På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser har hittat köpsignaler i två aktier, bland annat en svensk industriklassiker. Samtidigt varnas det det för en aktie.

Under måndagen steg Stockholmsbörsen (OMXSPI) svagt med +0.24 procent och stängde på 729 punkter. Det var den sjätte dagen i rad indexet steg. Därmed satte indexet åter ny toppnotering och ser vi till den tekniska bilden ser det fortsatt bra ut. Indexet har utvecklats positivt innanför en stigande trendkanal på medellång sikt och stärks av brott upp genom den tidigare toppnoteringen runt 712 punkter. Trendbilden stärks av en positiv volymbalans och stöd hittar vi närmast runt 687 punkter i den kortsiktiga grafen och runt 627 punkter i den medellånga grafen.

Investtechs hausseindex, som förenklat är en optimism-indikator, står i 57 på kort sikt och 65 på lång sikt. Det indikeras därmed en övervikt av optimister på både kort- och lång sikt. Investtechs Insiderbarometer visar 179 signifikanta köp, medan motsvarande siffra på säljsidan är 96. Köpandelen på månadsbasis är därmed 65 procent. På årsbasis är köpandelen 75 procent.

Indexet är totalt sett tekniskt positivt på medellång sikt (1-6 månader).

 

Aktiekursen till Trelleborg B visar en stark utveckling innanför en stigande trendkanal på grafen för medellång sikt. Det är ett resultat av att köpintresset bland investerare har varit ökande och det har betalats högre kurser för att köpa in sig i bolaget . Enligt Investtechs forskningsresultat på trender ger just stigande trendkanaler isolerat sett goda utsikter för ytterligare kursuppgång.

Den tekniska bilden stärks av att aktiekursen nyligen har brutit upp genom ett motstånd runt 174 kronor som omvandlats till en ny stödnivå. Aktiekursen saknar därmed motstånd och vidare uppgång indikeras. Trelleborg har fått en köpsignal från en starkt positiv volymbalans som bekräftar den stigande trendkanalen. Volymbalansen indikerar att det har varit en högre handelsvolym på dagar med uppgång och lägre handelsvolym vid dagar med nedgång. Aktier med sådana köpsignaler har i genomsnitt presterat bättre än marknaden de kommande månaderna enligt Investtechs forskningsresultat på volymbalansindikatorn.

Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Bilias aktiekurs har brutit upp genom taket i de stigande trendkanalerna som våra algoritmer har identifierat på grafen för medellång och lång sikt. Det signalerar att vi kan förvänta oss en starkare stigningstakt. Isolerat sett ger brott upp ur stigande trendkanaler goda utsikter för ytterligare kursuppgång enligt Investtechs forskningsresultat.

Bilias A-aktie stärks av att det saknas motstånd i kursdiagrammet. Vid eventuella reaktioner tillbaka har aktien stöd vid trendtaket runt 101 kronor eller vid stödnivån runt 83.00 kronor. Enligt Investtechs forskningsresultat på stöd och motstånd ger avsaknaden av motstånd goda statistiska förutsättningar till en fortsatt positiv utveckling. Aktien har även en starkt positiv volymbalans som indikerar att handelsvolymen i den senaste tiden har varit högre på dagar med uppgång och lägre på dagar med nedgång. Det stärker både den positiva trenden och den tekniska bilden i sin helhet.

Aktien är maximalt positiv på insiderhandel och är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Aktiekursen till etikettbolaget Nilörngruppen ligger i en fallande trendkanal på medellång sikt. Det är ett resultat av att investerare har sålt sig ur bolaget till lägre och lägre kurser. Investtechs forskningsresultat på aktier i fallande trendkanaler visar att dessa aktier i genomsnitt har presterat svagare än marknaden de kommande månaderna.

Aktien har nyligen brutit ned genom en tidigare stödnivå runt 55.00 kronor. Det signalerar en vidare nedgång och har medfört att stödnivån nu omvandlats till ett motstånd. Nu testar aktiekursen trendgolvet runt 51.50 kronor som på kort sikt kan ge en reaktion upp. Om kursen bryter ned genom golvet i trendkanalen så förvärras läget och vi kan i så fall förvänta oss en kraftigare nedgångstakt.

Aktien har en starkt negativ volymbalans som indikerar att volymen varit högre på dagar med nedgång och lägre på dagar med uppgång. Detta bekräftar att köparna är passiva medan säljarna är aktiva samt den negativa trendbilden och indikerar därmed en ökad pessimism bland investerarna. Aktien har även ett starkt negativt momentum med ett RSI-värde runt 18 där ytterligare nedgång indikeras enligt Investtechs forskning på RSI. Aktien är totalt sett tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Volymbalans – Investtechs indikator på aggressivitet hos köpare och säljare

Investtech har utvecklat indikatorn Volymbalans som ett mått på aggressiviteten hos köpare och säljare av en aktie. Syftet var att utforma en indikator som kunde förutsäga om en aktie stod inför en uppgång eller nedgång. Tanken var att om kurs- och volym-mönster i en aktie kunde förklaras av att köparna var aggressiva och säljarna passiva, skulle detta indikera att kursen skulle stiga. På liknande sätt skulle ett mönster med aggressiva säljare och passiva köpare förutsäga att aktiekursen skulle falla.

Diagrammet visar att aktier med positiv volymbalans (blått diagram) tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier med negativ volymbalans (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om volymbalans här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -