Hackar vinstmotorn för mycket?

Aktieanalys Alfa Laval lägger bakom sig ett starkt 2019. Ett frågetecken hänger dock över bolagets stora vinstmotor inför 2020 och vi avvaktar ytterligare något kvartal i aktien.

Aktiemarknaden gav Alfa Laval tummen upp för bolagets bokslutsrapport. Avvikelserna mot förväntningarna var inte stora men de var överlag åt det positiva hållet och på en allmänt positiv börs steg aktien en handfull procent efter rapporten.

Minusposten i fjärde kvartalet var orderingången som landade ett par procent under snittprognosen i Infront Datas sammanställning. Det är som tidigare under 2019 divisionen Marine som tynger orderutvecklingen. Organiskt backade orderingången för Marine med 15 procent i fjärde kvartalet.

Nya tuffare regler för utsläpp har införts för sjöfarten vilket gynnar Alfa Laval men samtidigt har lett till en stökig situation i branschen. Det råder enligt Alfa Laval stor osäkerhet bland kunderna främst avseende tillgängligheten och priset på nya bränslen. Kapaciteten för att installera rökgasrenare vid reparationsvarv är också kortsiktigt full vilket sänkte orderingången på bolagets PureSOx-system.

Generellt är dock det underliggande marknadsläget hyggligt inom marinindustrin enligt Alfa Laval. Med de långa ledtiderna i branschen betar Marine-divisionen för närvarande av den orderbok som byggdes upp under 2018. Omsättningen i fjärde kvartalet ökade organiskt med hela 26 procent och rörelseresultatet med 50 procent. Resultatet var bättre än väntat.

Marine är det mest lönsamma av Alfa Lavals fyra affärssegment och det svarade för 44 procent av koncernens samlade rörelseresultat under fjolåret. Segmentet Food and Water stod för 29 procent och Energy för 27 procent.

Att allt nu pekar mot sjunkande intäkter för Marine de kommande kvartalen kommer således att slå en del mot resultatet. Den stora frågan är hur mycket.

Bäst orderutveckling i fjärde kvartalet hade området Energy bland annat tack vare en handfull stora order från raffinaderikunder i Asien och Ryssland. Organiskt ökade orderingången med 4,5 procent i perioden. Orderboken växte trots att Alfa Laval hade en hög fakturering. Resultat förbättrades kraftigt och landade 10 procent högre än väntat i kvartalet.

Området Food and Water fortsatte trenden från tidigare under året och var väldigt stabilt under fjärde kvartalet. Orderingången ökade underliggande med en dryg procent och omsättningen med 5 procent. Marginalen var stabil och resultatet i kvartalet var något över förväntan.

Sammantaget rapporterade Alfa Laval i fjärde kvartalet ett justerat rörelseresultat, ebita, som var 26 procent högre än för ett år sedan och drygt 5 procent högre än väntat. Vd Tom Erixon lyfte i rapporten särskilt fram serviceaffären som han konstaterade ökade sin orderingång med 10 procent organiskt i kvartalet.

På kort sikt räknar Alfa Laval med att bolagets kärnmarknader kommer att vara stabila jämfört med fjärde kvartalet. Generellt är dock utsikterna för marknadsläget under 2020 något mer osäkra enligt vd:n. Alfa Laval förberedde sig för detta genom att under det avslutande kvartalet 2019 jobba ned lagernivåerna.

Det bidrog till att kassaflödet i perioden förbättrades med hela 60 procent. Nettoskulden i förhållande till rörelseresultatet var vid årsskiftet 0,9 gånger. Tom Erixon sade i samband med bokslutsrapporten att Alfa Laval prioriterar att använda den starka balansräkningen till investeringar för att växa bolaget. Förvärvskandidater utvärderas löpande enligt vd:n.

Skulle inte någon affär genomföras under det kommande året räknar Tom Erixon med att Alfa Laval är skuldfritt kring nästa årsskifte.

Infront Datas sammanställning av estimat för de närmaste åren ger en genomsnittlig förväntan om oförändrad omsättning 2020 och en tillväxt på en dryg procent år 2021. Lönsamheten väntas vara stabil och vinsttillväxten blir därför inte mycket att skryta om. 2020 väntas vinsten per aktie falla cirka 4 procent och 2021 väntas den öka med 6 procent.

  2018 2019 2020 2021
Omsättning, Mkr 40 666 46 517 45 843 46 503
Rörelsemarg., % 14,3 15,5 15,6 15,8
Vinst/aktie, sek 10,77 13,08 12,53 13,26
Utdelning, sek 5,00 5,50 5,90 6,07
Källa: Infront Data      

 

Snittprognoserna för vinst per aktie ger p/e-tal på 19,6 respektive 18,5. Justerat för den allt lägre skuldsättningen värderas rörelsen till 15,6 gånger innevarande års väntade rörelseresultat, ev/ebit.

Utdelningen för 2019 föreslås bli 5,50 kronor per aktie vilket ger en direktavkastning på 2,2 procent. För de närmaste åren väntas direktavkastningar på 2,4 procent respektive 2,5 procent.

Alfa Laval-aktien föll tungt i den breda börsnedgången i slutet av 2018. Trots det hade aktien en rätt trög kursutveckling även under 2019, fram till sista kvartalet då aktien fick fart uppåt av en oväntat stark niomånadersrapport.

Vinstprognoserna höjdes något efter niomånadersrapporten men inte alls lika mycket som aktiekursen och värderingen steg kraftigt. Värderingen var ännu högre under 2017 men nuvarande multiplar är fortfarande historiskt sett åt det höga hållet, även om vi beaktar den lägre skuldsättningen.

Det stora frågetecknet inför 2020 i Alfa Laval är som vanligt Marine-området. Det är där vi haft de stora svängningarna de senaste åren. Många aktörer i branschen vet för närvarande inte riktigt hur de ska agera vad gäller att satsa på renare, dyrare, bränsle eller på rökgasrenare. Dessutom börjar det uppenbarligen uppstå flaskhalsar på reparationsvarven.

I förväntningarna för 2020 ligger idag en återhämtning i efterfrågan på Alfa Lavals rökgasrenare, PureSOx. Det återstår dock att se hur den utvecklas under början av 2020 då de nya kraven trätt i kraft. Tom Erixson tycker marknaden fokuserar för mycket på dessa så kallade scrubbers, men givet Marine-områdets tyngd i resultaten spelar det på marginalen definitivt en roll.

Ska Alfa Laval klara av att mer eller mindre hålla resultatet oförändrat 2020 kan inte marknaden för Marine utvecklas allt för svagt. Givet den osäkerhet som präglar hela marinsektorn just nu och den gradvisa förbättring som trots allt kan väntas i övriga delar av Alfa Laval under 2020 tycker vi risker och möjligheter i aktien väger rätt jämnt. Vi behåller därför en Neutral rekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Alfa Laval Neutral 245,80 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -