Europas mest innovativa bransch

Krönika När man talar om innovation tänker de flesta på den teknik som syns i vardagen såsom kommunikation, it, och andra former av apparater. Men flest patentansökningar i Europa görs inom medicinteknik – fler än inom pharma och biotech tillsammans.

Innovation ses ofta som teknologibolagens domän, men faktum är att hälsovården dominerar, åtminstone sett till antal patentansökningar. Och då är det lätt att tro att det är Biotech som leder. Men medicinteknik (medtech) är solklar etta inom hälsovården, liksom alla branscher i stort. 2017 mottog europeiska patentverket fler än 13 000 patentansökningar inom medicinteknik, före näst största område som var digital kommunikation med 11 700 ansökningar. 

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 5 den 27 januari.

 Läs mer om Börsveckan.

Som jämförelse kan nämnas att det mottogs 6 300 ansökningar inom läkemedel och ungefär lika många inom Biotech. Ett annat intressant fenomen är att antalet patentansökningar inom just medtech ökat markant de senaste tio åren, från en nivå kring 8 000 till dagens nivå kring 13 000. Detta till skillnad från såväl pharma som biotech där antalet patentansökningar är i princip konstant från år till år. 

Ungefär 40 procent av dessa ansökningar gjordes inom EU, vilket är strax före USA som stod för 37 procent av ansökningarna. Det stora antalet patentansökningar är talande. Hälsovården präglas generellt av hög teknikhöjd och en hög grad av innovation. Det är i likhet med läkemedelsbranschen också en hårt reglerad bransch. 

Om man ser till antalet anställda är medtech mindre än läkemedelsbranschen, med omkring 675 000 anställda i Europa (läkemedelsbranschen sysselsätter fler än 750 000 personer), fördelat på 27 000 företag. 95 procent av alla medtechbolag är små- eller medelstora varav merparten med färre än 50 anställda. Det finns i dagsläget fler än 500 000 registrerade produkter inom medtech i Europa vilket visar om inte annat att det är många produkter som är hårt nischade med låga volymer. 

I Europa omsätter medtech omkring 115 miljarder euro enligt medtecheurope.org. Det motsvarar 27 procent av världsmarknaden eller drygt 200 euro per capita, alternativt 2,4 Mkr per registrerad produkt i genomsnitt. Geografiskt så är USA störst med 43 procent av världsmarknaden. I Europa så dominerar Tyskland stort, framför Storbritannien. Med ett antal sysselsatta som förvisso är lägre, men ändå relativt nära läkemedelsbranschen skulle man kunna tro att omsättningen också var relativt likartad, men icke. I EU spenderas i genomsnitt drygt 9,5 procent av BNP på hälsovård, men medtech utgör blott 7,2 procent av de totala utgifterna inom hälsovård och läkemedel mer än det dubbla med 16 procent (återstoden är hänförlig till vårdtjänster såsom sjukhusdrift med mera). 

Om man ser till terapiområden så är diagnostik största enskilda segment. Högst tillväxttakt syns inom diabetesvård som taktar omkring 8 procent, inom diagnostik/ortopedi är tillväxttakten lägst, kring 4 procent och kirurgi ligger på drygt 6 procent. Totalt stiger hälsovårdsutgifterna snabbare än BNP, med en tillväxttakt omkring 6 procent i utvecklingsländerna och 4 procent i de utvecklade länderna. Föga förvånande att tillväxttakten är högre i utvecklingsländerna, men det är från en låg nivå. I låginkomstländer läggs enligt WHO så lite som 9 dollar (!) per capita och år på hälsovård av det offentliga. Det kan jämföras med 230 dollar i medelinkomstländer och 2 250 dollar i höginkomstländer. Nu tillkommer privatfinansiering, men det är åndå uppenbart varför USA och Europa tillsammans utgör 70 procent av världsmarknaden. 

En intressant trend här är att tidigare kunder i allt större utsträckning blir konkurrenter. Exempelvis Kina har seglat upp som en stor producent och inom exempelvis IVD (in-vitro diagnostik såsom blodprov mm) är de snabbast växande bolagen lokala och de tar marknadsandelar även utomlands. I USA använder 4 av 10 sjukhus IVD-produkter från kinesiska Mindray som är Kinas största medtechbolag. 

Sammantaget är detta en intressant bransch med hög tillväxt, stor innovationspotential men också mycket hård konkurrens. Det är också en mycket fragmenterad marknad som domineras av små företag inom tydliga nischer. Trots tillväxten är det ändå press på lönsamhet då kunderna har svag ekonomi. Exempelvis brittiska NHS går med mångmiljardförlust, ett av tio tyska sjukhus har lönsamhetsproblem och vinstmarginalerna inom hälsovårdsservice trendar nedåt i såväl Europa som USA. 

Så för att kunna konkurrera krävs en tydlig nisch, en tydlig patientnytta och hälsoekonomiska fördelar samt fotfäste i USA. För utan den amerikanska marknaden blir det väldigt svårt att nå riktigt bra volymer. Vidare så kan vi se att den enskilt viktigaste drivkraften för ökade investeringar i hälsovård är BNP per capita. Så på lång sikt är tillväxtmarknaderna viktiga, men i kort-medellångt perspektiv är det utvecklade länder som erbjuder störst kommersiell potential. 

I veckans nummer analyserar vi tre olika medtechbolag som sysslar med skalpkylning. Alla är intressanta på olika sätt. Vad gäller patientnytta är alla bra, om än att evidensen för kylning vid akut hjärtstopp är lite blandad. Och just detta är väl symptomatiskt, att de flesta bolag uppfyller några kriterier men också har utvecklingsområden kvar att arbeta med.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -