Apple-varning sänker leverantörer

Börs Flera av Apples chipleverantörer föll på de europeiska börserna på tisdagen, efter att Iphone- och Mac-tillverkaren varnat för att coronaviruset kommer att ge återverkningar på första kvartalets försäljning.

Även branschjätten Samsung backade efter att hemlandet Sydkoreas regering varslat om nödläge.

Primärt fanns två faktorer bakom att Apple missade prognosen: Först och främst kommer Iphonetillgången att begränsas tillfälligt av virusutbrottet i Kina. Trots att Apples kinesiska leverantörer inte är belägna i epicentret av utbrottet i Hubeiprovincen så har återstarten av verksamheten tagit tid och ännu är inte verksamheterna tillbaka i full sving.

Den andra faktorn är att Apples butiker hållit eller fortsatt håller stängt, vilket drar ned efterfrågan.

På Londonbörsen föll Dialog Semiconductor 6 procent. Lika mycket var STMicroelectronics ned i Milano. I Amsterdam backade ASML 3,5 procent. Den amerikanska chipjätten Qualcomms tyska aktie var ned med 3,4 procent. I Hongkong var kontraktstillverkaren Foxconns aktie ned med 2 procent.

Även tekniktungviktaren Samsungs aktie drogs med ned under nattens handel i Seoul, där börsen backade 1,5 procent efter att regeringen varnat för att det råder ett nödläge i landets Kinaberoende ekonomi. Vid stängning var Samsung-aktien ned med 2,8 procent.

Varningen från Seoul kommer samma dag som analytiker varnar för att en teknisk recession är sannolik i Japan när coronaviruset stör de regionala utbudskedjorna och exporten.

"Den nuvarande situationen är allvarligare än vi trott… vi behöver fler nödåtgärder i denna tid av nödläge", konstaterade president Moon Jae-in.

Antalet dödsfall från coronaviruset i Kina har nått 1.868 och antalet smittade har stigit till över 72.000.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -