Köpvärda fonder i augusti - så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har bjudit på många fondvinnare. De globala börserna har haft en stark utveckling sedan vändningen i mitten på augusti när recessionsoron var som störst på marknaden.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför augusti 2019.

En majoritet av regioner och världens börser har en tvåsiffrig avkastning det senaste halvåret. Teknikfonder har tagit täten i uppgången. Ett mönster vi brukar ser när investerarsentimentet vänder och blir väldigt positivt till aktieinvesteringar. Även läkemedelsfonder har haft ett strålande halvår.

Ryssland och Östeuropa har varit vinnande regioner att vara placerad i. De har gynnats av ett högt oljepris under halvåret, även om de under de senaste två veckorna backat i spåren av coronaviruset. Det tre bästa börserna under 2019 hittar i Östeuropa. Grekland, Ryssland och Rumänien steg alla minst 50 procent inklusive utdelningar, mätt i amerikanska dollar.

Vi hittar Stockholmsbörsen i topp igen, det senaste halvåret har varit starkt och det ser man inte minst bland svenska småbolagsfonder. Den har haft en klart högre avkastning än övriga Europabörser, Östeuropa borträknat. De amerikanska börserna har på marginalen en starkare utveckling än Stockholmsbörsen under halvåret, mätt i svenska kronor.

Det senaste halvåret har kronan haft en oförändrad utveckling mot dollarn. Men utvecklingen mot euron har varit stark med en uppgång på 2 procent. När dollarn och euron stiger i värde mot kronan ökar det normalt värdet för utländska fondtillgångar i de båda valutorna och vice versa.

Globalfonder har haft en lite svagare utveckling än både Sverigefonder och amerikanska fonder. Till stor del så beror det på att tillväxtmarknaderna i genomsnitt inte hängt med i uppgången. Breda tillväxtmarknadsindex har stigit drygt 7 procent, vilket är i nivå med Asien. Samtidigt har Latinamerika bara stigit drygt 2 procent och underpresterat.

Alla Placeras fondval är alla på plus det senaste halvåret. Åtta av fonderna utvecklats bättre jämfört med sina kategoriindex. Det är något som vi så klart är riktigt nöjda med.

Inför augusti genomfördes inga fondval. Högst avkastning har småbolagsfonden C Worldwide Sweden Small cap 1A. Svenska småbolagsfonder har varit en av de starkaste fondkategorierna under halvåret. Och C Worldwide Sweden Small cap 1A har klått snittet för svenska småbolagsfonder.

Vi hittar även hälsovårdsfonden DNB Health Care med en hög tvåsiffrig avkastning. Fonden har lyckats riktigt bra under halvåret med tanke på att risken är betydligt lägre än snittet för liknande fonder.

Placeras två fondval inom tillväxtmarknaderna har utvecklats väl. Den aktivt förvaltade Swedbank Robur Östeuropa har gynnats av en stark Moskvabörsen, runt 60 procent av fondens värde är placerat här. Fonden har drygt 7 procent investerat på Aten-börsen.

Den breda tillväxtmarknadsindexfonden Öhman Etisk Emerging Markets har lyckats väl med sitt hållbarhetsfokus, och har under halvåret en klart högre avkastning än sitt kategorisnitt.

En avkastning på 8,4 procent har inte räckt för att vara bättre än snittet av fondkategorisnittet för globalfonder, tillväxtbolag. Placeras globalfondsval, den aktivt förvaltade MS INVF Global Opportunity, har inte lyckats nå över kategorisnittet för liknande fonder, något den brukar göra med råge.

De fonder som verkligen levererat den största överavkastningen jämför med sina fondkategorier är Placeras två aktivt förvaltade blandfondsval.

Sensor Sverige Select har haft en avkastning i nivå med Stockholmsbörsen. Och betydligt högre avkastning än kategorisnittet av Blandfonder-SEK, aggressiv. Carnegie Strategifond har haft ett starkt halvår med en uppgång på 9 procent. Fonden har avkastat mer än dubbel upp mot kategorisnittet för Blandfonder-SEK, balanserad. Båda fonderna har gjort riktigt bra prestationer.

De två lågriskfonderna med räntefokus, IKC Avkastningsfond och Spiltan Räntefond Sverige, har fortsatt att leverera stabila avkastningar.

Spiltan Räntefond Sverige har stigit med 0,8 procent, vilket nästan lite svagare än fondkategorins avkastning på 1 procent. Men det är bra med tanke på fondens låga risk - lägst i fondkategorin.

IKC Avkastningsfond har lyckats mycket bra och levererat en riktigt bra avkastning under perioden på 1,8 procent, vilket är dubbelt upp jämfört med fondkategorin.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Följ mig gärna på Twitter

 

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -