Här är månadens vinnarfonder

Fondkommentar Årets positiva börsstart håller i sig, trots att nyhetsflödet dominerades av coronavirusets framfart. Den senaste månaden har överlag erbjudit riktigt bra fondmarknader. Placera har tittat närmare på vilka fonder som är vinnare och varför.

Det är drygt en månad sedan coronaviruset blev allmänt känt. Inledningsvis tog börserna lite stryk. framförallt de kinesiska fastlandsbörserna och inte minst Hongkong-börsen. Stockholmsbörsen nådde årets lägsta notering den 27 januari. Sedan dess har börsuppgången varit stadig på drygt 6 procent. Det placerar Stockholmsbörsen bland de bästa börserna den senaste månaden.

De amerikanska börserna har inte hängt med lika mycket i uppgången som Stockholmsbörsen, mätt i lokal valuta. Men adderar man på en ovanligt stark dollar under månaden som stärkts runt 3 procent så har USA-fonder beräknade i svenska kronor haft en riktigt bra månad.

Framförallt finns det en klar övervikt mot teknik- och tillväxtbolagsaktier i den senaste månadens vinnarfonder. Det framgick också tydligt i gårdagens investerarenkät från BofA. Den senaste månaden har investerarna gjort en tydlig sektorrotation till teknikbolag, hälsovård och fastigheter. Övervikten för teknikaktier är nu den största sedan oktober 2016. Investerarna har nu gjort det största bettet på tillväxtaktier sedan sommaren 2008. Det ser ut som att billiga värdebolag fortsätter att se utflöden som letar sig till tillväxtaktierna

Det är tydligt att corona-oron inte påverkat börserna i så hög grad som man kan ha förväntat sig. Visst har vissa sektorer drabbats hårt som reseindustribolag, casinobolag i Macau och asiatiska flygbolag. Tuffast har det varit för oljepriset med en prisnedgång på närmare tolv procent. Något som spillt över på fjolårets fondraket Rysslandsfonder som har en stor del investerade i energibolag. Kategorisnittet för Rysslandsfonder har backat 2,7 procent de senaste 30 dagarna.

För den som vill fördjupa sig i utvecklingen för de globala aktiemarknaderna och vilka viktiga makro faktorer som dominerat den senaste månaden, hänvisar jag till Pekka Kääntäs artikel ”Efter corona: Fokus på konjunkturen”.

Placera har i vanlig ordning valt att lista vinnar- och förlorarfonder ur Avanzas fondutbud. Det skiljer 19 procentenheter mellan den bästa och den sämsta fonden, vilket är i nivå med en normal månad.

Fondvinnarna den senaste månaden hittar vi i USA. Över halva listan har en tydlig USA anknytning eller tillväxtbolagsanknytning. Det som överraskar mig är att vi har två smala branschfonder som investerar i hållbar energi på månadens vinnarlista.

Överst på listan hittar den aktivt förvaltade fonden Handelsbanken Hållbar Energi, med en avkastning under månaden på knappt 12 procent.

Fonden förvaltas av Patric Lindqvist. Han letar bolag globalt som utvecklar eller använder teknologier och metoder för att begränsa den globala uppvärmningen genom att direkt eller indirekt begränsa utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser. Gärna i bolag som positivt kan bidra till effektivare energianvändning genom alternativa energikällor eller miljöteknik. Amerikanska bolag utgör största delen av fonden på drygt 40 procent. Kinesiska bolag utgör drygt 15 procent och norska bolag är tredje störst på knappt 10 procent.

Fondens tio största innehav har haft en stark utveckling i år, hälften av bolagen har stigit med mer än procent. Störst i fonden är det amerikanska Hannon Armstrong som var USA:s fösta bolag att investera i hållbar energi, aktien har stigit knappt tolv procent den senaste månaden. En av årets raketer i fonden är det norska solenergibolaget Scatec Solar som avkastat knappt 43 procent.

Vi hittar även det schweiziska fondbolaget Pictets Clean Energy fond med en uppgång på drygt 8 procent på topplistan. Den har ett liknande fokus på bolag som bidrar med att minska utsläpp av koldioxid som Handelsbanken Hållbar energi.

Näst bästa fond under månaden är den amerikanska teknikfonden JP Morgan US Technology A. Den är aktivt förvaltad och investerar i väletablerade teknikbolag och även i mindre teknikbolag med bas i USA. Fonden består till 36 procent av medelstora bolag.

Fonden innehåller drygt 60 aktier. Teknikjätten Microsoft med ett börsvärde på drygt 1400 miljarder dollar återfinns först på tredjeplats med en vikt på 3,3 procent. Microsoft har rivstartat året med en uppgång på närmare 19 procent mätt i dollar, vilket gjort att det sprungit om Apple som världens största bolag mätt i börsvärde.

Det i jämförelse lilla amerikanska mjukvarubolaget Synopsys med ett börsvärde på 25 miljarder dollar är fondens största innehav på 3,5 procent. Årets kursuppgång är 17 procent. Fondens näst största innehav är halvledarbolaget Advandced Micro Devices som stigit 24 procent i år.

Den senaste månadens starkaste investeringstrend rotationen till tillväxtaktier är tydlig. Öhman Global Growth är en aktivt förvaltad fond som företrädesvis investerar i snabbväxande tillväxtbolag. Halva fonden består av snabbväxande teknikbolag, även hälsovårdsbolag utgör ett betydande tema i fonden.

Vi hittar de amerikanska teknikjättarna Alphabet (Googles moderbolag) och Microsoft som fondens största innehav. Det lilla svenska mjukvarubolaget Sinch är fondens största innehav med en vikt på 4,5 procent. Sinch hör till fondens bästa bidragsgivare i år med en uppgång på 35 procent.

På förlorarlistan hittar vi hittar flera sydostasiatiska länderfonder, från Thailand, Filippinerna och Indonesien. Men månadens förlorarlista har en klar lutning åt fonder med energifokus.

De tre sämsta fonderna är branschfonder inom energisektorn. Två av fonderna har tappat lite mer än 10 procent vilket är in nivå med oljeprisets nedgång. Tuffast har månaden varit för fonden ProxyPetroleum Energy. Det är en aktivt förvaltad aktiefond som primärt fokuserar på olje- och naturgasproducerande aktiebolag globalt. 

Av fondens tio största innehav har nio av bolagen minussiffror. Sämst av fondens största innehav i år är det amerikansk naturgasbolaget Range Resources. Aktien har backat över 35 procent sedan årsskiftet.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -