Nolato - en attraktiv blandning

Aktieanalys Efter ett till stora delar trögt 2019 avslutade Nolato året starkt. Jämförelsetalen är lätta framöver och även om bolagets tillverkning i Kina är ett orosmoln så tror vi fortsatt på aktien.

2019 blev sammantaget ett riktigt mellanår för Nolato. Året avslutades dock bra och det fjärde kvartalet enskilt bjöd på en ökning av rörelseresultatet på 15 procent och en 40 procent högre vinst per aktie än för ett år sedan. 

Nolato grundades 1938 som Nordiska Latexfabriken i Torekov. Förkortningen Nolato blev officiellt namn 1982 och huvudkontoret ligger fortfarande i skånska Torekov. Förvärvet av Ericssons plastfabrik i Kristianstad 1997 var en viktig milstolpe. Det dubblade bolagets omsättning och mobiltelefoner skulle inom kort komma att bli Nolatos överlägset viktigaste produktområde.

Idag har dock både Ericsson och Nokia helt försvunnit från mobilkartan och Nolato är en nischaktör inom telekomområdet. Mobil-produkterna ingår numera i affärsområdet Integrated Solutions där de bland annat delar plats med nya tillväxtstjärnan Vaporiser Heating Products, VHP.

Det är produkter för upphettning av tobak som Nolato levererar till British American Tobacco.

Efterfrågan har varit ryckig under året men avslutades bra då nya produktvarianter lanserades och bidrog till bra försäljning.

Omsättningen för Integrated Solutions ökade i det fjärde kvartalet med 56 procent och rörelseresultatet med 48 procent.

Integrated Solutions är dock inte bara VHP.

I affärsområdet finns även som sagt produkter för mobiltelefoner och produkter för elektronisk avskärmning av bland annat telekomutrustning, kallad EMC.

Sammantaget svarade Integrated Solutions för drygt 40 procent av omsättningen inom Nolato under 2019 och för cirka 45 procent av rörelseresultatet. Det var därmed största affärsområde i koncernen.

Näst störst var området Medical Solutions som stod för drygt 30 procent av omsättning och 35 procent av rörelseresultatet. Efterfrågan från läkemedels- och sjukvårdssektorerna är konjunkturstabil och Medical Solutions har också de senaste åren varit den stabila kärnan i Nolato-koncernen.

Medical Solutions kunde inte matcha de övriga två affärsområdenas starka tillväxt i fjärde kvartalet men sett till helåret 2019 var det ensamt om att notera en underliggande tillväxt och ett förbättrat resultat.

Tredje affärsområde i koncernen är Industrial Solutions. Det tillverkar plastkomponenter av varierande slag till industriella kunder som Volvo, Atlas Copco och SKF. Helåret slutade med underliggande nolltillväxt för området men aktiviteten var bra i fjärde kvartalet enskilt. Valutajusterat ökade omsättningen med 10 procent i kvartalet då många nya kundprojekt startades inom allmän industri.

Nolato-aktien har åkt en del berg och dalbana de senaste åren. Framför allt bjöds aktieägarna på en verklig resa under 2017/2018 då kursen rusade uppåt pådrivet av enorma förhoppningar för VHP-området.

Dessa fick sig dock en rejäl knäck under andra halvåret 2018 då lagerneddragningar tyngde försäljningen. Samtidigt tog debatten kring smaksatta e-cigaretter fart i USA och Nolato-aktien föll som en sten. Flertalet smaksatta e-cigaretter har nu förbjudits i USA och det legala läget är fortsatt rätt oklart.

Nolatos produkter påverkas indirekt men Nordamerika är en liten marknad för bolaget. I sin marknadskommunikation väljer Nolato att lyfta fram tillväxtmöjligheter för VHP i Asien och vissa marknader i Europa.

Ett orosmoln i närtid är coronaviruset i Kina. Nolato har en hel del tillverkning i Kina, framför allt inom området Integrated Solutions. Vd Christer Wahlquist sade till Nyhetsbyrån Direkt i samband med rapporten att volymerna i det första kvartalet 2020 kommer att påverkas. Han räknade dock med att volymerna därefter skulle jämna ut sig och att helårseffekten skulle bli obefintlig.

De analytiker som bevakar Nolato räknar enligt databasen Factset i snitt med att bolaget ökar omsättningen med 11 procent under 2020. Lönsamheten väntas förbättras några tiondelar och vinst per aktie spås öka 14 procent.

2021 väntas en tillväxt på 8 procent och en ytterligare liten lönsamhetsförbättring. Vinst per aktie väntas öka med 11 procent.

Snittprognoserna för vinst per aktie för åren 2020 och 2021 ger p/e-tal på 19,9 respektive 18,0. Justerat för en nettokassa på nära 700 Mkr värderas rörelsen till 14,9 gånger innevarande års väntade rörelseresultat, ev/ebit.

Utdelningen för 2019 föreslås bli 14,50 vilket ger en direktavkastning på 2,4 procent. För de närmaste åren väntas direktavkastningar på 2,5 procent respektive 2,6 procent.

Nolato-aktien har mestadels glidit sidledes sedan halvårsskiftet i fjol. Samtidigt har estimaten successivt höjts och värderingen har kommit ned en bit. P/e-tal och även skuldjusterat ev/ebitda ligger i linje med de historiska snitten för de senaste fem åren.

Det första halvåret 2019 var svagt för Nolato så jämförelsetalen är relativt lätta framöver. Ett frågetecken är dock hur stor påverkan blir från det förlängda produktionsstoppet i Kina. I samband med bokslutsrapporten för en dryg vecka sedan sades produktionen ha startats upp igen och vd hävdade att man hade säkrat leveranser av komponenter för en tid framöver. Han var som sagt även optimistisk om att helåret inte skulle påverkas.

Utvecklingen i Kina är något att hålla ögonen på, inte bara när det gäller Nolato. Bortsett från det orosmolnet tycker vi dock fortfarande att Nolato-aktien är köpvärd. Bolaget är välskött med starka finanser, tydliga huvudägare och en bra historik. Idag erbjuder Nolato en attraktiv blandning av tillväxtområden inom Integrated Solutions, en stabil kärna i Medical samt en konjunkturkänslig del i Industrial.

Efterfrågan är inte alltid helt pålitlig och 2019 var som sagt ett mellanår. Medvinden tilltog dock tydligt mot slutet av året och om inte situationen i Kina spårar ur tror vi aktien har mer att ge. Givet bolagets finansiella styrka är som alltid förvärv en joker. Vi behåller vår köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Nolato B Köp 601,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -