"Aktiebubblan finns ännu kvar i minnet"

Börs Den japanska aktiemarknaden är känd för att vara en världens mest volatila och konjunkturkänsliga av de mogna marknaderna. Placera har träffat Dan Carter på Jupiter Fonder som förvaltar deras Japanfond.

”Japan är en väldigt cyklisk aktiemarknad, men jag skulle säga att den har blivit mindre cyklisk med tiden. Det beror på att tillverkningsindustrins roll har blivit allt mindre”, säger Dan Carter som förvaltar Jupiter - Japan Select fund.


Dan Carter som förvaltar Jupiter Japanfond sedan 2004. 

Japanska aktier gick förhållandevis starkt under 2019. Under det första halvåret gick dock japanska aktier svagare jämfört med andra utvecklade aktiemarknader.

P/e-talet för den japanska marknaden ligger på för 14,4 för 2020. Det är förhållandevis lågt i förhållande till andra mogna marknader.

”Japanska aktier är inte överprissatta just nu. Vi behöver inte oroa oss så mycket för höga värderingar här nu. Om jag hade förvaltat amerikanska aktier nu hade jag tyckt det varit svårt nu eftersom värderingarna är superhöga.” 

Vad ska man tänka på när man handlar japanska aktier?
”Det man ska vara lite vaksam på när man köper japanska aktier är exponeringen mot den ekonomiska cykeln och i synnerhet dess koppling till Kina både direkt och indirekt. Kina är mer beroende av Japan idag än det var för femton år sedan.”

För att komma runt exponeringen mot exporttunga bolag har Dan Carter valt att koncentrera portföljen till 40 bolag, där många är förhållandevis tung exponerade mot inhemska sektorer.

”Vi har stor exponering mot inhemska sektorer. Större delen ligger i servicesektorerna. Vi gillar konsultbolag, vi gillar techbolag och vi gillar personaluthyrningsbolag och vi har en hel del fastighetsbolag, men inom väldigt specifika områden.”

Trots det är största innehavet i Jupiters Japanfond fordonsjätten Toyota.

”Det vi letar efter när vi väljer aktier till fonden är aktier som ger högre utdelningen än genomsnittet på aktiemarknaden samtidigt som bolagen i fonden ska växa snabbare än marknadens genomsnitt.”

Dan Carter säger att han försöker utnyttja är marknadens ineffektivitet.

”Olika aktier har olika funktioner i en aktiefond. Vi delar upp innehaven i tre olika kategorier; antingen ger aktierna höga direktavkastningar eller så växer bolagen snabbt eller så har vi aktier som ger både och. Vi letar efter aktier som har starka balansräkningar och är välskötta. Bolagen ska också ha någon form av konkurrensfördelar.”

Kan du ge några exempel på aktier ni äger?
Ett exempel på ett japanskt bolag som växer snabbt och ger hög utdelning är halvledarbolaget Tokyo Electron. De har både snabb tillväxt och hög direktavkastning. Bolaget är väldigt cykliskt och kan ha svaga kvartal. På kort sikt kan det se riktigt illa ut för bolaget och det är det som marknaden fokuserar på. Marknaden är alltid väldigt kortsiktig och mycket mer kortsiktiga än vad vi är. Vi bryr oss mer om hur det ser ut på tre till fem år. Det här är precis en sådan aktie som vi vill äga som inte så många andra är intresserade av.”

”Ett liknande exempel på en aktie med hög direktavkastning är tejpföretaget Nitto Denko. Det är som en japansk motsvarighet till amerikanska 3M.”

Äger ni den noterade techfonden Softbank?
Vi äger inte Softbank. Jag har fått den frågan fler gånger än du kan ana. Jag kan förstå varför det är en vanlig fråga. Det finns tusentals företag som vi skulle ha kunnat äga som vi inte äger och Softbank är ett av dessa.”

Varför äger ni inte Softbank?
Softbank är i huvudsak ett riskkapitalbolag. Frågan är vad vilka signaler man skickar om man köper Softbank i en fond. Antingen äger man Softbank för att få tillgång till företag som man annars inte skulle kunna få tillgång till eller så kan man tänka att riskkapitalbolag är mycket skickligare än fondbolag på att skapa avkastning eller så tycker man att Softbank är skickligare än vad man själv är. Man skulle kunna säga att det är av princip som vi inte äger Softbank.”

Softbank står för 1,5 procent av det japanska huvudindexet. Det innebär att Softbank är den japanska börsens femte största bolag efter fordonstillverkaren Toyota, elektronikbolaget Sony, konglomeratet Mitsubishi och teleoperatören NTT.

”Vi äger inte heller Nintendo. Jag har ingen stark åsikt om den aktien. Vi har valt att ha spelexponering genom vårt innehav i Sony som vi anser vara bäst i världen på spel. Utöver spel har Sony flera andra ben att stå.”

Vad är det som talar för den japanska marknaden idag?
”Japanska företag är inte överbelånade. Problemet i Japan kanske är det motsatta att företagen har för lite belåning utöver det är japanska bolag idag är betydligt mer vinstgivande än någonsin tidigare. Den här positiva trenden började efter finanskrisen 2009. Jag tror att huvudförklaringen bakom är att japanska bolag har blivit mer effektiva när det gäller att använda sin personal.”

Hänger det samman med Japans demografiska problem?
Ja, det tror jag hänger samman. Företagen är helt enkelt tvungna att jobba smartare med mindre personal eftersom det inte finns så mycket personal att tillgå. Demografin är en jättestor fråga för det japanska samhället. Det påverkar alla delar av samhället. Tidigare fanns det gott om arbetskraft. Nu är situationen den motsatta. Vi vet alla att när det råder brist på något så blir man mer sparsam med detta.”

Utöver det säger Dan Carter att styrningen av i japanska bolag blivit mycket bättre. ”Korsägandet har minskat och vi ser ökade aktieåterköp, vilket är mycket bra med tanke på hur lite detta gjorts hittills.”

Hur ser det ut med det utländska ägandet på Tokyobörsen?
”Cirka 30 procent av marknaden kontrolleras av utländskt kapital. Även om då 70 procent formellt ägs inhemskt, så är det inte hushåll och privatpersoner som står för merparten av detta utan det är snarare institutioner som äger japanska aktier.”

”Det är väldigt få som sparar regelbundet i den japanska aktiemarknaden. Det handlar om 6 till 7 procent. I USA är motsvarande siffra runt 60 procent. Det har heller inte stigit någonting under de senaste åren trots att regeringen försökt öka intresset för aktieägande.”

Vad tror du ligger bakom?
Japan hade en gigantisk aktiebubbla i slutet av 1980-talet och det var många som förlorade mycket pengar där. Det finns kvar i minnet hos många. De är starkt påverkade av detta. Det behövs en ny generation för att sparandet i aktier ska bli mer utbrett”, säger Dan Carter.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -