Morgonens emissioner och insideraffärer

Börs Här är bolagen som genomfört emissioner, och insiders som gjort affärer.

Invisios storägare och styrelseledamot Lage Jonason fortsätter att dra ner på sitt innehav i kommunikationsteknikbolaget. Enligt Finansinspektionens insynsrapportering har han nu minskat sitt innehav med 800.000 aktier, en försäljning som inbringade drygt 108 miljoner kronor.

De nu aktuella minskningen fördelas på två försäljningar som gjordes i tisdags och i torsdags till kurser mellan 134 och 139 kronor per aktie. Lage Jonason sålde i Invisio så sent som i januari, även då 800.000 aktier. Under 2019 minskade han sitt innehav i bolaget med 2,9 miljoner aktier. Efter de senaste transaktionerna äger Lage Jonason knappt 1,3 miljoner aktier i Invisio, enligt ägardatatjänsten Holdings.

Parkskötselbolaget Green Landscaping avser ta in cirka 150 miljoner kronor via en företrädesemission. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande i samband med att det även offentliggör två förvärv.

Bolagets största ägare, investeringsbolaget Byggmästare Anders J Ahlström, familjen Salén och styrelseordförande Per Sjöstrand stöder emissionen och har förbundet sig att teckna sina andelar av emissionen.

Den föreslagna emissionen motiverad med de på fredagen aviserade förvärven samt bolaget avsikt att "driva en fortsatt aktiv förvärvsagenda".

Green Landscaping förvärvar norska Gast Entreprenör samt skånska Park i Syd.

Gast har fokus på nyanläggning och renovering av bland annat parker och lekplatser. Bolaget är verksamt i Osloregionen och omsättningen ligger på cirka 85 miljoner norska kronor med en rörelsemarginal på 20 procent.

"Förvärvet av välrenommerade Gast är ett steg in på den norska marknaden och bolaget passar väl in i vår verksamhet och entreprenöriella kultur. Expansionen till Norge är i linje med vår tidigare kommunicerade strategi att konsolidera marknaden i Norden", säger Johan Nordström, vd för Green Landscaping.

Det andra förvärvade bolaget, Park i Syd, bedriver projektering samt finplanering av utemiljöer. Bolaget har 13 anställda och omsatte cirka 30 miljoner kronor under räkenskapsåret 2019.

Finansieringen av de båda förvärven sker med kontanta medel, nyemitterade aktier samt lånefinansiering.

Kursen i den riktade emission som ljudbokbolaget Storytel aviserade och genomförde på torsdagskvällen fastställdes till 159 kronor. Bolaget kommer tillföras 948 miljoner kronor före transaktionskostnader.
Det framgår av ett pressmeddelande som skickades sent på torsdagen.
Storytel-aktien stängde på 162:60 kronor på torsdagen och rabatten i emission blev därmed 2,3 procent.
"Den riktade emissionen var kraftigt övertecknad. Investerare i den riktade emissionen utgörs av ett stort antal svenska och internationella institutionella investerare som bland annat Handelsbanken Fonder, Livförsäkringsbolaget Skandia, Skandia Fonder, Swedbank Robur, TIN Fonder och Vitruvian Partners", skriver bolaget.
Emissionen omfattar totalt nästan 6 miljoner aktier, vilket var i linje med förhandsbeskedet, och medför en utspädning om cirka 9,6 procent. Kapital ska användas till bolaget ökande investeringar i innehållsproduktion, försäljning och marknadsföring, enligt bolaget.

Anton Westbergh, vd på Coffee Stain Studios, som ägs av Embracer har i två omgångar sålt nästan 0,4 miljoner aktier i Embracer till ett värde om cirka 40 miljoner kronor.
Det framgår av Finansinspektionens insynsrapportering.
Försäljningarna gjordes den 19 februari till genomsnittskursen 102:20 kronor.
Westbergh har kvar drygt 1,2 miljoner aktier i Embracer efter försäljningarna.

Nordic Waterproofings styrelseordföranden Ulf Gundemark har under torsdagen via sitt bolag Gumaco köpt 5.000 aktier i bolaget för totalt 560.524 kronor.
Det framgår av en insynsrapportering från bolaget.
Köpen gjordes till genomsnittskursen 112:10 kronor.
Enligt bolagets hemsida äger Ulf Gundemark 34.000 aktier i bolaget, men uppgifterna har inte uppdaterats sedan den 31 december 2018.
Under de senaste månaderna har sex chefer i Nordic Waterproofing sålt aktier för många miljoner, vilket Nyhetsbyrån Direkt nyligen rapporterat om

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -