Börsen på plus, Sportamore budvinnare

Börsen Stockholmsbörsen var vid lunchtid på måndagen upp något i spåren av kinesiska stimulansförhoppningar som lyfte Kinabörserna. Den försiktiga svenska kursuppgången var i linje med utvecklingen på de ledande Europabörserna.

De amerikanska börserna håller helgstängt under måndagen, vilket dämpade aktiviteten.

Vid 12.30-tiden var storbolagsindex OMXS30 upp 0,3 procent till nivån 1.892. Då hade aktier för 5,9 miljarder kronor bytt ägare på Stockholmsbörsen.

Högst omsatta var Astra Zeneca i spåren av fredagens bokslut. Aktien var dock oförändrad. Autoliv tog täten med en uppgång på 1,5 procent, följt av Hexagon och Boliden som steg drygt 1 procent. Electrolux och Swedbank tillförde de få bolag inom OMXS30-indexet som sjönk något.

Footway lägger ett bud på Sportamore med en premie om 27,5 procent mot fredagens stängningskurs. Sportamores styrelse ställer sig positiva till budet. Sportamore stärktes 23 procent till 43:50 kronor, något under budkursen 45:28 kronor, samtidigt som budgivaren Footway belönades med en uppgång på 11 procent.

Lightair, som utvecklar och säljer luftrenare, värderades upp 115 procent till 107 miljoner kronor efter att ha fått order värda över 7 miljoner kronor från asiatiska distributörer i kölvattnet av spridningen av coronaviruset.

Bränslecellsbolaget Powercell klättrade 10 procent efter att ha tecknat ett distributörsavtal för den japanska marknaden med Inabata. Bolagets börsvärde steg därmed till närmare 15 miljarder kronor.

Orexo har beslutat om att återköpa upp till en halv miljon aktier. Orexo har även fått en köprekommendation av RX Securites i en uppdragsanalys. Aktien höjdes 6 procent.

Investmentbolaget Medcap avancerade 7 procent efter att ha mer än fördubblat sitt ebitda-resultat i fjärde kvartalet. "Året bekräftar att koncernen som helhet fortsätter att utvecklas positivt. Jag konstaterar också att det finns mycket potential kvar att hämta inom båda affärsområden samt att det finns gott om förvärvsmöjligheter för att bygga vidare", skrev investmentbolagets vd Karl Tobiesson. Medcap, som hade ett starkt 2019 där aktien mer än dubblade sitt värde, har inlett 2020 i samma anda som fjolåret.

Teknikhandelsföretaget Christian Berner redovisade lägre nettovinst och orderingång, och ser utrymme att förbättra lönsamheten i Sverige i år. Aktien var ned 6 procent.

Tethys Oils produktion för januari låg på en genomsnittlig nivå om 13.443 fat per dag, vilket är över bolagets övre intervall i produktionsprognosen för 2020. Aktien steg 4 procent.

Byggbolaget Serneke lyfte 4 procent efter att ha fått en order värd en halv miljard kronor i Haninge kommun.

Investmentbolaget Latour steg 3 procent efter att Handelsbanken höjt sin rekommendation till behåll från sälj.

Dagens Industri rekommenderar i måndagens tidning köp av CTT Systems. Flygplansunderleverantören avancerade 9 procent.

På samma tema rekommenderade Börsveckan i senaste numret köp av Rejlers, Nyfosa och Peab. Aktietrion var upp något.

Graf: OMXS30 måndagen den 17 februari

image

Bildkälla: Infront

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -