Corona tynger börserna och oljan

Makroveckan Coronaviruset fortsätter att vara den främsta oroshärden för finansmarknaderna. Veckan som kommer är annars fylld med viktiga makronyheter och en strid ström av företagsrapporter som förhoppningsvis kan bidra till lite lugn.

Spridningen av Coronaviruset fortsätter att pressa finansmarknader världen över. Allt fler länder har drabbats av misstänkta smittfall. Den svenska börsen backade med 0,6 procent under veckan som gick men värsta drabbade är givetvis börserna i Asien. MSCI-index för Emerging Markets sjönk med 2,2 procent. Eftersom fredagens handel var svag i USA och börserna i Asien backat under natten mot måndag för vi nog räkna med en tung start på veckan.

Brentoljan har nu sjunkit till under 60 dollar per fat på oro över tillväxteffekterna, framför allt för kinesisk ekonomi. Guldpriset har däremot rört sig uppåt och handlas nu kring 1 579 dollar per uns. Den högsta nivån sedan 2013. I riskaversionens spår har dessutom de långa räntorna sjunkit och bland annat yenen stärkts.

Fortsättning följer men det är förstås svårt att sia om de mer långsiktiga effekterna. Kinas ekonomi lär dock ta stryk i inledningen av året.

Förhoppningsvis kan den massiva rapportperiod vi är inne bjuda på några ljusglimtar.

Annars är det här en vecka som även är fullmatad med viktiga makrodata.

Veckan är fylld med viktiga, amerikanska makrosläpp där Federal Reserves räntebesked på onsdag, samt fjärde kvartalets BNP-siffror på torsdag sticker ut. Stabil BNP-tillväxt väntas och möjligen kan den amerikanska centralbanken mjukna något mot bakgrund av den finansiella oro som coronaviruset skapat.

Vi får dessutom viktiga konjunkturdata för EMU-området. Bland annat i form av det tyska IFO-indexet som publiceras på måndag och torsdagens barometersiffror. Här är förhoppningen att det ska ha skett små uppgångar som ska lyfta konjunkturhumöret. Fredagens BNP- och inflationssiffror väntas däremot bekräfta bilden av en trög tillväxt.

Den brittiska centralbanken lämnar räntebesked på torsdag och här är det fortfarande lite öppet kring en eventuell räntesänkning när centralbankschefen Mark Carney meddelar sitt sista brittiska räntebesked. Och inte att förglömma så lämnar britterna EU på fredag.

På hemmaplan ligger huvudfokus på onsdagens konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet. Vår förhoppning är att konfidensindikatorerna ska ha stigit något, om än från låga nivåer.

Fredagens kinesiska inköpschefsindex riskerar att bli en liten rysare. Vi vet ännu inte hur spridningen av Coronaviruset kommer att slå på företagshumöret men det vore sannolikt tungt för finansmarknaden om de kinesiska inköpschefsindexen redan nu skulle börja backa.

Måndag

Det tyska IFO-indexet, som mäter humöret i tyskt näringsliv. ska förhoppningsvis ha stärkts något i januarimätningen. Det skulle ge ytterligare indikation på att tysk ekonomi börjat kravla sig ur sin svacka.

Tisdag

De svenska hushållen väntas ha varit förhållandevis försiktiga med shoppandet under december. I så fall lite dåliga nyheter för svensk ekonomi. I USA är däremot hushållshumöret åter på topp, vilket borgar gott för tillväxten framöver. Dessutom syns det nu små tecken på att orderingången till industrin tagit lite bättre fart.

Onsdag

Viktig information om läget i svensk ekonomi när Konjunkturinstitutet publicerar sin senaste konjunkturbarometer. Det har varit sura siffror under senare tid men vi hoppas på en liten ljusning för industrin. Även hushållshumöret kan ha stärkts en aning. Bägge serierna startar dock i så fall uppgången från en nedpressad nivå. Den amerikanska centralbankens räntebesked är annars det självklara huvudnumret för finansmarknaden i stort. Den stora frågan är om Federal Reserve trots allt kommer att glänta lite på dörren till en framtida räntesänkning.

Torsdag

Konjunkturbarometer för EMU-området som väntas visa på en mindre förbättring. Räntebesked från Bank of England där sannolikheten för en räntesänkning visserligen har minskat men där avgående chefen Mark Carney möjligen kan överraska med ett mjukt besked. BNP-siffrorna för amerikansk ekonomi väntas visa på stabil, om än lite låg, tillväxt. Hushållen är den stora motorn för tillväxten.

Fredag

Viktiga kinesiskan inköpschefsindex publiceras under natten mot fredag. Coronaviruset ska ännu inte ha slagit mot humöret så vi hoppas på positiva utfall. Från EMU-området kommer siffror över BNP-utveckling och inflation. Inga direkt muntra siffror väntas men det rör sig heller inte om några katastrofsiffror. Fortsatt press på ECB att agera lär de däremot innebära. En smått historisk dag blir det också eftersom Storbritannien lämnar EU.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -