SEB-chefen: Vi vill ha torrt krut

Q4 SEB vill behålla sin kapitalbuffert på 250 punkter över myndighetskravet, trots att bufferten för närvarande ligger över bankens kapitalmål. Det sade SEB:s vd Johan Torgeby vid presentationen av bokslutsrapporten.

Han framhöll att kapitalbuffertens storlek kan svänga ganska snabbt och att det känns som att ekonomin befinner sig på någon slags konjunkturtopp.

"Vi förbereder oss för en regnig dag. Då behöver kunderna likviditet, så vi är nöjda med att ha torrt krut om det tillåts för att kunna betjäna våra kunder i vilket klimat vi än möter de kommande åren", sade SEB-chefen.

Under frågestunden uppgav SEB:s finanschef Masih Yazdi att det inte är penningtvättsfrågan som ligger bakom bankens syn när det gäller kapitalbufferten. Styrelsen diskuterade vid tisdagens styrelsemöte inte penningtvättsfrågan i ett kapitalbuffertsammanhang, uppgav han.

På en fråga om varför SEB inte uppger vilka eventuella kontakter banken har med amerikanska myndigheter svarade SEB:s vd Johan Torgeby att banken alltid har diskussioner med amerikanska myndigheter. Han tillade att det inte pågår några sanktionsbrottsdiskussioner med USA.

Vilka eventuella diskussioner i penningtvättsfrågor som pågår framgick inte.

SEB:s företagsutlåning har på sistone vuxit mer än väntat och tillväxttakten är inte hållbar på lång sikt, uppgav vd Johan Torgeby. Därför väntas framöver lite mindre balansräkningsdriven expansion än innan, och nu får andra delar av banken visa vad de kan göra när balansräkningen har ökat, resonerade SEB-chefen.

Johan Torgeby anser att mycket känns positivt i den globala diskussionen när det gäller ekonomin, men att han samtidigt oroar sig för att orostecken inte lyfts fram så mycket. Han noterade att det råder tydliga skillnader mellan vad vissa optimistiska ekonomiska bedömare säger och vad mer pessimistiska bedömare inom bland annat geopolitik, cybersäkerhet och hållbarhetsområdet säger om världsläget.

Beträffande SEB:s oväntat höga kreditförluster i det fjärde kvartalet uppgav Johan Torgeby att av de två stora företagskreditförluster som banken nämnde i bokslutsrapporten så härrörde den ena från Sverige och den andra från Norge.

SEB:s kreditförluster i det fjärde kvartalet 2019 på 997 miljoner kronor var större än analytikernas genomsnittliga prognos om 486 miljoner kronor, enligt en sammanställning från Infront.

Angående den svenska bolånemarknaden är den stora bilden att konkurrensen ökar och att det pressar marginalerna, sade Johan Torgeby.

Samtidigt framhöll finanschef Masih Yazdi att det är svårt att förutse hur bolånemarknaden kommer att reagera på den svenska ränteuppgång som har skett på senare tid. I en jämförelse med första kvartalet 2019 höjde SEB den här gången sina listpriser tidigare, och därmed kan marginalpressen bli mindre än i fjol när bankens listpriser höjdes först i slutet av första kvartalet.

Brutto räknar SEB med att Riksbankens senaste reporäntehöjning kommer att öka ränteintäkterna med en miljard kronor under 2020, men vad nettoeffekten blir för SEB beror på marginalutvecklingen och den går inte att förutse i nuläget, enligt finanschefen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -