Nibe höjer utdelning till 1,40 kronor

Q4 Värmeteknikbolaget Nibe redovisar ett resultat före skatt för det fjärde kvartalet 2019 på 886 miljoner kronor.

Ett genomsnitt av fyra analytikerprognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, var ett resultat före skatt på 930 miljoner kronor.

Omsättningen uppgick till 7.137 miljoner kronor. Här låg analytikersnittestimatet på 7.161 miljoner kronor.

Rörelseresultatet blev 953 miljoner kronor, jämfört med analytikersnittet på 976 miljoner kronor. Rörelsemarginalen blev 13,4 procent, jämfört med snittestimatet på 13,6 procent.

Utdelningen för 2019 föreslås bli 1:40 kronor per aktie (1:30), att jämföra med förväntade 1:39 kronor.

Värmeteknikföretaget Nibe är försiktigt positiva till år 2020 som helhet.

Det framgår av bokslutsrapporten för 2019.

"I likhet med tidigare år är effekterna av konjunkturutvecklingen, valutaoron och de volatila energipriserna, kombinerat med den politiska turbulensen på flera håll i världen, svåra att förutse men vi är ändå försiktigt positiva till året som helhet", skriver vd Gerteric Lindquist i rapporten.

Den totala efterfrågebilden har under 2019 varit präglad av en försiktighet, men med stora variationer mellan olika marknadssegment, uppger Nibe-chefen.

"Debatten kring klimatförändringar och behovet av en mer hållbar levnadsstil har naturligt nog gynnat produkter med en tydlig hållbarhetsprofil. Däremot har de flesta kategorier av rena konsumentprodukter samt vissa specialprodukter haft en svagare efterfrågan. En av huvudanledningarna till detta bedöms ha varit den politiska oron i världen i form av handelshinder, tullar, brexit och valutaturbulens", skriver Gerteric Lindquist.

"På den positiva sidan kan noteras att oron för närliggande räntehöjningar av betydande storlek klingat av under senare delen av året i takt med att räntorna faktiskt planat ut och även börjat gå ner något. Detta kommer sannolikt att påverka efterfrågan positivt framgent", resonerar Nibe-chefen.

För året som helhet hade den svaga svenska kronan en betydande effekt på omsättningsutvecklingen, framför allt under första halvåret, noterar han vidare.

Nibe bedömer att bolagets investeringstakt under de närmaste åren kommer att ligga minst i nivå med, eller över, avskrivningstakten exklusive leasingkontrakt.

Det uppger vd Gerteric Lindquist i bokslutsrapporten.

"Bakgrunden till detta är bland annat att den nuvarande kapaciteten inte räcker till för volymexpansionen samt att det ökande kostnadstrycket måste mötas med ytterligare rationaliseringsinvesteringar. Dessutom har några förvärvade enheter varit delvis underinvesterade", skriver Nibe-chefen.

Investeringsnivån i de befintliga verksamheterna uppgick under helåret 2019 till 1.054 miljoner kronor, att jämföras med 776 miljoner kronor året innan. Avskrivningstakten var 1.036 miljoner kronor, jämfört med 691 miljoner kronor året innan.

Periodens avskrivningar omfattar i enlighet med IFRS 16 även avskrivningar på leasingkontrakt med 223 miljoner kronor, vilket inte var fallet året innan. Avskrivningarna hade annars uppgått till 813 miljoner kronor istället för 1.036 miljoner kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -