Byggmax är värt en chansning

Aktieanalys Byggmax-aktien är rejält nedkörd och förväntningarna på de kommande åren är lågt ställda. Med en svag ljusning på bostadsmarknaden kan dock efterfrågan ha bottnat.

Hösten gjorde sitt intåg i Sverige tidigt i fjol och oktober och november var ovanligt kalla, gråa, blåsiga och blöta. Många planerade utomhusprojekt kom aldrig igång och för Byggmax-kedjan innebar det att försäljningen i jämförbara butiker dök med 10 procent i fjärde kvartalet.

Totalt rapporterade koncernen 5 procent lägre omsättning i kvartalet än året innan. Byggmax-kedjan stod för 90 procent av omsättningen i koncernen och för hela nedgången. Den klart mindre Skånska Byggvaror-kedjan ökade däremot omsättningen med ett par procent.

Trots negativa valutaeffekter förbättrade Byggmax-koncernen sin bruttomarginal kraftigt jämfört med året innan. Den steg 2 procentenheter till 33,3 procent tack vare förbättrade inköpsrutiner och en mer gynnsam försäljningsmix.

Med nio fler butiker än i fjol var dock rörelsekostnaderna klart högre i kvartalet. Det förbättrade bruttoresultatet åts därför upp med råge och justerat för effekterna av nya redovisningsregler för leasingskulder, IFRS 16, föll rörelseresultatet med knappt 4 Mkr till -20 Mkr.

Vd Mattias Ankarberg konstaterar i sitt vd-ord att den kalla hösten påverkade hela branschen negativt. Byggmax bedömer att den nordiska konsumentmarknaden för byggvaror backade med 5-8 procent under fjärde kvartalet.

Efterfrågan på byggvaror påverkas kraftigt av aktiviteten på bostadsmarknaden. För hemmafixare, som är Byggmax huvudsakliga kunder, är det innan försäljning och efter inflytt som de flesta renoveringsprojekt genomförs. De senaste årens kraftiga nedgång i antalet bostadsaffärer har därför varit påtagligt negativ för Byggmax.

Mattias Ankarberg ser dock ett ljus i tunneln då statistik från SCB visade på en stabilisering av antalet bostadstransaktioner under första halvåret 2019 och en ökning under det andra halvåret.

I väntan på en bättre marknad har Byggmax jobbat med interna förbättringar. Bland annat har man filat vidare på sitt butikskoncept och inför både en mindre butiksvariant och infört trädgårdsavdelningar i ett antal butiker. E-handelskonceptet har också utvidgats och e-handeln svarade för nära 20 procent av försäljningen under 2019.

Dessutom har man genomfört ännu en mer övergripande förändring av butikerna. Denna version kallas Byggmax 3.0 och innebär ett delvis förändrat sortiment och en tydligare organisation av butikerna. Vid årsskiftet hade knappt 20 procent av butikerna konverterats till det nya konceptet. Effekten på försäljningen i butikerna efter konvertering har varit en tillväxt på cirka 3 procent.

En stor förbättring under 2019 har också skett inom Skånska Byggvaror-kedjan. Den förvärvades i slutet av 2015 och kom relativt snart att bli ett riktigt sänke för resultaten i koncernen. Byggmax har rensat hårt i Skånska Byggvaror och fokuserat på de starkaste områdena.

Sex kvartal i rad har nu lönsamheten förbättrats i Skånska Byggvaror och för helåret 2019 rapporterade verksamheten ett justerat rörelseresultat före avskrivningar, ebita, på 9 Mkr jämfört med -16 Mkr året innan.

Totalt hade Byggmax-koncernen 172 butiker vid årsskiftet. 161 av dem var Byggmax-butiker och 11 stycken var Skånska Byggvaror-butiker. Drygt två tredjedelar av beståndet återfinns i Sverige. Det mindre butikskoncept som togs fram för ett par år sedan syftade till att ytterligare kunna förtäta beståndet i Sverige.

I Norge har koncernen totalt 46 butiker och i Finland 10 stycken. Bolaget ser fortsatt potential till organisk tillväxt under kommande år då många orter i Norden enligt Byggmax fortfarande saknar ett lågprisalternativ.

De analytiker som bevakar Byggmax räknar enligt databasen Factset i snitt med en organisk tillväxt på cirka 1 procent om året de kommande två åren. Nyöppningar väntas lyfta den totala tillväxten till drygt 4 procent.

Marginalerna väntas inte förbättras i någon större utsträckning de kommande åren. För närvarande ligger snittprognoserna för vinst per aktie på 2,49 kronor per aktie 2020 och 2,71 kronor år 2021. Det innebär en genomsnittlig vinsttillväxt på 8 procent om året för de båda åren.

P/e-talen för 2020 och 2021 ligger i dagsläget på 11,5 respektive 10,6. Justerat för skuldsättning, men exklusive leasingavtal, värderas rörelsen till 12,1 gånger 2020 års väntade rörelseresultat, ev/ebit.

Utdelningen för 2019 föreslås bli 1,16 kronor per aktie. Det innebär en direktavkastning på 4,0 procent. För de båda närmaste åren väntas direktavkastningar på 5,7 procent respektive 6,8 procent.

Byggmax-aktien toppade en bit över 85 kronor i slutet av 2015. Idag är kursen knappt 29 kronor. Nedgången tog ordentlig fart i slutet av 2017 då det började bli tydligt att inbromsningen på bomarknaden sänkt efterfrågan.

Aktien var i början av december i fjol nere och snuddade vid all time low-nivåer under 25 kronor men har sedan dess alltså studsat tillbaka en del.

Värderingen har fallit i takt med aktien och ligger i dagsläget en bra bit under de historiska snitten. Värderingen baseras dessutom på lågt ställda förväntningar. Byggmax har de senaste åren haft lite svårt att leva upp till förväntningarna men det finns tecken på att kräftgången i estimaten är på väg att plana ut.

Med relativt lätta jämförelsetal de närmaste kvartalen, tecken på att bostadsmarknaden så sakteliga börjar repa sig, en historisk låg värdering och rent allmänt lågt ställda förväntningar tycker vi Byggmax-aktien är värd en chansning. Rekommendationen blir Köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Byggmax Group Köp 28,66 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -