Köpläge nära i halvledarjättar?

Aktiekommentar Glödheta halvledarbolag faller tungt på Kina-oron och Coronaviruset. För den långsiktige kan det kanske dyka upp ett köpläge i den volatila och haussade sektorn.

Halvledare anses vara blodflödet i den moderna ekonomin. USA:s President Donald Trump är väl medveten om detta och har använt halvledarindustrin som påtryckningsmedel mot Kina i handelskriget.

De amerikanska halvledarbolagen är marknadsledande och Kina har i stor utsträckning varit beroende av halvledarimporten från USA för att kunna bygga färdig elektronik i sina fabriker. Elektronik som sedan skulle skeppas tillbaka till USA och Europa.

De amerikanska halvledarbolagen med stor Kinahandel hamnade i kläm. Under maj i fjol föll Halvledar-ETF: en The VanEck Vectors Semiconductor 15 procent. Framförallt Qualcomm och Skyworks föll kraftigt eftersom de gör en stor del av sina affärer med Kina.

Det var samtidigt som President Trump utlyste ett nationellt nödläge med motiveringen att skydda de inhemska telekombolagen från utländskt spionage, och ville förbjuda amerikanska företag att göra affärer med kinesiska Huawei. Det kinesiska bolaget är sedan dess, tillsammans med ett 70-tal samarbetspartners, upptagna på US Commerce Departments så kallade Entity List.

Kina vill såklart bli mindre beroende av de amerikanska halvledarbolagen, vilket handelsbegränsningarna sannolikt varit en katalysator för.

Nu, med ett fas 1-avtal på plats, har läget stabiliserats, vilket torde gynna den globala halvledarindustrin. Men detaljerna och vem som gynnas var är oklara.  

Halvledarna finns nästan överallt, och så länge antalet elektroniska apparater ökar kommer halvledarbolagen att möta en stegrad efterfrågan på sikt.

Men precis som hos många underleverantörer är efterfrågan starkt cyklisk, vilket historien också varit bevis på. Vilket halvledarbolag som sedan kommer att leverera till vilka elektronikföretag är heller inte hugget i sten. Halvledarbolagens datachip är gömda inuti andra produkter och är därför sällan i fokus.

Under senaste året har halvledarbolagen trots flertalet orosmoment och handelskrig stigit mot nya höjder, även om resan varit mycket volatil. Kursrallyna lämnar nu inte särskilt mycket utrymme till besvikelse.

De bolag som hunnit rapportera sina senaste kvartalssiffror har i regel slagit marknadens förväntningar. Bland annat utbyggnaden av 5G-nätet i USA, Europa och inte minst Kina som satsar stenhårt.

Just nu rör Corona-viruset upp ny oro på finansmarknaderna. Störst är uppståndelsen kring bolagen med stor Kina-exponering, vilket inkluderar fler av de USA-noterade halvledarbolagen. Under måndagen föll sektorn tungt tillsammans med hotellkedjor och flygbolag. Fortsätter fallet kan det skapat ett bra ingångsläge för den långsiktigt.

Här är fyra USA-noterade halvledarbolag med lite olika inriktning och storlek

Intel (börsvärde: 298 miljarder dollar, omsättning 2019:  71,97 miljarder dollar)

Santa Clara-baserade Intel är ett av de största och kanske det mest kända av amerikanska halvledarbolagen.

”Intel Inside”, de flesta av oss har sett Intels logga och slogan på en laptop eller stationär dator. Intel är också kända för lanseringen av Pentium microprocessor 1993, vilket anses var startskottet för PC-marknadens expansion.

I fredags kom Intels senaste kvartalssiffror. Aktien rusade 8 procent på beskedet att bolaget slagit konsensusestimaten. Omsättningen hade då ökat 8,3 procent till 20,21 miljarder dollar och vinsten per aktie steg till 1,58 dollar i kvartalet.

Bolaget guidar nu upp inför 2020 och spår en omsättning på 73,5 miljard dollar och en vinst på 5 dollar per aktie. Resultaten och guidningen har lett till att fler analytiker höjt sin riktkurs och aktien handlades innan veckans kursfall på rekordnivåer.

Bolaget ser återigen en ökad efterfrågan från datacenter, vilket är och varit ett viktigt segment för bolaget. I kvartalet ökade omsättningen inom segmentet med 48 procent år mot år. Rusningen beror på kundernas investeringar inför lanseringen av 5G.

Taiwan Semiconductors (börsvärde: 288,4 miljarder dollar)

Taiwan Semiconductors grundades 1979 och har ett börsvärde på 288 miljarder dollar. Bolaget har produktionsanläggningar i Taiwan och Kina, är noterat på Taiwan-börsen och amerikanska NYSE. Deras produkter används i rad industrier. Bilindustrin, datorer, industriprodukter, konsumentelektronik och telekom.

Taiwan Semiconductors levererar datachip till Apple. Deras A-serie används bland annat i Iphone 11, 11 Pro och 11 Pro Max. Och enligt Macrumors har Apple lagt en tilläggsbeställning hos Taiwan Semiconductors för att möta en högre efterfrågan än väntat på Iphone 11.

Detta är ett utmärkt exempel på hur viktigt det är att teckna rätt samarbeten, då försäljningen av datachipen går hand i hand med försäljningen av till exempel Iphone.

Samma trender som för Intel driver en ökad efterfrågan långsiktigt. Utbyggnaden av 5G-nätet, Internet of Things och försäljningen av smarta mobiltelefoner. Antalet uppkopplade produkter väntas trefaldigast fram till 2023 med 2018 som bas.

För drygt tio dagar sedan släppte Taiwan Semiconductors sina kvartalssiffror. Vinsten steg med 16 procent drivet av en högre försäljning. I dollartermer steg omsättningen 11 procent under kvartalet.

Inför Q1 guidar bolaget upp. Omsättningen förväntas stiga till 10,2–10,3 miljarder dollar, och bruttomarginalen landa mellan 49–51 procent, vilket kokar ned till en rörelsemarginal mellan 38–40 procent.

Aktien har stigit kraftigt under fjolåret och handlades precis som Intel på en ny rekordhögstanivå innan veckans ras.

Micron Technology (börsvärde: 61,9 miljarder dollar, omsättning 2019: 20,6 miljarder dollar)

Micron Technology grundades 1978 och har 37 000 anställda i 18 länder. Fjolåret var en riktig kalldusch för bolaget som förlorade 23 procent av sin omsättning.  Vinsten per aktie backade med hela 47 procent. Ett överutbud och ett följande prisfall låg bakom delar av den katastrofen.

Aktien har sedan rekylerat upp kraftigt i hopp om en vändning. I första kvartalet för räkenskapsåret 2020 backade omsättningen istället 35 procent. Enlig den guidning som bolaget lämnat förväntas ett intäktsbortfall kring 20 procent även i andra kvartalet.

En indikation på att en vändning kan vara på allvar är att priserna på en typ av minnen som Micron tillverkar (DRAM) har stigit under december, och bedöms kunna stiga ytterligare något under första kvartalet. Industriledaren Samsung har också varit ute och sagt att man ser en vändning i korten.

Faktiska bevis på en vändning får vi först i samband med räkenskapsårets andra kvartalsrapport som kommer i mars. En besvikelse då skulle slå hårt mot aktien.

Nvidia (börsvärde: 141 miljarder dollar, omsättning 2019: 11,7 miljarder dollar)

Amerikanska Nvidia har stigit med 60 procent under det senaste året på börsen. Bolaget är främst nischat mot gaming-industrin med ett uppskattat värde på 150 miljarder dollar.

Likt övriga halvledarjättar ser Nvidia en accelererad efterfrågan i och med utbyggnaden av 5G, AI och Internet of Things. Bolagets CEO Jensen Huang betonar också en större efterfrågan från datacenterbyggarna.

Över rullande tolv månader har Nvidias försäljning droppat 15 procent, vilket alltså är en situation som känns igen för flera cykliska halvledarleverantörer.

2019 var ett av sämsta åren för halvledarbolagen under 2000-talet, och enligt branschorganet Semiconductor Industry Association förväntas intäkterna för branschen fallit 13 procent under 2019.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -