Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser har hittat köpsignaler i ett byggbolag och ett fönsterbolag. Men samtidigt varnas det för en aktie.

Under måndagen steg Stockholmsbörsen (OMXSPI) svagt med +0.41 procent och stängde strax under 712 punkter. Ser vi till den tekniska bilden så ser det bra ut. Indexet har utvecklats positivt innanför en stigande trendkanal på medellång sikt och stärks av brott upp genom den tidigare toppnoteringen kring 705 punkter. Skulle vi få en vidare uppgång med en stängningskurs över 712.27 punkter så når indexet ett nytt all-time-high rekord som skulle stärka utsikterna ytterligare. Trendbilden stärks av en positiv volymbalans och stöd hittar vi närmast runt 705 punkter i den kortsiktiga grafen och runt 626 punkter i den medellånga grafen.

Investtechs hausseindex, som förenklat är en optimism-indikator, står i 56 på kort sikt och 65 på lång sikt. Det indikeras därmed en övervikt av optimister på både kort- och lång sikt. Investtechs Insiderbarometer visar 187 signifikanta köp, medan motsvarande siffra på säljsidan är 97. Köpandelen på månadsbasis är därmed 66 procent. På årsbasis är köpandelen 75 procent.

Indexet är totalt sett tekniskt positivt på medellång sikt (1-6 månader).

 

Aktiekursen till dörr- och fönsterproducenten Inwido återfinns i en stigande trendkanal på grafen för medellång sikt. Det är ett resultat av att investerare har varit villiga till att betala allt högre kurser för att köpa in sig i bolaget. Stigande trender är ett centralt begrepp inom teknisk analys och ger isolerat sett goda utsikter för fortsatt uppgång enligt Investtechs forskningsresultat på trender.

I starten av december 2019 bröt aktiekursen upp genom motståndet runt 68.00 kronor som därmed omvandlades till en stödnivå. Avsaknaden av ett nytt motstånd i grafen stärker aktien på medellång sikt. Enligt Investtechs forskningsresultat på stöd och motstånd är avsaknaden av motstånd samt avståndet till stödnivån tekniskt starka signaler som stärker utsikterna.

En starkt positiv volymbalans indikerar att volymen på medellång sikt har varit högre på uppgångsdagar och lägre på nedgångsdagar. Det indikerar positiva investerare och fortsatt uppgång och bekräftar även den positiva trendbilden. Aktien är svagt positiv på insiderhandel och totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Bygg- och projektutvecklingsbolaget Skanska som presenterade sin årsrapport under förra veckan återfinns i en stigande trendkanal på grafen för medellång sikt. Investerarna har alltså betalat allt högre kurser över en längre period för att köpa in sig i aktien vilket signalerar en starkt optimism.

Investtechs forskningsresultat som är baserade på 45958 signaler från nordiska aktier under perioden 1996-2018 visar att aktier i stigande trender i genomsnitt har presterat bättre än marknaden de kommande månaderna. Den årliga meravkastningen har varit hela 7.9 procentenheter (%e), vilket är signifikant bättre än referensindex i samma period.

Aktiekursen till Skanska har stöd runt 214 kronor och saknar motstånd vilket stärker framtidsutsikterna för aktien. Aktien är maximalt positiv på insiderhandel och totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Aktiekursen till ITAB Shop Concept föll kraftigt efter att årsrapporten för 2019 presenterades under förra veckan. Rent tekniskt har det varit dystert under en längre period och aktiekursen återfinns i en fallande trendkanal sedan slutet av maj 2019. Det har alltså varit ett svagare intresse bland investerare som över tid har godtagit lägre och lägre kurser för att sälja sig ur aktien. Enligt Investtechs forskningsresultat på trender så indikeras en fortsatt negativ utveckling. Aktier med fallande trender har i genomsnitt presterat svagare än marknaden de kommande månaderna. Den årliga underavkastning har varit -5.1 procentenheter (%e), vilket är signifikant sämre än referensindex i samma period.

Aktiekursen har marginellt brutit ned genom stödet vid cirka 15.80 kronor. Om en rekyl uteblir och kursen etablerar sig under denna nivå så indikeras en fortsatt nedgång. ITAB Shop Concept har även ett lågt RSI-värde under 30. Aktier med ett lågt RSI har ett starkt negativt momentum och våra forskningsresultat indikerar att man bör hålla sig undan aktier med lågt RSI. Mentalt kan det vara frestande att köpa sådana aktier, eftersom de har fallit mycket och lätt kan uppfattas som billiga. Lågt RSI indikerar emellertid att pessimismen fortsatt kommer öka och att nedgången kommer fortsätta. Aktien är totalt sett tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Stigande och fallande trendkanaler – centrala tekniska indikatorer

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckling tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du överväga att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtechs forskning visar att aktier i stigande trendkanaler på Stockholmsbörsen tenderat följas av meravkastning mot börssnittet, medan aktier i fallande trendkanaler tenderat underprestera. Forskningen visar också att trendsignalernas signifikans beror av vilket tidsperspektiv som betraktas. Trendkanaler på kort och medellång sikt, som baseras på kursdata på 5 månader respektive 1,5 års sikt har gett signifikanta signaler.

Diagrammet visar att aktier i stigande trendkanaler (blått diagram) på Investtechs medellångsiktiga kursgraf tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier i fallande trendkanaler (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om stigande och fallande trendkanaler här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -