Dramatiska nedgångar för USA-räntorna

Makroveckan Corona-viruset spridning och dess effekter på världsekonomin fortsätter att vara det som gör investerarna nervösa och lär dominera rörelserna på finansmarknaden även under veckan som kommer. En vecka som annars är fullmatad med företagsrapporter och intressanta makronyheter.

Smittspridningen av Corona-viruset fortsätter att dominera nyhetsflödet och marknadsrörelserna. I förra veckan backade den svenska börsen med 1,6 procent så här hemma är det fortfarande relativt lugnt. MSCI-index för tillväxtekonomierna (Emerging Markets) sjönk dock hela 5,1 procent även om den kinesiska börsen höll stängt under hela förra veckan. Nu har Shanghai-börsen åter öppnat och den sjönk initialt med omkring 9 procent. Det finns dock en limit på dagliga nedgångar i enskilda aktier som är satt till 10 procent.

Samtidigt kan noteras att vi såg ganska dramatiska nedgångar på ränte- och råvarumarknad under förra veckan. Den amerikanska tioårsräntan sjönk med 0,19 procentenheter medan tvåårsräntan sjönk med 0,12 procentenheter. Så på marknaden börjar man prisa in att den amerikanska centralbanken kommer att rycka ut med räntesänkningar och den finansiella oron fortsätter. Federal Reserve lämnade dock räntan oförändrad vid förra veckans möte.

Den kinesiska centralbanken har redan agerat med en räntesänkning och omfattande likviditetsstimulanser. Den kinesiska yuanen har försvagats och handlas nu åter över 7 yuan per dollar. Även kronan har försvagats när det skakat till på världens finansmarknader. En euro kostar nu 10,65 kronor och dollarn handlas till 9,62. Det är däremot inget unikt för kronan, utan de flesta minder valutor har försvagats.

Brentolja handlas nu till 56,4 dollar per fat medan guldpriset stigit till 1 575 dollar per uns.

Det är ju ingen särskilt vild gissning att även kommande vecka i hög grad kommer att påverkas av spridningen av Corona-viruset. Annars är det en vecka som är fullmatad med företagsrapporter och högintressant makrodata.

Inköpschefsindexen för januari publiceras på måndag (industrin) respektive onsdag (tjänstesektorn). Några större förändringar väntas inte och i de flesta fall har huvuddelen av inköpscheferna redovisat sina svar innan viruset började sprida sig på det sätt som fick kinesiska myndigheter att agera kraftfullt. Det finns därför stor risk att inköpschefsindexen inte kommer att innebära den ökade konjunkturoptimism som många hade hoppats på.

Ett annat huvudnummer är de amerikanska arbetsmarknadssiffror som publiceras på fredag. Här kan man nog hoppas på en större lugnande effekt på marknaden och siffrorna visar på stabil sysselsättningsutveckling parat med återhållsamma löneökningar. Exempelvis skulle dämpade löneökningar ge den amerikanska centralbanken manöverutrymme.

Måndag

Inköpschefsindexen för januari rullas ut på bred front. Det svenska inköpschefsindexet väntas ha stigit något, liksom det amerikanska. En bra amerikansk siffra skulle sannolikt ha en lugnande effekt på marknaden.

Tisdag

Intressant att se hur den australiensiska centralbanken reagera på effekterna av Corona-viruset. Vi ska nog inte utesluta en eventuell räntesänkning även om det inte är huvudspåret.

Onsdag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn av visa konjunkturkorten. Här väntas generellt ganska små förändringar och det är väl egentligen för i februarimätningen som vi kan börja spåra effekterna av Corona-smittan på företagshumöret. I alla fall om smittspridningen fortsätter under en tid framöver.

Torsdag

Ganska tomt på makroagendan men en förhoppning är att de små, positiva tecken som har setts för tysk industri även börjar ge utslag i form av en försiktig uppgång av industriorder.

Fredag

Kinas handel med utlandet väntas ha utvecklats svagt i januari men hur stor påverkan kan vara från Corona-utbrottet är svårt att sia om. Överraskande svaga siffror skulle sannolikt dämpa börshumöret ytterligare. Är det något som kan få investerarna på lite bättre humör är det om amerikanska arbetsmarknad visat fortsatta styrketecken utan att löneökningarna tar fart.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -