Atlas Copco backar efter rapport

Q4 Verkstadsbolaget Atlas Copco redovisar ett justerat rörelseresultat om 5.913 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2019. Aktien föll ett par procent direkt efter rapporten.

Ett genomsnitt av 16 analytikerprognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, var 6.024 miljoner kronor.

Försäljningen uppgick till 27.319 miljoner kronor. Här låg analytikersnittet på 27.481 miljoner kronor.

Orderingången var 25.625 miljoner kronor, jämfört med snittestimatet på 26.105 miljoner kronor.

Styrelsen föreslår en utdelning på 7:00 kronor per aktie för helåret 2019 (6:30), jämfört med analytikernas snittprognos om 6:78 kronor.

Jämförelsestörande poster om totalt -286 miljoner kronor ingick i Atlas Copcos rapporterade rörelseresultat för det fjärde kvartalet 2019.

Analytikerna hade i snitt bara räknat med jämförelsestörande poster om -7,0 miljoner kronor, enligt Infront.

De extraordinära kostnaderna består av en omstruktureringskostnad på 65 miljoner kronor i Industriteknik samt en förändring i avsättning för aktierelaterade långsiktiga incitamentsprogram, redovisade i gruppgemensamma poster, på 221 miljoner kronor (+112 miljoner fjärde kvartalet året innan).

Atlas Copcos rapporterade rörelseresultat på 5.627 miljoner kronor var lägre än analytikernas snittförväntningar om 6.018 miljoner kronor.

Det justerade rörelseresultatet var 5.913 miljoner kronor, mot väntade 6.024 miljoner kronor, enligt Infront.

Atlas Copco spår att kundefterfrågan på kort sikt kommer att vara något lägre än i det fjärde kvartalet.

Det skriver Atlas Copco i kvartalsrapporten.

Prognosen inför det nyss gångna kvartalet var också att kundefterfrågan "kommer att vara något lägre".

"Under det fjärde kvartalet 2019 steg ordervolymerna för stora industriella kompressorer, medan orderingången för mindre stationära och portabla kompressorer minskade. Efterfrågan på utrustning till fordonsindustrin minskade märkbart. Jämfört med samma period föregående år ökade försäljningen av vakuumutrustning kraftigt. Serviceverksamheten, samt den specialiserade uthyrningsverksamheten, fortsatte att växa", kommenterar Atlas Copcos vd Mats Rahmström.

Det var en försvagad aktivitetsnivå på de flesta slutmarknader under det sista kvartalet, enligt Atlas Copco-chefen.

"Trots detta ökade orderingången, och intäkterna var rekordhöga. Vi fokuserar på möjligheterna vi ser framöver trots att vi säkert även kommer att möta motgångar", tillägger han.

Koncernens orderingång på 25.625 miljoner kronor i kvartalet var 2 procent sämre än analytikernas snittestimat på 26.105 miljoner kronor enligt en sammanställning från Infront.

Orderingången ökade organiskt med 1 procent i fjärde kvartalet, vilket kan jämföras med ett analytikerprognossnitt på +3,2 procent.

I det tredje kvartalet steg orderingången organiskt med 6 procent.

Atlas Copco uppger att ordervolymerna avseende utrustning till halvledarindustrin och industrin för platta bildskärmar i fjärde kvartalet ökade jämfört med året innan.

"Tillväxten var driven av investeringar i halvledarindustrin från Kina, i allmänhet, och av nya produktionsteknologier i andra regioner. Sekventiellt nådde ordervolymerna inte fullt ut föregående kvartals höga nivåer", skriver Atlas Copco i avsnittet om affärsområdet Vakuumteknik i bokslutsrapporten för 2019.

Orderingången för utrustning för industri och vetenskapliga applikationer ökade också inom affärsområdet.

"Tillväxten var driven av ett brett sortiment av industrivakuumapplikationer, ökad marknadsnärvaro samt ökad efterfrågan i Asien", heter det i rapporten.

Ordervolymerna i Nordamerika och Europa var dock oförändrade.

Angående vakuumservice uppger Atlas Copco att serviceverksamheten fortsatte att växa i samtliga huvudregioner, med ökad orderingång från både industrikunder och kunder inom halvledarindustrin.

Atlas Copco-koncernens orderingång var 2 procent under förväntan i kvartalet, vilket bidrog till att aktien sjönk när rapporten presenterades. Orderingången inom Vakuumteknik på 6,25 miljarder kronor var 1 procent under analytikernas snittprognos enligt Infront.

 Atlas Copco upplevde i det fjärde kvartalet att efterfrågan på utrustning till fordonsindustrin minskade märkbart, enligt bokslutsrapporten.

"Efterfrågan från fordonsindustrin försvagades och flera investeringsprojekt var försenade eller skjutna på framtiden. Orderingången för avancerade industriverktyg och monteringslösningar minskade signifikant både jämfört med föregående år och sekventiellt", skriver bolaget i avsnittet om affärsområdet Industriteknik i rapporten.

Geografiskt, och jämfört med föregående år, minskade ordervolymerna i samtliga regioner, enligt Atlas Copco.

Avseende så kallad "allmän industri", ett annat segment som affärsområdet riktar sig till, minskade orderingången för industriverktyg och monteringssystem, med negativ tillväxt i de flesta kundsegment. Geografiskt minskade ordervolymerna i alla huvudregioner förutom i Nordamerika.

Beträffande serviceverksamheten inom affärsområdet Industriteknik uppger Atlas Copco att ordervolymerna, inklusive underhåll och kalibreringstjänster, förblev ungefär på samma nivå som under motsvarande kvartal året innan.

"Stängning av fabriker och lägre produktionshastigheter inom bilindustrin hade en negativ påverkan på verksamheten, särskilt i Asien", uppger verkstadsföretaget.

Atlas Copco-koncernens orderingång var 2 procent under förväntan i kvartalet, vilket bidrog till att aktien sjönk när rapporten presenterades. Orderingången inom affärsområdet Industriteknik på 4,0 miljarder kronor var 9 procent under analytikernas snittprognos enligt Infront.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -