SSAB-chefen: "Inget att skriva hem om"

Q4 Ståltillverkaren SSAB:s fjärde kvartal väntades bli ett av de sämsta för bolaget på många år, men utfallet blev ännu svagare än väntat i Infronts prognossammanställning. En bibehållen utdelning om 1:50 kronor per aktie var dock högre än väntat.

"Det fjärde kvartalet var ingen höjdare. Vi hade en svag marknad, framför allt i Europa där vi såg lageravveckling. Vi drog ned produktionen och stängde en masugn sex veckor i Brahestad. Därtill hade vi stora kostnader för planerade underhållsstopp", summerar vd Martin Lindqvist det gångna kvartalet för Nyhetsbyrån Direkt och konstaterar att kvartalet "var inget att skriva hem om".

Kostnaden för underhållsstoppen summeras till 850 miljoner kronor, något över planerade 835 miljoner kronor.

Inget av detta innebar några stora överraskningar för bolaget, men strejken i Finland - som kostade bolaget i storleksordningen 250 miljoner kronor - var en negativ överraskning. Någon överspillning in i det första kvartalet räknar bolaget inte med.

"Det var flera strejker på en gång. Hamnstrejk och elektrikerstrejk tvingade oss att stänga ned. Strejker slår hårt på processindustrin", konstaterar vd:n vidare.

När Martin Lindqvist blickar framåt saknas dock inte ljuspunkter.

"Under andra halvan av det fjärde kvartalet ökade orderingången och normaliserades. Lageravvecklingen tog slut under kvartalet. Ser vi framåt har vi normal orderingång och bättre volymer. Vi kommer ha högre produktionsvolymer och leveranser i det första kvartalet", säger han.

På plussidan räknar SSAB-chefen också att de fasta kostnaderna fortsatte att minska under det fjärde kvartalet, samtidigt som kostnaderna för insatsvaror minskat, "vilket kommer att synas i det första kvartalet".

SSAB:s styrelse förslår att utdelningen för 2019 behålls på 2018 års nivå.

"Vi har en stark balansräkning och starka kassaflöden. Vi kommer att fortsätta generera starka kassaflöden och styrelsens förslag är ett tecken på att vi inte tror på jordens undergång", säger Martin Lindqvist.

SSAB:s justerade ebitda-resultat uppgick till -127 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2019. Väntat var enligt Infronts sammanställning av tio analytikers prognoser 222 miljoner kronor. Det justerade rörelseresultatet blev -1.131 miljoner kronor. Här väntades -746 miljoner.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -