Efter corona: Fokus på konjunkturen

Utblick Även om det är lite blandade signaler från världens börser, kan det konstateras att det mesta av oron som corona-viruset bidrog till numera har lagt sig. Det blev heller aldrig något riktig finanspanik och snart får vi se hur konjunkturhumöret har påverkats.

Året började med en riktigt trygg börsresa uppåt i stora delar av världen, men sedan slog coronaviruset till och störde feststämningen. Det blev några riktiga rysardagar men även om det är lite blandad kompott så har de flesta av världens börser numera, i alla fall tillfälligtvis är väl säkrast att tillägga, skakat av sig det mesta av oron.

Januaribörsen nådde annars sin topp runt mitten på månaden och för enkelhetens skull har vi valt den 17 januari som startdatum i vår utblick över utvecklingen på världens börser under de senaste 30 dagarna. Det är ett datum som sammanfaller rätt väl med att coronaviruset blev en faktor som finansmarknaden började ta hänsyn till.

Det ska samtidigt konstateras att det aldrig blev någon riktig panik på börserna. I alla fall inte i de mer utvecklade ekonomierna. VIX-index för den amerikanska börsen (S&P500), som mäter volatiliteten på börsen, steg aldrig över 20 och under 2019 hade vi runt 7 - 8 tillfällen när VIX-index var högre än så. Då var ändå 2019 ett förhållandevis lugnt år som slutade med kraftiga börsuppgångar.

Värre var det förstås i drabbade Kina som upplevde ett stort börsfall efter att den förlängda nyårsledigheten avslutats, men även här har börsen återhämtat sig på ett imponerande sätt. Från årsskiftet är MSCI-index för Kina faktiskt upp med 2,3 procent.

Så det är tydligt att de flesta av världens investerare har ställt in sig på att corona-spridningen snart är under kontroll och att vi kommer att få se en studs uppåt i den globala tillväxten när den kinesiska tillväxtmotorn åter börjar mullra. Vi skulle kunna kalla det en V-formation för tillväxten. Det är också en ganska stor skillnad mot den negativa effekt på finansmarknaden som Sars-viruset hade för 17 år sedan. Då var dessutom Kina fortfarande bara en mindre del av världsekonomin för att nu stå för ungefär 17 procent.  

Det här är väl också ett skäl att inte ropa hej riktigt än. Den globala konjunkturen var visserligen lite på uppgång innan coronaviruset slog till, men det rörde sig knappast om någon stabil konjunkturförbättring. Visserligen börjar produktionen i Kina att ta fart men det finns fortfarande stor risk för olika typer av produktions- och leveransstörningar, och signalerna kring hur det egentligen går med smittspridningen är fortfarande lite skiftande. Så vi får nog räkna med att det kommer fler skakiga dagar på börsen.

De konjunkturindikatorer där effekten av coronaviruset ska märkas börjar dessutom rullas ut först nu i mitten av februari. Hur de kommer att falla ut lär betyda en hel del för börshumöret under den närmaste tiden.

I Citigroups Economic Surprise Index (ESI), som mäter hur makrostatstiken faller ut ut i förhållande till analytikernas prognoser, är därför mycket lite av Corona-smittad statistik som ännu så länge är införlivad.

Det kan i alla fall konstateras att ESI för USA har stigit rejält i inledningen av 2020, och det är också amerikansk ekonomi som ska vara motorn i tillväxten under den globala svacka som är i stort sett oundviklig under årets första kvartal.

För EMU-området ser det värre ut och här har ESI backat rejält under den senaste månaden. Vi på Placera vill dock inte dra alltför stora växlar på detta men konstaterar att tillväxten är fortsatt trög. Kanske var det också så att analytikerna drog lite för stora växlar på den stabilisering av konjunkturläget vi såg i slutet av förra året och hoppades på ännu bättre makrosiffror i inledningen av 2020. Något som inte kom att realiseras.

Mer glädjande är att ESI för tillväxtekonomierna (Emerging Markets) inlett året på plus. Det är dock här som vi på Placera räknar med de största negativa effekterna av coronaviruset och frågan är i vilken grad analytikerna har hunnit ta höjd för detta. Här ingår ju Kina, och för flera av tillväxtländerna är dessutom Kina en synnerligen viktig handelspartner.

Flera länder riskerar dessutom att drabbas av mer direkt smittspridning, och sjunkande råvarupriser är också en negativ faktor att ta i beaktande. Det ska däremot poängteras att prisfallen på råvaror varit förhållandevis små om vi bortser från nedgången för oljepriset. Brentolja handlas nu kring 56 dollar fatet efter att ha varit uppe och snuddat vid 70-nivån kring årsskiftet. Hela oljeprisfallet kan inte hänvisas till corona-oron.

Developed Markets

Huvuddelen av de utvecklade ekonomierna har klarat corona-turbulensen riktigt bra. Det skakade till under en kort period men efter det har det verkligen varit risk-på som gällt på de flesta av de här marknaderna. Så hittills är det definitivt så att börserna här räknar med en snabb återhämtning i den globala ekonomin när väl virusspridningen kommit under kontroll. Ett viktigt skäl till uppgångarna är dessutom att marknadsräntorna sjunkit och att många nu räknar med att lågränteregimen är här för att stanna under överskådlig tid. Lite extra bränsle till börsbrasan har troligen också kommit från att placerare allokerat bort kapital från marknader där corona-viruset är ett större, och mer omedelbart hot mot tillväxten.

I topp hittar vi flera europeiska marknader som ligger på tydliga plus sedan den 17 januari medan USA-börsen, som parkerar i mitten av fältet, mäktar med en uppgång på 1,7 procent. Den svenska börsen blandar sig i toppstriden med en uppgång på 3,5 procent och en imponerande uppgång på 6,9 procent sedan årsskiftet.

Föga förvånande parkerar sig Hongkong-börsen i botten, liksom länder med närhet till Kina. Lite mer överraskande har även den brittiska börsen en svag period bakom sig men Brexit-spöket finns fortfarande kvar. Norge pressas av oljeprisfallet.

Emerging Markets

Bland tillväxtekonomierna är det mest minus på börserna sedan coronaviruset blev en faktor att räkna med. Det är bara Ungern och Egypten som noterar uppgångar sedan den 17 januari. Det flesta börser har ändå klarat sig från stora ras efter att ha återhämtat sig fint sedan vi gick in i februari. Den genomsnittliga nedgången landar på måttliga 2,4 procent. Den siffran landar också MSCI-index för Kina på som nu har återhämtat större delen av det branta fall som inledde handeln efter att nyårsstängningen passerats.

Prisnedgångar på råvaror, och då oljepriset i synnerhet, sätter tydligt prägel på börslistan där Qatar och Saudiarabien parkerar i botten. Sen spelar förstås närheten till Kina roll, liksom om landet i fråga har drabbats mer direkt av virusutbrottet i form av smittade.

Frontier Markets

De nya tillväxtekonomierna, eller förhoppningsekonomierna, har ett lite blandat resultat och den genomsnittliga nedgången stannar vid 2,3 procent. Det är dock mer plus än minus på börslistan och Bangladesh ståtar med en uppgång på hela 14,7 procent efter att centralbanken tillfört likviditet till marknaden. Det var också en börs som gick mycket svagt under 2019.  Estland, Slovenien och Litauen har i sin tur följt med de övriga europeiska uppgångarna.

Nigeria och Kuwait drabbas av oljeprisproblematiken medan Libanon påverkas av geopolitiska spänningar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -