Så bra är bolagen som ger fondrabatt

Fonder Med devisen samma fonder, upp till halva avgiften, vill fondförmedlarföretag som Savr och Alpcot locka sparare. Gemensamt är att de på ett eller annat sätt ger provisionen från fondbolaget i rabatt till spararen.

Svenskarna älskar att spara i fonder. I alla fall om man ser till statistiken. Så många som tre av fyra sparar i fonder, PPM-sparandet borträknat.

De senaste åren har det skett en prispress på fondmarknaden och debatten kring dyra, mindre bra fonder har fått allt fler att gå över till indexfonder. Medvetenheten kring hur stor negativa effekter höga avgifter har på avkastningen har vuxit.

Dessutom har strängare regler gjort att ingen fondförmedlare får kalla sig oberoende så länge de tar emot betalningar från fondbolagen.

Savr och Alpcot har båda gemensamt att de ger tillbaka hela eller delar av fondavgiften som utgörs av provision till spararen, men i övrigt skiljer de sig ganska mycket från varandra. Placera reder ut hur de fungerar – och vad de kostar.

Savr

Fonduppstickaren Savr erbjuder rabatterade fonder genom att ge tillbaka hela provisionsdelen av fondavgiften till spararna. Det gör man enligt egen utsago genom rabatter på upp till halva avgiften.

Sett till den totala årliga fondavgiften rör det sig i de flesta fall om en rabatt på mellan 30 till 40 procent för en aktivt förvaltad aktiefond.

En avgift på 0,09 procent ingår i den rabatterade fondavgiften. Det är också i dagsläget de enda intäkterna som Savr har. Provisionen återförs automatiskt en gång i kvartalet och det är också då som avgiften på 0,09 procent dras.

Savrs ambition är att bygga en fondplattform för såväl vanliga småsparare som för lite mer insatta kunder med mer kapital. I dagsläget har få ur den förstnämnda kategorin hittat till Savr, vilket inte är så svårt att förstå, både med tanke på hur sajten är uppbyggd och att tjänsten kanske främst tilltalar den med både engagemang och kunskap om sitt sparande.

”De har hög förståelse och stort kapital. De förstår sig på effekten av fondavgifter och ränta på ränta”, säger Daniel Aarenstrup, vd på Savr.

Daniel Aarenstrup

Den som funderar på att börja spara i fonder genom Savr kan med fördel först undersöka vilken rabatt just de fonder som är av intresse har på Savr och om de överhuvudtaget finns med i utbudet.

Stora fondaktörer som exempelvis Nordea, Handelsbanken, Skagen, Lannebo, Carnegie och Didner & Gerge finns inte på plattformen, som i skrivande stund bara har två månader på nacken. Några av dem ingick i utbudet från start, men har i efterhand valt att inte vara med, andra är enligt Daniel Aarenstrup i en process att ingå.

Som sparare kan det vara svårt att få tillgång till investeringar i vissa teman, branscher och regioner. Där utgör specialiserade fonder möjligheter, men de är ofta är dyra. Det är också den kategori av aktiva och insatta sparare som antagligen har mest att vinna på att börja fondspara via Savr.

Rabatterna är av naturliga skäl låga på räntefonder och indexfonder.

”Det blir ju en större besparing på en dyrare fond, men om man tittar på de punkter du sparar på en räntefond så blir det väldigt stor effekt på årsavkastningen”, säger Daniel Aarenstrup.

Savr är utformat på ett sätt som gör det svårt att hitta fonder om du inte vet vad du letar efter. Det finns ingen lista med alla fonder eller särskilda filter i sökverktyget. Du söker helt enkelt på fondens namn för att få fram utbudet.

Det kan förstås vara en nackdel om man är van vid att kunna sortera och filtrera på region, avkastning, avgift och hållbarhetsparametrar. Informationen finns förstås där, men du måste klicka in dig på respektive fond.

En klar nackdel med Savr är att växlingsavgiften är 0,5 procent. Den som gillar att köpa och sälja utländska fonder ofta ska verkligen räkna på det, då detta är dubbelt upp jämfört med de flesta konkurrenterna.

Savrs tre största ägare är grundarna Daniel Aarenstrup och Hannes Arthursson och det privata investmentbolaget Forestum Capital. Bland de mer namnkunniga investerarna kan nämnas Krister Sundling och Sebastian af Jochnick.

Alpcot

En annan fondförmedlartjänst som inte varit lika omskriven i affärspress är Alpcot. Skillnaderna mot Savr är flera. Dels skiljer sig fondutbudet mellan de två, där Alpcot har ungefär 1 300 fonder.

Dels är avgiftsstrukturen annorlunda, men Alpcot är också en bredare tjänst och erbjuder också aktiehandel bland annat.

Sättet man tar betalt på är krångligt och därför svårt att förutsäga, inte nödvändigtvis i kronor och ören, men procentuellt. Avgiften, utöver det du betalar för fonden efter rabatten, är maximalt 99 kronor per månad, men kan absolut bli mindre, eftersom den dras från fondrabatten du får.

Närmare bestämt så går de 10 första kronorna av den erhållna fondrabatten till kunden, krona 11 till 109 går till Alpcot och 110 kronor och därutöver tillfaller kunden. Alpcots avgiftsmodell gör att spararen helst ska ha ganska stora belopp (över en miljon kronor) för att det ska löna sig ur ett kostnadsperspektiv jämfört med Savr.

”Men de första 10 kronorna går alltid till kunden. Det blir alltid billigare jämfört med banken”, säger Björn Bringes, vd på Alpcot, som inte håller med om att avgiftsstrukturen är krånglig:

”Som utgångspunkt för vår prissättning använder vi kostnaden för oss att tillhandahålla tjänsten till kund, därför heter det också fondförmedlingsavgift. Vi tycker det är fel att använda storleken på kapitalet som utgångspunkt. Det kostar till exempel inte mer för oss att ha en kund som har 1 000 000 kronor i fonder, jämfört med en kund som har 10 000 kronor.”

Björn Bringes

Kostnadsskillnaden jämfört med den vanliga banken börjar först bli riktigt märkbar när sparkapitalet uppgår till 150 000 kronor. Det spelar ingen roll om du har flera depåer, kostnaden blir inte större för det.

”Vi får aldrig mer än 99 kronor och aldrig mer än själva fondrabatten”, säger Björn Bringes, vd på Alpcot.

Fondrabatten ges tillbaka till kunden kvartalsvis i efterskott och det är också då fondförmedlingsavgiften tas ut.

Vill man köpa aktier via Alpcot är det rörliga courtaget 0,05 procent, dock lägst 99 kronor. Amerikanska aktier kostar 0,10 procent (lägst 10 USD) och växlingsavgiften är på 0,25 procent. Vill du flytta fonderna från Alpcot kostar det 99 kronor per fond.

Största ägare i Alpcot är grundarna Björn Bringes och Katre Saard samt övrig personal.

Störst rabatt på PPM

Som Placera tidigare skrivit om, men som många inte tänker på, är att du hittar den allra största fondrabatten på PPM:s fondtorg. Det kan röra sig om rabatter kring 80 procent. Nackdelen med det är förstås att du inte kan tillföra mer kapital på ett annat sätt än att arbeta ihop dem inom ramen för din allmänna pension.

 

  Ordinarie Savr* Alpcot** PPM*** Savr Rabatt Alpcot Rabatt PPM rabatt
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 0,25% 0,23% 0,23% Finns inte 8% 8% Finns inte
Danske Invest Global Index 0,55% 0,42% 0,41% 0,24% 24% 25% 56%
AMF Aktiefond Asien Stilla Havet 0,47% 0,40% 0,47% 0,18% 15% 0% 62%
Swedbank Robur Ny Teknik 1,37% 1,04% Finns inte 0,27% 24% Finns inte 80%
Core Ny Teknik 1,57% 1,05% 1,20% Finns inte 33% 24% Finns inte
Länsförsäkringar Fastighetsfond 1,49% 0,85% 0,87% 0,31% 43% 41% 79%
Spiltan Högräntefond 0,94% 0,65% 0,65% 0,27% 31% 31% 71%
Öhman Global Hållbar 1,41% 0,86% 0,86% 0,35% 39% 39% 75%
DNB Health Care 1,76% 1,09% 1,09% 0,52% 38% 38% 70%
CB Save Earth Fund 1,80% 1,39% 1,38% 0,66% 23% 23% 63%
SEB Sverige Småbolag 1,61% 0,92% 0,94% Finns inte 43% 42% Finns inte
Carnegie Indienfond 2,56% Finns inte 1,54% 0,46% Finns inte 40% 82%
PriorNilsson Realinvest 1,79% Finns inte 0,91% 0,66% Finns inte 49% 63%
               
*En avgift  till Savr på 0,09 % ingår              
**Upp till 99 kronor per månad av provisionen tillkommer Alpcot.        
***Kan endast köpas med den intjänade premiepensionen          

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -