Branta fall på Stockholmsbörsen

Börsen Stockholmsbörsen inledde som väntat måndagens handel med tydligt sjunkande index i spåren av tilltagande oro för spridningen av coronaviruset.

Utvecklingen var liknande på andra Europamarknader och i USA pekar börsterminerna tydligt nedåt. Det ökande antalet virusfall har spätt på oron för att en global pandemi rycker allt närmare.

Vid 9.30-tiden hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 tappat 2,9 procent till nivån 1.824. Aktier för 3,8 miljarder kronor hade bytt ägare Stockholmsbörsen. Samtidigt hade Frankfurtbörsens DAX och Parisbörsens CAC40 fallit runt 3,5 procent. I USA var börsterminerna för Dow Jones och S&P 500 ned över 2 procent inför handelsstarten på måndagseftermiddagen.

Inom OMXS30-bolagen toppade SSAB, Autoliv och Alfa Laval förlorarlistan med nedgångar på 4,1-4,9 procent, följda av Atlas Copco, Boliden, SKF och Sandvik som tappade nästan lika mycket. Samtliga aktier inom storbolagsindex var ned, men med en aning lindrigare utveckling för mer defensiva aktier som Astra Zeneca och Swedish Match. Den senare har fått en del ökade riktkurser.

First North-listade budfirman Jetpak gick mot strömmen och klättrade 7 procent efter köprekommendation i Börsveckan.

Måndagens Dagens Industri gav köpråd för systemleverantören Hexatronic och aktien var upp 5 procent i handelns inledning.

First North-handlade Expres2ion Biotech avancerade nära 13 procent efter att bolaget skickat ut ett pressmeddelande om att det kommer att leda en grupp med experter för att bekämpa coronaviruset. Redan 6 februari meddelade Expression Biotech att det inleder ett vaccinprogram mot coronaviruset.

Lundin Gold gick också mot strömmen med +10 procent. Guldpriset, som brukar ses som en säker hamn i orostider, har fortsatt upp på måndagen.

Bränslecellsbolaget Powercell sjönk 10 procent efter att ha åkt berg- och dalbana i förra veckan under stor omsättning.

Måndagens makroagenda är tunn. Klockan 10 publiceras tyska IFO-index.

Graf: OMXS30 måndagen den 25 februari

image

Källar: Infront

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -