Autoliv: Andra halvåret blir avsevärt starkare

Q4 Bilsäkerhetsföretaget Autoliv redovisar ett justerat rörelseresultat om 242 miljoner dollar för det fjärde kvartalet 2019.

Analytikerna hade räknat med ett justerat rörelseresultat om 233 miljoner dollar, enligt Infronts sammanställning av åtta analytikers prognoser.

Den justerade rörelsemarginalen blev 11,1 procent. Väntat var en justerad marginal på 10,8 procent.

Resultat före skatt blev 210 miljoner dollar för det fjärde kvartalet 2019. Väntat var ett resultat före skatt på 202 miljoner dollar.

Försäljningen uppgick till 2.191 miljoner dollar. Analytikerna hade i genomsnitt räknat med en försäljning om 2.153 miljoner dollar.

Autoliv uppskattar i samband med bokslutsrapporten att den organiska försäljningstillväxten helåret 2020 kommer att bli 3-4 procent.

Bolaget spår samtidigt att den totala försäljningsökningen, inklusive valutaförändringar, ska bli 3-4 procent under 2020.

Enligt en prognossammanställning utförd av Infront räknade åtta analytiker inför rapporten i genomsnitt med att den organiska tillväxten för helåret 2020 skulle uppgå till 4,4 procent och att den totala tillväxten skulle landa på 4,0 procent.

Autoliv tror att den justerade rörelsemarginalen för helåret 2020 kommer att bli minst 9,5 procent. Här trodde analytikerna i snitt på 10,2 procent, enligt Infront.

Autoliv räknar vidare att investeringarna, capex, för 2020 kommer att vara lägre än 2019.

Prognoserna ovan utgår från att globala bilproduktionen kommer att minska med 2-3 procent under 2020.

Autoliv spår att början av 2020 kommer att vara "utmanande" samtidigt som andra halvåret kommer att vara "avsevärt starkare".

Det skriver bolaget vd Mikael Bratt i rapporten för det fjärde kvartalet.

Bakgrunden är att bolaget förväntar sig att säsongseffekterna kommer att vara ännu kraftigare 2020 än de var 2019 i form av lönsamhetsutvecklingen kvartal för kvartal.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -