Siffrorna kan bli en Riksbanksrysare

Makrokommentar Finansmarknaden fortsätter att trots effekterna av Coronavirusets spridning, Men nu börjar viktigt makrostatistik rullas ut som kan sätta lite griller i investerarkollektivet.

Aktiemarknaden fortsätter verkligen att trots effekterna av Coronaviruset. Den svenska börsen var upp med hela 2,7 procent under veckan som gick och har rusat förbi de flesta av världens övriga börser under inledningen av 2020. Hittills i år är den svenska börsen upp med nära 7 procent, delvis som en följd av att flera företagsrapporter mottagits väl. Volatiliteten på världens börser har också sjunkit högst väsentligt.

Även oljepriset fick lite respit under förra veckan och Brent-olja handlas nu kring 57,2 dollar per fat, efter att ha varit nere och snuddat vid 53 dollar som lägst. Guldpriset ligger däremot förhållandevis stabilt kring 1 580 dillar per uns, vilket kan tolkas som att vissa ändå tar höjd för att det fortfarande kan bli lite oroligt.

Antalet Coronafall är nu uppe i 71 327 fall men det finns vissa tecken på att smittspridningen i Kina visar tecken på att dämpas.

I veckan som kommer börjar de första makrosiffror, där effekten av Coronaviruset ska börja märkas, rullas ut. De viktigaste siffrorna i det sammanhanget blir de preliminära inköpschefsindex för februari som rullas ut på fredag. Nu väntas dessa index visserligen dämpas något men blir det inte värre än vad analytikerna väntar sig lär det tolkas positivt. Men håll i hatten om indexen överraskar på nedsidan. Inte minst mot bakgrund av att börserna gått så starkt under senare tid. Finns nog en risk för vinsthemtagningar.

En liten indikation på hur humöret påverkats får vi via det tyska ZEW-indexet som publiceras på tisdag och siffror över hushållshumöret i EMU-området som publiceras på torsdag.

På torsdag startar dessutom ett G20-mötet i Riyadh, vilket blir ett utmärkt tillfälle att diskutera eventuella, synkroniserade åtgärder för att dämpa de negativa effekterna av Coronaviruset på den ekonomiska aktiviteten.

För svenska vidkommande ser vi fram mot onsdagens inflationssiffror samt det penningpolitiska protokoll som Riksbanken publicerar på fredag. Just onsdagens inflationssiffror kan nog bli en liten rysare för Riksbanken och den svenska kronan. Vi notera också ett extrainsatt EU-toppmöte på torsdag där EU:s långtidsbudget ska diskuteras. Sverige riskerar kraftigt höjd EU-avgift vilket lär leda till en del protester.

Måndag

Tomt på makroagendan och dessutom håller den amerikanska börsen stängt. Tid att reflektera över Coronavirusets framfart och effekt på den ekonomiska utvecklingen. Inte mycket att oroa sig över om vi ska tro på aktiemarknaden.

Tisdag

Bostadspriser och arbetslöshetssiffror för Sverige. Det känns som att bostadspriserna ändå är uppåt medan fortsatt förvirring råder kring arbetslöshetssiffrorna. Tyska ZEW-index, som mäter humöret bland tyska investerare och analytiker, lär ha fått sig en liten törn då Coronaviruset bidrar till stigande oro kring de ekonomiska effekterna.

Onsdag

Högintressanta inflationssiffror från Sverige. Januarisiffrorna väntas visa på en dämpning men inte i den utsträckningen så att det säter griller i huvudet på Riksbanken. Det finns ändå risk för att inflationssiffrorna hamnar under såväl Riksbankens som analytikernas prognoser, vilket kan sätta lite press på kronan. Den amerikanska centralbanken publicerar penningpolitiskt protokoll. Det kanske mest intressanta blir diskussionerna kring hur bankens ska hantera de negativa effekterna av Coronaviruset om spridningen skulle tillta.

Torsdag

En intressant siffra över hushållshumöret i EMU-området publiceras under eftermiddagen. Den siffran ka ge viss indikation på om hushållen påverkats negativt av oron kring smittspridningen.  Dessutom startar G20-konferensen i Riyadh. Ett utmärkt tillfälle att diskutera eventuella synkroniserade åtgärder för att begränsa den ekonomiska skadan.

Fredag

De preliminära inköpschefsindexen för februari rullas ut på bred front. Indexen väntas ta en liten törn till följd av Coronavirusets spridning. Blir effekterna så små som analytikerna räknar med lär ändå marknaden ta dem med viss ro. Svagare siffror än väntat lär däremot göra investerare nervösa. Inte minst mot bakgrund att det varit tämligen lugnt på de flesta finansiella marknader under de senaste veckorna. Börserna har ju dessutom rört sig på nya rekordnivåer så det finns risk för vinsthemtagningar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -