid på att analysera och verkligen förstå affärsmodeller. Där ser vi tydligt vilka riskerna är i investeringen. En stor del av analysarbetet handlar om att undvika att gå på minor. För det kostar att få in ett dåligt bolag i portföljen. Vi använder SWOT-analys för att se vilka hot och möjligheter som finns i bolagen. Här sållas bolag bort som är för enbenta, har för få produkter eller bara en teknologi. Det ger för hög risk i bolagen när de har för få produkter. Den egna analysen är en av våra styrkor.”

Vad styr när ni säljer ett bolag?

”En försäljning styrs av tre anledningar. Det första är om det är uppenbart att bolaget är övervärderat och att det tar lång tid för bolaget att växa in i värderingen. Här är Tomra ett exempel som vi sålt när det blivit för dyrt. Men det är ett fantastiskt bolag med bra ledning.”

”Den andra anledningen är om förutsättningarna för bolaget har förändrats. Det gör att vi inte ser samma utvecklingspotential längre. De kan vara att bolaget byter vd eller att det kommer till nya regleringar som ändrar spelplanen. Vi är oftast försiktiga med att investera i bolag som har många regleringar kring sig. Då finns det en klar regleringsrisk.”

”Och det tredje är om vi gör en dålig analys och felbedömning. Då måste vi göra om analysen och har vi felbedömt så säljer vi innehavet, vi måste alltid tro på de bolag vi investerar i."

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -