Fondspararna storköpte i januari

Fonder I januari flödade spararnas pengar in i fonder. Sverigefonder var av särskilt stort intresse, enligt siffror från Avanza.

Nettoflödet in i fonder var tre gånger högre än januari förra året. Sverigefonderna noterar de största köpen på två år.

”Börsåret har bjudit på en händelserik start. Bättre konjunktursignaler och en rekordstor riskaptit ledde till en stark inledning, men sedan har oron för coronaviruset slagit klorna i världens finansmarknader och fått Stockholmsbörsen att backa något,” säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Johanna Kull

Bäst förra året gick det för teknikfonderna. De kan också stoltsera med en avkastning på 366 procent senaste decenniet, vilket motsvarar en årlig avkastning på 17 procent. Teknikfonder återfinns även i köptoppen i januari.

”En sådan avkastning är inget man kan förvänta sig varje år, men att krydda sitt fondsparande med en eller ett par mer nischade fonder som investerar i sektorer med bra tillväxtförutsättningar, kan vara en god idé för den mer aktive fondspararen”, säger Johanna Kull.

Störst utflöden återfinns bland hedgefonderna. De ska generera avkastning oavsett börsklimat och har ofta höga avgifter.

”De har inte hållit emot när börsen vikt och inte heller hängt med vid börsuppgång. De senaste 5 åren har hedgefonder som grupp avkastat drygt 12 procent, medan en genomsnittlig aktiefond gett nära 65 procent och en genomsnittlig blandfond 32 procent. Det är klart att det finns undantag, men att plocka russinen ur hedgefondkakan är lättare sagt än gjort”, säger Johanna Kull.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -