Flödena till de största Sverigefonderna

Fondkommentar Här är listan över de tjugo största Sverigefonder mätt i förvaltat kapital och hur de lyckats attrahera nytt kapital under börsrekordåret 2019. Listan speglar en tydlig trend mot passiv förvaltning.

Morningstars fondkategori Sverigefonder innehåller hela 120 fonder. Det är en bred fondkategori, som omfattar både Sverigefonder med småbolagsfokus och de med fokus på stora bolag. Med hjälp av fondinformationsföretaget Morningstar har Placera tagit fram data för nettoflöden under 2019 för de tjugo största Sverigefonderna.

Snittförmögenheten i fondkategorin är på knappt 7 miljarder kronor. Spannen för de tjugo största fonderna går från knappt 11 miljarder kronor till den största på hela 46 miljarder kronor.

Totalt såg de största Sverigefonderna tillsammans ett nettosparande på knappt 5 miljarder kronor under 2019. Det är en stor kontrast till statistiken från Fondbolagens förening. Den visade på ett svagt nettosparande under fjolåret till Sverigefonder på bara 684 miljoner kronor och fondkategorin blev räddade av decembers månadsinsättning på 6,4 miljarder kronor.

Men spridningen i nettoinflöde under fjolåret mellan de stora drakarna är stor.

Den fond som lyckats bäst är den indexnära fonden Swedbank Robur Access Sverige som lyckats få in runt 8,5 miljarder kronor. Totalt förvaltade fonden vid årsskiftet drygt 24 miljarder kronor. Det gör den till Swedbank Roburs största Sverigefond mätt i kapital. Totalt är det nio fonder bland de tjugo största som är indexnära fonder eller passivt förvaltade fonder. Och det följer den starka trend vi har sett för fondkapitalet på den svenska fondmarknaden under flera år.

Under 2019 flödade kapitalet in till indexfonder och passivt förvaltade fonder, enligt Fondbolagens förening. Av de 55 miljarder kronor som gick till aktiefonder letade sig närmare 54 miljarder kronor till indexfonder.

Av de nio passivt förvaltade fonderna var det bara SEB Sverige Indexfond som visade på utflöden under fjolåret. Med sina 21,7 miljarder i förvaltat kapital ser det ut hos SEB Fonder som hos fondbolaget Swedbank Robur, största Sverigefond är en indexfond.

Hos Handelsbanken Fonder som har den längsta historik av indexförvaltning i Norden hittar vi Sveriges största indexfond, Handelsbanken Sverige Indx Crit (A1 SEK) som förvaltar hela 37 miljarder. Fjolårets nettoinflöde var rekordstort och det placerar den som tredje största Sverigefonden.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag är en passivt förvaltad fond som investerar i svenska investmentbolag. Fonden utmärker sig genom att nettoinflödet på drygt 2,2 miljarder är ovanligt stort förhållande till förvaltat kapital.

Folksam LO Sverige på 46 miljarder kronor är den klart största Sverigefonden. Det är en aktivt förvaltad aktiefond som huvudsakligen placerar i stora och medelstora bolag inom olika branscher i Sverige. Fonden är främst avsedd för sparande i avtalspensioner och premiepension. Den förvaltas på uppdrag av Swedbank Robur.

Störst nettoutflöden i absoluta tal hade Swedbank Robur Sverigefond MEGA. Totalt flödade 7,6 miljarder kronor ut under fjolåret då fonden försvann från PPM. Det gjorde att det förvaltade kapitalet krympte till 21 miljarder kronor och förpassade fonden till näst största Sverigefond hos Swedbank Robur. Det matchar nästan nettoinsättningarna i den indexnära Swedbank Robur Access Sverige.

Didner & Gerge Aktiefond är en annan stor förlorare under 2019. Total försvann närmare 7 miljarder kronor från fonden i nettouttag. Vilket var ungefär hälften av fondbolagets totala nettoutflöden på runt 14 miljarder kronor. Trots det stora nettouttaget är Didner & Gerge Aktiefond fortfarande stor mätt i förvaltat kapital. Den intar andraplatsen på listan med sina 37,2 miljarder kronor under förvaltning.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -