Självmagasineringsaktier till depån

Börs Allt fler bor mindre och har allt fler saker. Det har öppnat marknaden för självmagasineringsbolagen.

En portfölj bestående av åtta självmagasineringsaktier har under det senaste året gett en avkastning exklusive utdelning på drygt 21 procent. I snitt ger aktierna en direktavkastning på runt 4 procent.

Mest känt inom sektorn i Sverige är belgiska Shurgard. Bolaget är marknadsledare på självmagasinering i Europa.

Totalt har Shurgard över 200 anläggningar i sju europeiska länder. 36 av anläggningarna finns i Sverige. Det gör Sverige till bolagets tredje största marknad. Cirka 17 procent av omsättningen genereras i Sverige.

Största marknaden är Frankrike med 26 procent av omsättningen och Nederländerna med 22 procent.

Shurgard bevakas av fyra analytiker. En sätter köp och två sätter behåll och en sätter sälj på aktien. Den genomsnittliga riktkursen ligger på 33,5 euro, alltså några procent under den nuvarande aktiekursen.

Vid halvårsskiftet låg substansvärdet per aktie på 24,2 euro. Marknadsvärdet på Shurgard är motsvarande nära 3,4 miljarder dollar. Senaste året är Shurgardaktien upp 29 procent. Direktavkastningen ligger på 3 procent.

Den näst största ägaren i Shurgard är världsledaren på självmagasinering, nämligen amerikanska Public Storage som kontrollerar cirka 30 procent av Shurgard.

Aktie Marknadsvärde MUSD % 1 år
Public Storage 40484 6
Extra Space Storage 14945 12
CubeSmart 6270 3
Life Storage 5552 18
Shurgard Self Storage 3376 29
National Storage Affiliates 2261 27
Self Storage Group 271 67
Global Self Storage 34 9

 

Public Storage är jätten inom självmagasineringsbranschen. Bolaget har ett marknadsvärde på drygt 40 miljarder dollar och ingår i det amerikanska storbolagsindexet S&P500.

Bolaget grundades 1972. Huvudkontoret ligger i Glendale i Kalifornien. Sammanlagt äger och driver bolaget 2 661 självmagasingeringsanläggningar. Av dessa är 2 429 I USA och 232 i Europa. Antalet anställda uppgår till drygt 5 600 anställda.

De sexton analytiker som bevakar aktien är mestadels neutralt inställda till aktien. Tio stycken anser att aktien är värd att behålla. Två sätter köp och resten sätter sälj.

Den aggregerade genomsnittliga riktkursen ligger på 225 dollar, vilket är något över dagskursen på 222 dollar per aktie,

Under det senaste året har aktien stigit 6 procent exklusive utdelning. Direktavkastningen är 3,7 procent. Bolaget ger utdelning kvartalsvis.

Näst störst globalt inom självmagasinering är amerikanska Extra Space Storage som har ett marknadsvärde på knappt 15 miljarder dollar.

Bolaget grundades 1977 och har sitt huvudkontor i Cotton Heights i delstaten Utah.

Utöver verksamhet i USA bedriver bolaget också verksamhet i Puerto Rico. Fondjätten Vanguard är största ägare med 16 procent av aktierna.

Liksom i fallet med Public Storage är analytikerna försiktiga till aktien. Av femton analytiker sätter tio stycken behåll på aktien. Tre sätter köp och två sälj.  

Den genomsnittliga riktkursen är 111 dollar per aktie.

Den enda noterade nordiska aktören inom självmagasineringssektorn är norska Self Storage Group.  

70 procent av omsättningen genereras i Norge, 18 i Sverige och 16 i Danmark. Totalt har bolaget 111 anläggningar.

För helåret 2019 ökade omsättningen från 238 miljoner NOK till 267 miljoner NOK. Vinsten före skatt ökade från 76 miljoner NOK till 93 miljoner NOK.

Uthyrningsgraden i anläggningarna ligger på 83 procent.

Norge är en jämförelsevis omogen marknad när det kommer till självmagasingering och det är främst här som Self Storage Group kommer att fortsätta växa framöver.

Största ägaren i bolaget är det amerikanska riskkapitalbolaget Centerbridge Partners med drygt 23 procent av aktierna.

En svensknoterad aktie inom segmentet är 24Storage.

Aktien noterades i slutet av 2019. Bolaget släppte rapport under fredagen som visade att intäkterna ökade med 25 procent till 71,7 MSEK från 57,3 miljoner kronor. 

Bakom uppgången ligger ökad beläggning och högre priser.

24Storage grundades 2015. Totalt driver bolaget 23 förrådsanläggningar i Sverige. 

Trots att det finns många aktörer inom sektorn särskilt i USA, är det bara cirka 10 procent av befolkningen som hyr ett magasin.

En fördel med självmagasineringsbranschen är att en inte är lika kapitalintensiv som till exempel bostäder eller andra fastighetsinvesteringar. Byggnaderna är enklare och marknaden ligger ofta i utkanten eller i mindre attraktiva lägen, vilket gör att markkostnaderna är förhållandevis låga.

Kundomsättningen är heller inte så hög som man skulle kunna tro. När någon väl tagit beslut om att självmagasinera delar av bohaget låter man ofta det ligga där under lång tid.

En risk med bolagen är överetablering. För många aktörer på en för liten yta som pressar hyrorna. En annan allmän risk för fastighetsbolag är förstås ränterisken.

Här kan ni följa mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -