Swedbank: Rörelseresultatet 5,4 mdr

Q4 Swedbanks rörelseresultat blev 5.401 miljoner kronor i det fjärde kvartalet 2019. Utdelningen sänks till 8,80 kronor per aktie.

Ett genomsnitt av tolv analytikerprognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, var ett rörelseresultat på 5.279 miljoner kronor.

Räntenettot blev 6.408 miljoner kronor, mot analytikersnittet på 6.490 miljoner kronor. Provisionsnettot blev 3.415 miljoner. Där låg snittprognosen på 3.338 miljoner.

Nettoresultat av finansiella poster blev 1.218 miljoner kronor, mot väntade 552 miljoner, medan kreditförlusterna uppgick till 988 miljoner kronor - här väntades kreditförluster på 490 miljoner kronor.

Kärnprimärkapitalrelationen var vid årsskiftet 17,0 procent. Här låg snittestimatet på 16,6 procent.

Utdelningen föreslås bli 8:80 per aktie (14:20), att jämföra med förväntade 8:48 kronor.

Swedbanks mål är att bankens totala kostnader för 2020 ska ligga på ungefär samma nivå som förra året, det vill säga cirka 20 miljarder kronor.

Det framgår av Jens Henriksson vd-ord i rapporten för det fjärde kvartalet.

I sitt vd-ord betonar Swedbankchefen att banken vill behålla en "marknadsledande kostnadseffektivitet" och samtidigt ha en hög investeringstakt under 2020. Han konstatera samtidigt att det generellt har blivit dyrare att driva en bank.

"Budgeten för regelefterlevnad har utökats för att möta de ökade regulatoriska kraven inom områden som riskkontroll, förändrade kapitaltäckningsregler samt skydd och hantering av kunddata. Vi kommer dessutom att genomföra satsningar för att öka kundnyttan inom bland annat sparaområdet, cash management för våra företagskunder och datadriven kundanalys för att bättre förstå kundernas behov", skriver Jens Henriksson.

Analytiker väntade sig inför tisdagens rapport att Swedbanks totala kostnader under 2020 skulle uppgå till 19.775 miljoner kronor. Utfallet för 2019 var 19.984 miljoner kronor.

Swedbanks kreditförluster i det fjärde kvartalet 2019 var högre och avsåg främst ytterligare reserveringar på tidigare kända oljerelaterade problemengagemang.

Det uppger Swedbank i sin bokslutsrapport.

"Vissa segment inom oljesektorn har fortfarande överskottskapacitet som behöver hanteras. Kreditkvaliteten var i övrigt fortsatt god på alla våra hemmamarknader", skriver vd Jens Henriksson i rapporten.

Kreditförlusterna i kvartalet på 988 miljoner kronor var drygt dubbelt så stora som analytikernas genomsnittliga prognos om 490 miljoner kronor, enligt en sammanställning gjord av Infront.

Swedbanks räntenetto under det fjärde kvartalet uppgick till 6.408 miljoner kronor, att jämföra med det tredje kvartalets 6.553 miljoner.

Utfallet var 1 procent lägre jämfört med Infronts snittestimat, baserat på tolv analytikerprognoser, som låg på 6.490 miljoner kronor.

Att räntenettot minskade, med 2 procent, under fjärde kvartalet jämfört med det tredje berodde främst på lägre bolånemarginaler, skriver Swedbank i sin rapport.

Nettoresultat finansiella poster ökade till 1.218 miljoner kronor, vilket kan jämföras med tredje kvartalets 457 miljoner kronor och Infronts konsensus som låg på 552 miljoner kronor.

Orsaken till den stora uppgången var främst en positiv värdeutveckling av aktieinnehaven i Visa och Asiakastieto, samt derivat kopplade till bankens upplåning. Även ett högre resultat inom Stora företag & Institutioner, till största delen drivet av värdejusteringar på derivat (CVA/DVA), bidrog positivt till utvecklingen, heter det.

Provisionsnettot ökade med 4 procent fjärde kvartalet, jämfört med det tredje, och 2 procent högre än Infronts konsensus. Ökningen under fjärde kvartalet jämfört med föregående kvartal berodde främst på högre intäkter från corporate finance, värdepapper och kapitalförvaltning. Kapitalförvaltningsintäkterna gynnades av en positiv aktierelaterad värdeutveckling i fondverksamheten, skriver Swedbank.

 Det råder osäkerhet både kring om Swedbank kommer att få böter på grund av brister i arbetet mot penningtvätt, och i så fall hur höga böterna blir.

Det sade Swedbanks vd Jens Henriksson till reportrar efter bokslutsrapporten för 2019.

Både de svenska och estniska finansinspektionerna kommer i mars att presentera sina slutsatser kring huruvida Swedbank har gjort några regelverksbrott. Strax därefter väntas även den utredning som genomförs av Clifford Chance presenteras.

"Tack vare den solida kapitalpositionen och den starka kapitalgenerering som finns i banken kommer vi att kunna hantera eventuellt böter från finansinspektionerna, behålla vårt utdelningsmål och samtidigt utveckla banken", sade Swedbank-chefen.

Regelefterlevnadskostnaderna förknippade med att driva bank fortsätter att öka, och det är ett branschfenomen som är här för att stanna, uppgav Jens Henriksson.

Swedbank har investerat i ett antal åtgärder för att förhindra penningtvätt och för att nå full regelefterlevnad, och de kostnaderna uppgick till 200 miljoner kronor under fjolåret, sade han.

 Konkurrensen på den svenska bolånemarknaden har ökat ytterligare, vilket återspeglas i Swedbanks räntenetto som tyngdes av lägre bolånemarginaler.

Det skriver Swedbanks vd Jens Henriksson i bokslutsrapporten.

Swedbank hade en marknadsandel på nyförsäljningen av svenska bolån på 12 procent under 2019, vilket var lägre än bankens totala marknadsandel på 19 procent.

"Vi ser en ökad marginalpress på bolånemarknaden. I det här läget valde vi att höja (bolåneräntan) med fyra punkter", säger Jens Henriksson till reportrar angående hur banken agerade kring sin korta bolåneränta efter den förra reporäntehöjningen från Riksbanken på 25 punkter som aviserades i december.

Även Swedbanks utlåningsvolymer var lägre i det gångna kvartalet till följd av ökad konkurrens och negativa valutaeffekter, uppgav banken i bokslutet.

Swedbanks räntenetto under det fjärde kvartalet uppgick till 6.408 miljoner kronor, en nedgång med 2 procent jämfört med det tredje kvartalet.

Utfallet var 1 procent lägre än Infronts snittestimat, baserat på tolv analytikerprognoser, som låg på 6.490 miljoner kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -