Därför tror Anders Borg på Ryssland

Fonder Anders Borg ser få risker för tillväxtmarknaderna de närmaste åren. De är bättre rustade än någonsin för ekonomisk kris, säger han i sin roll som rådgivare åt fondbolaget East Capital.

Anders Borg

”Idag har vi en tillväxt runt 5 till 6 procent för ungefär 3 miljarder människor. En av de viktigaste drivkrafterna är att en stor del av befolkningen på tillväxtmarknaderna är på väg in i medelklassen. Konsumtionen ökar, tillväxten är stark, ekonomin transformeras och medellivslängden ökar”, säger Anders Borg.

Världsekonomin ser bra ut

”Vi har en fragil återhämtning som säkrats av centralbankernas räntesänkningar och två tredjedelar ligger under sina inflationsmål. Fed har tagit bort osäkerheten och oron för snabba höjningar som skulle förstärka dollarn, något som inte skulle vara bra för tillväxtmarknaderna. Fed har nu ett lågt kostnadstryck att ta hänsyn till, vilket inte stärker dollarn. USA:s ekonomiska tillväxt runt 2,5 procent, vilket är en bra grund för de finansiella och för börsutvecklingen, givet lägre riskfria räntor.”

Ingen kris på tillväxtmarknaderna

”Det normala förloppet är stigande inflation och amerikanska räntehöjningar som leder till en starkare dollar. Det leder till likviditetsproblem som skapar problem för de länder med stora bytesbalansunderskott och underskott i de offentliga finanserna. Historiskt har det skapat kriser i Asien, Latinamerika, och Rysslandskrisen. Nu är tillväxtmarknaderna i mycket bättre skick än tidigare. Vi har nästan inga länder på tillväxtmarknaden som har stora budgetunderskott eller bytesbalansunderskott. De lånar idag kontrollerat på de internationella marknaderna.”

Stabil oljemarknad

”Om dollarn, bytesbalans, inflation och oordning varit grogrunden för kris med oljepriset som den utlösande faktorn, så ser det nu stabilare ut. Oljemarknaden är stabilare nu när Aramco är börsnoterat. Det är högt värderat och Saudierna har inte råd att låta oljepriset sjunka för mycket. Samtidigt är USA idag en större oljeproducent än Saudiarabien, Iran och Libyen ihop. USA har fortsatt tillväxt inom shaleolja vilket sätter ett tak för oljepriset. Jag tror att kineserna som köper olja från Iran tillsammans med ryssarna ser till att Iran inte ställer till det för mycket. Idag har vi en oljemarknad i balans mellan utbud och efterfrågan, och ser en liten risk för produktionsstörningar.”

”Vi har en värld där USA:s ekonomi utvecklas ganska bra, dollarn är inte någon rymdraket och vi ser inga stora ränteuppgångar. Oljemarknaden är stabil och inte minst ser det bra ut för bytesbalans och budgetar i tillväxtmarknadsländerna. Det skapar bra förutsättningar för ett till två riktigt bra börsår på tillväxtmarknaderna.”

Ryssland

”Ryssland är där Europa var på 1990-talet. Det är den sista ”conversion traden”, räntenivån ska ner. Rysslands inflation är två procent, de har en trovärdig centralbank, de senaste fem åren har man en stabil och rörlig växelkurs. Det betyder att vi kommer få se deflationseffekter och då sjunker den riskfria räntan som i sin tur ger tillväxt och påverkar aktievärderingen”

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -