Hoppfullt, men det tar tid

Makrokommentar De preliminära inköpschefsindexen för januari uppvisar en del hoppfulla tecken även om en mer rejäl konjunkturvändning i EMU-området fortfarande ser ut att ligga en bra bit bort.

Januari månads preliminära inköpschefsindexen för EMU-området var lite av en besvikelse. Det sammanväga indexet för industri- och tjänstesektor låg kvar på 50,9 i januari. Det var en bit under analytikernas estimat om en blygsam uppgång till 51,2. Då ska man dessutom ha i åtanke att analytikernas prognoser högst sannolikt var åt det försiktigare hållet efter besvikelserna under de senaste månaderna.

Det finns dock förklaringar, av förhoppningsvis tillfälliga karaktär, till att indexet inte riktigt nådde förväntningarna och det finns dessutom underliggande ljuspunkter.

Inköpschefsindexet för industrin steg till 47,8, vilket visserligen fortfarande är en bit under det 50-streck som enligt tumregeln markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång, men som ändå ger en tydlig indikation om att industrikonjunkturen i EMU-området är på väg att stabiliseras. Trenden för industrindexet är i alla fall uppåtriktad sett över den senaste fyramånadersperioden.

Tjänsteindexet backade däremot från 52,8 i december till 52,2 i januri. Det var en bit under analytikernas förväntningar om ett stabilt index på 52,8. En förklaring till nedgången för tjänsteindexet var att det sjönk från 52,0 till 51,5 i Frankrike. Här misstänkter vi att nedgången delvis kan förklaras av protesterna i Frankrike och att det inte är ett tecken på att den underliggande aktivieten i fransk ekonomi är på väg att svalna av. Franrike har ju annars visat på förhållandevis stabil tillväxt när det svajat i andra EMU-ekonomier (läs Tyskland).

Att konjunkturen i EMU-området i allmänhet och i industrin i synnerhet är på väg åt rätt håll syns också på förväntningsbilden. Förväntningana på utecklingen under det kommande året steg ytterligare och synen på affärsläget är det högsta på 16 månader, även om det inte når några svindlande höjder. Dessutom fortsätter näringslivet totalt sett att nyanställa, om än i måttlig omfattning. Det ska ändå kunna bidra till att hushållens konsumtion hålls uppe.

Till ljuspunkterna kan också läggas att tysk ekonomi nu visar framfötterna. Tjänsteindex steg till anständiga 54,2 i januari. Upp från 53,0 i december. Förutom att det är en hygglig siffra så minskar det risken för att industrisvackan på något mer allvarligt sätt ska sprida sig tjänsetesktorn. Även i industrin steg indexet men till betydligt mer måttliga 45,2. Vilket ändå är 11-månadershögsta.

Markit Economics, som genomför undersökningen, kommenterar fredagens rapport med att det är det två ekonomiska jättarna, Frankrike och Tyskland, som utvecklas förhållandevis väl medan den ekonomiska aktiviteten i övriga EMU-området fortsätter att försvagas. Det här är siffror som inte särredovisas i de preliminära siffrorna.

Så även om det finns hoppfulla tecken i EMU-området är det alldeles för tidigt att dra några stora växlar på utfallen för januari. Ekonomin i EMU-området utvecklas fortsatt svagt även om trenden dessbättre är uppåtriktad.        

För ECB, som i samand med torsdagens penningpoltiska möte valde att låta styrräntan ligga kvar på 0,00 procent (inlåningsränta -0,50 procent), betyder fredagens inköpschefsindex att banken troligen kommer att fortsätta sitta still i båten vid kommande möten och avvakta ytterligare inkommande data.

Den stora nyheten i samband med det penningpolitiska beskedet var annars att ECB kommer att påbörja en översyn av hela det penningpoltiska ramverket. En översyn som ska vara klar vid årsskiftet men där vi inte väntar oss några revolutionerande besked. Inflationen kommer även framöver att vara det övegripande målet för penningpolitiken, även om vissa förändringar säkert kan bli aktuella. Inte minst för att öka ECB:s flexibilitet nu när den penningpolitiska arsenalen är ansträngd.

Det ska också noteras att inköpschefsindexen i Storbritannien slog förväntningarna både i industrin och tjänstesektorn. Industriindexet steg från 47,5 i december till 49,8 i janauri. I tjänstesektorn var motsvarande uppgång från 50,0 till 52,9. Att de nu går bättre för brittisk ekonomi minskar sannolikheten för att Bank of England sänker räntan i närtid. Något som annars låg i korten. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -