Billerud Korsnäs gör extrautdelning

Q4 Förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs rörelseresultatet uppgick till 103 miljoner kronor och rörelsemarginalen blev 1,8 procent för det fjärde kvartalet 2019.

Infronts sammanställning av sex analytikers prognoser för rörelseresultatet låg i genomsnitt på 120 miljoner kronor och på en rörelsemarginal om 2 procent.

Det justerade rörelseresultatet blev 127 miljoner kronor och den justerade rörelsemarginalen uppgick till 2,2 procent. Här uppgick analytikernas prognoser i snitt till 145 miljoner kronor respektive 2,5 procent. Engångsposterna uppgick till -24 miljoner kronor. Väntat var -25 miljoner kronor.

Resultat före skatt uppgick till 314 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Analytikerna hade i genomsnitt räknat med ett resultat före skatt på 80 miljoner kronor. Resultat före skatt inkluderar utdelning från Bergvik Skog om 244 miljoner kronor.

Försäljningen blev 5.815 miljoner kronor för perioden. Snittestimatet låg på 5.904 miljoner kronor.

Billerud Korsnäs styrelse föreslår en ordinarie utdelning om 4:30 kronor per aktie för 2019. Väntat var i genomsnitt en utdelning om 4:42 kronor per aktie. Därtill föreslås en extra utdelning om samma belopp, alltså totalt 8:60 kronor per aktie.

Styrelsen föreslår också att mandat erhålls för återköp av egna aktier.

Billerud Korsnäs bedömer att marknadsvillkoren för containerboard kommer att bli "något osäkra" i det första kvartalet 2020, men de förväntas stabiliseras.

För vätskekartong och förpackningskartong räknar bolaget med en stabil efterfrågan under det första kvartalet, medan marknadsvillkoren för säck- och kraftpapper förväntas bli svaga.

De totala fiberkostnaderna antas minska till följd av lägre massavedspriser.

Billerud Korsnäs spår att den fortsatta uppstartsprocessen vad gäller den nya kartongmaskinen KM7 kommer påverka bolagets ebitda-resultat negativt med 150-350 miljoner kronor, varav huvuddelen under det första halvåret.

"Upprampningen av KM7 är vår främsta prioritering för 2020. Vi inser att vi ligger något efter vår plan och har ambitionen att komma ikapp under året", skriver bolagets tillförordnade vd Lennart Holm i rapporten.

"Andelen premiumkvaliteter och produkter med högre värde förväntas öka under året med en accelererande hastighet. De första volymerna av bestrukna kvaliteter kommer att produceras under det första kvartalet och vi förväntar oss att inleda processen med att certifiera material för vätskekartong och förpackningskartong under det andra kvartalet", skriver han vidare.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -