SEB: Resultatet slog prognoserna

Q4 SEB:s rörelseresultat blev 7.063 miljoner kronor i det fjärde kvartalet 2019 (5.768). Det kan jämföras med förväntade 6.345 miljoner kronor, enligt Infront.

Räntenettot ökade till 5.930 miljoner kronor (5.215), att jämföra med väntade 5.873 miljoner, och provisionsnettot blev 4.989 miljoner (4.848). Där låg snittprognosen på 4.917 miljoner.

Utdelningen för 2019 föreslås bli 6:25 kronor per aktie (6:50), att jämföra med förväntade 6:26 kronor.

SEB uppger att banken sammantaget upplevde hög kundaktivitet under det fjärde kvartalet 2019.

"Inom division Stora Företag & Finansiella Institutioner fortsatte vi att växa på våra hemmamarknader. Efterfrågan på företagslån och rådgivning, i kombination med högre aktivitet bland SEB Markets institutionella kunder, ökade intäkterna. Framöver ser utsikterna för utlåning och investment banking fortsatt goda ut i det korta perspektivet", skriver SEB:s vd Johan Torgeby angående storföretagsdivisionen i bokslutet.

Inom divisionen Företag & Privatkunder uppger SEB att banken fortsatte vi att ta marknadsandelar inom både företags- och bolån.

"Dock motverkades effekten på intäkterna från större volymer av att marginalerna i det senare segmentet (bolån) fortsatte att minska", skriver Johan Torgeby.

Inom divisionerna Liv och Investment Management påverkades resultatet främst av högre tillgångsvärden.

"Division Baltikum såg ytterligare ett kvartal med stark affärsutveckling, god kredittillväxt och kreditkvalitet", fortsätter SEB-chefen.

Allt som allt ökade rörelseresultatet med 22 procent jämfört med motsvarande kvartal året innan.

"Räntabiliteten på eget kapital nådde 15,5 procent, ett tillfredsställande resultat, där vi också drog nytta av de gynnsamma marknadsförhållandena. Rörelsekostnaderna ökade, framförallt på grund av investeringar i våra strategiska initiativ och i vår förmåga att motverka penningtvätt och annan finansiell brottslighet, men kostnaderna ökade också med det starka resultatet", uppger Johan Torgeby.

EB:s räntenetto uppgick till 5.930 miljoner kronor under det fjärde kvartalet 2019, vilket motsvarade en minskning med 1 procent jämfört med det tredje kvartalet och en ökning med 14 procent jämfört med motsvarande kvartal 2018.

Utfallet var 1 procent bättre än snittestimatet i Infronts analytikersammanställning som låg på ett räntenetto om 5.873 miljoner kronor.

Det kunddrivna räntenettot ökade med 156 miljoner kronor jämfört med det tredje kvartalet 2019.

"Lånevolymerna ökade, men den relaterade ökningen i räntenettot motverkades delvis av lägre marginaler", skriver SEB.

Marginalerna på inlåning ökade, vilket primärt berodde på att Treasurys kompensation för inlåningen var högre för det fjärde kvartalet. Effekten var den motsatta för räntenettot från övriga aktiviteter, det vill säga Treasury.

De positiva effekterna från Markets i det tredje kvartalet vände tillbaka i det fjärde kvartalet, skriver SEB.

Finansieringskostnaderna ökade, bland annat beroende på emissionen av ett nytt primärkapitaltillskott.

Myndighetsavgifterna, inklusive både resolutionsfonds- och insättningsgarantiavgifter, var 59 miljoner kronor lägre under fjärde kvartalet jämfört med det tredje kvartalet och uppgick till totalt 522 miljoner kronor.

Totalt försämrades räntenettot från övriga aktiviteter med 209 miljoner kronor jämfört med det tredje kvartalet 2019.

Provisionsnettot ökade med 6 procent jämfört med det tredje kvartalet och ökade med 3 procent jämfört med det fjärde kvartalet 2018. Utfallet var 1 procent bättre än snittestimatet i Infronts analytikersammaställning.

Nettoresultatet av finansiella transaktioner ökade med 136 procent till 2.822 miljoner kronor (1.196) och ökade med 87 procent jämfört med motsvarande period förra året. Konsensus låg på 1.430 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning.

"Kundaktiviteten ökade i det högre ränteläget och Treasury gynnades av rörelserna i räntor. I tillägg ingår även positiva marknadsvärderingseffekter", skriver SEB.

Kreditjusteringen till verkligt värde uppgick till 267 miljoner kronor, att jämföra med -160 miljoner kronor under det tredje kvartalet.

Övriga livförsäkringsintäkter, netto, ökade med 45 procent under kvartalet och med 86 procent jämfört med det fjärde kvartalet 2018.

Övriga intäkter, netto, uppgick till 349 miljoner kronor (70). Denna post bestod av en kombination av realiserade kapitalvinster och orealiserade värderings- och säkringseffekter.

 SEB upprepar sitt kostnadsmål på 23 miljarder kronor för år 2021.

Det framgår av bokslutsrapporten där vd Johan Torgeby summerar det första året av bankens affärsplan för treårsperioden 2019-2021.

"Vårt fokus och våra aktiviteter har varit inriktade på de strategiska fokusområdena: ledande inom rådgivning, operationell effektivitet och utökad närvaro och vi går framåt enligt plan inom alla tre", skriver SEB-chefen.

"Investeringarna i våra strategiska initiativ, som ska snabba på transformation genom att dra nytta av nya möjligheter, har också utvecklats ungefär som förväntat", tillägger Johan Torgeby.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -