Heta flöden & stora bubblor

Fondkommentar Inledningen på 2020 har inte bara bjudit på rekordnoteringar på många av världens börser också obligationsmarknaden har sett rekordstora nettoinflöden, och detta trots coronaoron.

Nu höjs ett varningens finger för att de stora kapitalflödena kan skapa både aktie- och obligationsbubblor.

De globala investerarna har gjort en tydlig sektorrotation från olje- och värdebolag till tillväxtaktier. Inte minst teknikaktierna har varit glödheta de senaste veckorna. Det här visar BofA:s senaste investerarenkät.

Den trenden har pågått länge. I fjol var de största bidragsgivarna till uppgången inom det breda aktieindexet S&P 500, just teknikjättarna Microsoft och Apple.

Trenden har fortsatt in i den senaste veckan med nettoinflöden till de hetaste teknikaktierna. Microsoft är världens största bolag mätt i börsvärde och har i år avkastat 17 procent inklusive en tagen utdelning. Det ger mjukvarujätten ett börsvärde 1,403 miljarder dollar, precis 2 miljarder dollar mer än tvåan Apple.

Enligt enkäten har investerarna den största övervikten i tillväxtaktier sedan sommaren 2008. Samtidigt har amerikanska teknik- och tillväxtbolag nått den högsta nivå någonsin på listan över den populäraste trenden eller vad banken kallar ”Crowded Trade”.

Det innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt i dörren när de väljer att sälja.

Statistiken visar att värdeaktier sålts av för att finanseria tillväxt- och teknikkalaset. Amerikanska energibolag har inte varit så här billiga relativt det breda amerikanska aktieindexet S&P 500 sedan USA gick in i andra världskriget.

Energisektorn har drabbats av motvind i och med den hållbarhetstrenden som nu blåser i närmast orkanstyrka.

Enligt etf.com och den europeiska ETF-specialisten Lyxor är det rekordinflöden till börshandlade fonder. I år har hela 90 miljarder dollar flödat in till ETF:er. Det är betydligt mer än motsvarande siffra i fjol som landade på 9,2 miljarder dollar.

Det är en siffra som bekräftas av BofA Securities. Utförslöpan för aktivt förvaltade fonder fortsätter medan inflödet i passivt förvaltade ETF:er ökar.

Men det är inte bara ETF:er som har rekordinflöden. Även obligationer har enorma nettoinflöden i år. Enligt BofA hade amerikanska företagsobligationer det sjunde högsta nettoinflödet någonsin i denna vecka och i veckan innan det var flödet det näst högsta hittills.

BofA varnar nu för att det skapas en enorm obligationsbubbla. Den kallas ”$ 1 tn bond bubble” och smeknamnet bygger på summan som går till obligationer när de extrapolerar årets nettoflöde till slutsiffra för hela 2020.

Det skulle i så fall ge ett dubbelt så högt nettoinflöde i år jämfört med 2019 som var ett rekordår för obligationsinflöde på $ 481 miljarder dollar.

Listan över rekordinflödena kan göras lång. Om vi gräver oss ner i siffrorna så hittar vi många trender.

ESG-trenden är särskilt påtaglig och den verkar hos båda tillgångsslagen. Gröna obligationer är glödheta hos investerar kollektivet. Samtidigt som hållbara och gröna aktier nått nya skyhöga värderingar. Det belyses i artikeln ”Monstrous run for responsible stocks stokes fears of a bubble” i Financial Times.

I FT hänvisar man till flödesstatistik från Morningstar som pekar på att nettoinflöden till amerikanska hållbarhetsfonder nått nya rekord. Under 2019 fyrdubblades nettoinflödena jämfört med 2018.

Bolag med hög hållbarhetsstatus i USA värderas nu 30 procent högre än bolag utan sådan status.

Ett tydligt exempel är det Kalifornienbaserade solteknikbolaget Enphase Energy som stigit 45 procent den senaste veckan och värderas till p/e-tal 57. Att värdera hållbart högre är en trend som finns även här och den bekräftas av flera nordiska fondförvaltare.

Ett nordiskt exempel är Tomra. Ska man vara krass är utbudet av riktigt bra hållbara bolag i Norden ganska litet, vilket kan ligga till grund för en hållbarhetsbubbla.

Tomra värderas till p/e 55 räknat på årets vinst men förväntas inte växa på ett sätt som motiverar prislappen.

Även Markaryds stolthet Nibe har hängt med som favorit i hållbarhetsracet. Det senaste året har aktien stigit 60 procent. Dagens värdering kring p/e 37 är långt över det historiska snittet för aktien.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -