Billeruds rapport i sammanfattning

Börs Förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs resultat för det fjärde kvartalet nådde inte upp till snittförväntningarna i Infronts prognossammanställning men bolaget slog till med en extrautdelning.

På Stockholmsbörsen blev det tummen upp och aktien gick starkt på onsdagsförmiddagen.

Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:

Ger extrautdelning. Försäljningen av andelen i Bergvik Skog gav Billerud Korsnäs en stark balansräkning. Efter en period med stora investeringar väntas investeringsnivån bli väsentligt lägre framöver. Styrelsen föreslår mot den bakgrunden en extra utdelning om 4:30 kronor per aktie, utöver den ordinarie utdelningen på samma belopp. Dessutom begärs mandat att återköpa egna aktier.

Negativa pris- och mixeffekter. Billerud Korsnäs justerade rörelseresultat blev 127 miljoner kronor och den justerade rörelsemarginalen 2,2 procent i fjärde kvartalet. Analytikernas prognoser uppgick i genomsnitt till 145 miljoner kronor respektive 2,5 procent. Under fjärde kvartalet ökade försäljningsvolymerna, men detta motverkades av negativa pris- och mixeffekter, skriver bolaget i rapporten.

Utmanande år. "2019 har varit ett på många sätt utmanande år. Sedan sommaren har marknaden försvagats avsevärt för flera av våra produkter, i synnerhet säckpapper där både priserna och volymerna har fallit kraftigt", skriver Lennart Holm, tillförordnad vd, i bokslutsrapporten.

Kartongmaskin något efter plan. Driftsättningen av Billerud Korsnäs nya kartongmaskin KM7 ligger något efter plan. Bolaget spår att den fortsatta uppstartsprocessen för KM7 kommer att påverka bolagets ebitda-resultat negativt med 150-350 miljoner kronor, varav huvuddelen under det första halvåret.

Spår stabilisering för containerboard. Billerud Korsnäs bedömer att marknadsvillkoren för containerboard kommer att bli något osäkra i det första kvartalet 2020, men de förväntas stabiliseras. För vätskekartong och förpackningskartong räknar bolaget med en stabil efterfrågan under det första kvartalet, medan marknadsvillkoren för säck- och kraftpapper väntas bli svaga.

Begränsad effekt av finsk strejk. Den pågående strejken, som för närvarande planeras pågå i tre veckor, inom massa- och papperssektorn i Finland väntas få begränsad effekt för Billerud Korsnäs. "Vår verksamhet i Jakobstad påverkas, produktionen har stoppats. Om strejken pågår i tre veckor räknar vi med att gå miste om cirka 9 miljoner euro i intäkter", säger Lennart Holm, tillförordnad vd.

Ingen brådska hitta permanent vd. Processen att hitta en permanent ersättare till Petra Einarsson, som i början av november 2019 fick lämna bolaget med omedelbar verkan, har inletts men det är ingen brådska att hitta en permanent vd. "Jag kommer att fortsätta i nuvarande roll tills vi hittar rätt person. Realistiskt sett räknar jag definitivt med att bli kvar under detta år", säger tillförordnade vd:n Lennart Holm.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -