Det finns mer att hämta i Afry

Aktieanalys ÅF Pöyry har bytt namn till Afry. Bolaget avslutade fjolåret lite trögt men konjunkturen väntas takta upp under innevarande år och vi tror aktien har mer att ge.

ÅF Pöyrys aktieägare, eller Afry som bolaget heter numera, kan se tillbaka på ett bra år. ÅF:s förvärv av finska Pöyry blev klart för ganska precis ett år sedan och efter en lite trög start tog aktien fart uppåt under våren 2019. Facit för det senaste året är en uppgång på 55 procent och särskilt de senaste två månaderna har varit starka.

Bolaget hade lite att leva upp till således när det i förra veckan var dags att redovisa utfallet i det fjärde kvartalet 2019. Beskeden var lite blandade men överlag presterade Afry något under förväntan.

Det justerade rörelseresultatet före förvärvsrelaterade kostnader landade drygt 2 procent under snittprognosen i Infront Datas sammanställning. Samtidigt var även omsättningen lägre än väntat. Den justerade rörelsemarginalen på 9,5 procent var därför tre tiondelar högre än snittprognosen.

Den underliggande tillväxten i fjärde kvartalet blev -3,9 procent. Kvartalet innehöll en arbetsdag mindre än för ett år sedan så kalenderjusterat blev utfallet en dryg procentenhet högre. Debiteringsgraden i kvartalet sjönk ett par procentenheter till dryga 75 procent.

Av Afrys fem divisioner var det bara Infrastructure och Process Industries som rapporterade positiv underliggande tillväxt i kvartalet. Störst problem har som tidigare under året divisionen Industrial & Digital Solutions. De har många kunder inom fordonsindustrin som genomgått en svacka det senaste dryga året. För Afry har effekten kommit smygande under 2019 och den underliggande tillväxten har successivt förvärrats under året.

I fjärde kvartalet rapporterade Industrial & Digital Solutions en organisk tillväxt på -6,4 procent. Rörelseresultatet försämrades med knappt 13 procent. Afry skriver dock i rapporten att efterfrågan från kunderna inom fordonsindustrin stabiliserats. Däremot har fjärde kvartalet präglats av fortsatt försiktiga kunder inom tillverkningsindustrin.

Trots ett rätt trögt år är Industrial & Digital Solutions fortfarande Afrys näst största division sett till resultat. Det svarade ifjol för 27 procent av det justerade rörelseresultatet. Störst, med 38 procent, är divisionen Infrastructure.

Infrastructure hade en underliggande tillväxt i fjärde kvartalet på ett par procent men en försämring av lönsamheten. Afry förklarar utvecklingen med projektavslut och senarelagda projekt i Skandinavien. Marknaderna beskrivs dock överlag som stabila.

Processindustri är ett område där Pöyry tillfört styrka till Afry-koncernen. Divisionen Process Industries stod 2019 för 18 procent av det justerade rörelseresultatet. Efterfrågan är stark från flera kundgrupper och organiskt ökade omsättningen med nära 20 procent i det fjärde kvartalet. Lönsamheten förbättrades också något jämfört med pro forma siffrorna för året innan.

Divisionen Energy har också förbättrats sin lönsamhet under 2019, trots en svag underliggande efterfrågan. Afry har jobbat en hel del med effektiviseringar under året. Marknaderna ser fortsatt starka ut enligt bolaget även om vissa investeringsbeslut försenats vilket påverkat tillväxten negativt.

Efter förvärvet av Pöyry var målet att utvinna synergier på 180 Mkr under 2019. Arbetet har dock gått bättre än väntat och utfallet blev 218 Mkr. För 2020 är målet ytterligare besparingar på 120 Mkr.

De analytiker som bevakar Afry räknar enligt Infront Data med att omsättningen ökar 12 procent under 2020. Pöyry konsoliderades i ÅF:s siffror först 28 februari 2019 så ett par månaders extra omsättning tillförs 2020.

Lönsamheten väntas förbättras och det justerade rörelseresultatet, ebita, spås öka 20 procent. Avsaknad av engångsposter lyfter vinsten per aktie med 75 procent till 12,79 kronor. 

För 2021 är snittprognosen en tillväxt på cirka 4 procent och vinst per aktie som ökar 8 procent till 13,82 kronor. Estimaten för 2020 och 2021 ger i dagsläget p/e-tal på 19,4 respektive 18,0.

Utdelningen för 2019 föreslås bli 5 kronor per aktie. Det ger en direktavkastning på 2 procent. För de kommande två åren väntas direktavkastningar på 2,5 procent respektive 2,8 procent.

Afry-aktien har som sagt gått bra på sistone och värderingen har stigit. P/e-talet för de närmaste tolv månaderna ligger 15 procent över snittet för de senaste fem åren, enligt databasen Factset. Det ligger dock samtidigt hela 40 procent lägre än konkurrenten Swecos p/e-tal för samma period.

Resultaten i Afry tyngs dessutom av avskrivningar, bland annat efter förvärvet av Pöyry. Den skuldjusterade värderingen mot de underliggande resultaten, ev/ebitda, ligger tvärt om en bit under femårssnittet.

Ännu bättre ser det ut om vi jämför kursen mot kassaflödena som stärkts avsevärt det senaste året. Kurs i förhållande till kassaflöde per aktie ligger långt under snittet för de senaste fem åren och återigen 30 procent lägre än i Sweco.

En överlag stark konjunktur inom husbyggande, infrastruktur, spårbunden trafik och industri har eldat på börsens teknikkonsulter. Afry har en relativt stor exponering mot fordons- och industrikonjunkturen som ju mattats en del de senaste kvartalen, vilket också synts i bolagets resultat. En förbättrad aktivitet väntas dock under andra halvåret i år vilket bör gynna Afry i motsvarande omfattning.

Bland teknikkonsulterna på Stockholmsbörsen tycker vi fortfarande att Afry är ett bra val. Värderingen har förvisso stigit en del men gräver vi lite i siffrorna så framträder underliggande förbättringar som får oss att tro att aktien har mer att ge, särskilt om konjunkturen förbättras som förväntat under 2020.

Vi behåller vår köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
AFRY Köp 252,40 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -